ΤΟ BLOG
17/09/2015 10:27 EEST | Updated 17/09/2016 08:12 EEST

Η νέα γενιά μπορεί

Μηδενική φορολογία για τρία χρόνια στις νέες επιχειρήσεις, θέσπιση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως το crowd-funding, απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης μιας επιχείρησης μέσω "one stop shop", το οποίο επιτέλους πρέπει να λειτουργήσει!

John Drysdale via Getty Images

Η νέα γενιά καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, αν αναλογιστούμε πόσο συχνά γίνονται αναφορές στην ανεργία των νέων, στην πρόθεση αποχής των νέων, στην τάση των νέων να αφήνουν την Ελλάδα πίσω τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον κάπου στο εξωτερικό. Κάθε αναφορά λοιπόν στη γενιά μας έχει αρνητική χροιά. Μας έχουν μάλιστα ονομάσει την «χαμένη γενιά», την γενιά που δεν έχει τίποτα και συνεπώς δεν έχει τίποτα να χάσει. Μόλις μπήκα στα 30 και αρνούμαι να δεχτώ ότι ανήκω στην «χαμένη γενιά». Δεν είμαι ούτε από εκείνους που απέχουν, λόγω θυμού και οργής, αλλά ούτε και από εκείνους που δρουν και ψηφίζουν λόγω θυμού και οργής. Πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή για εμάς τους νέους να συμμετάσχουμε στα κοινά, να δημιουργήσουμε και να ονειρευτούμε.

Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική και η κοινωνική κρίση που ζούμε είναι, στο μεγαλύτερο βαθμό, το αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης. Η «πολιτική» αντιμετωπίζεται με αδιαφορία, πολλές φορές και με απαξίωση από τους νέους και παραγωγικούς πολίτες, διότι θεωρούν, ως δεδομένο και ίσως και απαραίτητο, ότι η επιτυχία και η ευμάρεια, είναι προϊόντα, μόνο, του πελατειακού κράτους. Εγώ όμως δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση που μεριμνά μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τα κομματικά στελέχη. Πιστεύω στην παραγωγικότητα, την δικαιοσύνη, την αξιοκρατία, την δράση με γνώμονα την κοινή λογική και πάνω απ'όλα την σκληρή δουλειά.

Η αποχή και η αδιαφορία για τα κοινά δεν είναι πλέον επιλογή.

Όταν έφυγα από την Ελλάδα για να σπουδάσω, ποτέ δεν περίμενα ότι η επιστροφή στο σπίτι μου ξαφνικά θα έπαυε να είναι μια βιώσιμη επιλογή. Είδα την χώρα μας, και ίσως πιο έντονα την πόλη μου την Αθήνα, να αλλάζει. Όμως δεν ήταν όλα αρνητικά. Κάθε μεγάλο σοκ είναι και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ολοένα και περισσότεροι νέοι τολμούν. Ακούς για start up επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, συνεργασία και καινοτομία, που εκμεταλλεύονται επιτέλους τις νέες τεχνολογίες και δεν βλέπουν την Ελλάδα ως τροχοπέδη, αλλά ως ένα brand name, το οποίο θέλουν να προωθήσουν.

Νέοι γυρνάνε πλέον στα χωράφια, όχι με το παλιό μοντέλο που στηρίζεται αποκλειστικά στις κοινοτικές επιχορηγήσεις, αλλά με επιχειρηματικό σχέδιο. Σωστές καλλιέργειες, ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος της περιοχής, περιβαλλοντικά βιώσιμες, για την παραγωγή εξειδικευμένων γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, για τα όποια υπάρχει μεγάλη ζήτηση και στο εξωτερικό.

Αυτή είναι λοιπόν η χαμένη γενιά; 

Όχι! Αυτή είναι η γενιά του Erasmus, που έχει γνωρίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη μόνο χωρίς σύνορα. Αυτή είναι η γενιά, που έχει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα βαθιά ριζωμένη στο DNA της. Αυτή είναι η γενιά, που έχει τα περισσότερα πτυχία, που γνωρίζει ξένες γλώσσες και κατέχει το μεγαλύτερο εύρος προσόντων και δεξιοτήτων.

Και ναι, να βγούμε στο εξωτερικό, να ταξιδέψουμε, να εξελιχθούμε! Δεν πιστεύω στην έννοια του youth control, αντίθετα πιστεύω ότι η επιστροφή στην χώρα μας θα πρέπει να γίνει ελκυστική επιλογή. Πρέπει να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα με συγκεκριμένα μέτρα.

Μηδενική φορολογία για τρία χρόνια στις νέες επιχειρήσεις, θέσπιση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως το crowd-funding, απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης μιας επιχείρησης μέσω "one stop shop", το οποίο επιτέλους πρέπει να λειτουργήσει!

Μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων διεκδικούμε την διαγενεακή δικαιοσύνη και θα την κάνουμε πραγματικότητα. Η Ελλάδα σε λίγο θα βρίσκεται στα χέρια μας. Η αποχή και η αδιαφορία για τα κοινά δεν είναι πλέον επιλογή. Ήρθε η ώρα για την χαμένη γενιά, την γενιά που δεν συνέβαλε στην δημιουργία αυτής της κρίσης, να αποτελέσει την ακρογωνιαία λίθο της λύσης της. Δεν ευθυνόμαστε για τα λάθη των γονιών μας, αλλά μάθαμε από αυτά. Απορρίπτουμε το υπερκαταναλωτικό μοντέλο της διαφοράς και του πολιτικού διαπληκτισμού και αλλάζουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Εγώ πιστεύω ότι εμείς μπορούμε. 

Sponsored Post