Η απουσία σχεδίου της Τουρκίας για το μεταναστευτικό ως διπλωματικό όπλο για την ένταξη στην Ε.Ε.

Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαντάζει ως επιτυχία της Τούρκικης διπλωματίας η είσοδος της χώρας στα Ευρωπαϊκά σαλόνια λήψης αποφάσεων, έστω και για αυτόν τον τραγικό λόγο. Μπορεί όμως αυτή η ανάγνωση αν και ορθή να παραγνωρίζει κάποιες συγκεκριμένες σταθερές που διέπουν τις σχέσεις της Τουρκίας όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με άλλες μεγάλες δυνάμεις της γεωπολιτικής σκακιέρας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αξιοπιστία της Τουρκίας και κυρίως του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Στο κλίμα ενός ανατολίτικου παζαριού φαίνεται ότι έβαλε η Τουρκία την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Είναι φανερό ότι η γειτονική μας χώρα χρησιμοποιεί όλο αυτό το διάστημα την απουσία σοβαρής προληπτικής δράσης για την αντιμετώπιση των διακινητών των προσφύγων, από την πλευρά της, ως διπλωματικό όπλο για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν, υποχρεωτικά, χώρα αυτήν την περίοδο στις Βρυξέλλες.

Οι απαιτήσεις της Τουρκικής διπλωματίας ετέθησαν με σαφή τρόπο κατά την διάρκεια της χτεσινής συνόδου κορυφής. Το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος για παροχή Βίζας στους Τούρκους πολίτες αλλά και την συμμετοχή, Τούρκων αξιωματούχων στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Τουρκία σε αυτήν την φάση κέρδισε, αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και δύο υποσχέσεις. Ότι την άνοιξη του 2016 θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής αξιολόγηση για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι παράλληλα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αλλαγή του status quo στο φλέγον, για την Τουρκία, ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαντάζει ως επιτυχία της Τούρκικης διπλωματίας η είσοδος της χώρας στα ευρωπαϊκά σαλόνια λήψης αποφάσεων, έστω και για αυτόν τον τραγικό λόγο. Μπορεί όμως αυτή η ανάγνωση αν και ορθή να παραγνωρίζει κάποιες συγκεκριμένες σταθερές που διέπουν τις σχέσεις της Τουρκίας όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με άλλες μεγάλες δυνάμεις της γεωπολιτικής σκακιέρας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αξιοπιστία της Τουρκίας και κυρίως του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

H Τουρκία σε αυτήν την φάση κέρδισε, αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και δύο υποσχέσεις.

Είναι γνωστό ότι η αξιοπιστία της γειτονικής μας χώρας βρίσκεται στο ναδίρ. Η πολιτική της Τουρκίας που τέμνεται ανάμεσα στην προαγωγή ενός προτύπου μιας χώρας μουσουλμανικής μεν αλλά με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Δύση και σε προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε μακροημέρευση των σχέσεων ανοχής και αλληλοεξυπηρετήσεων που δημιουργήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα είναι η πατρίδα μας για να εκμεταλλευτεί το όποιο αποτέλεσμα.

Δημοφιλή