ΝΔ: Από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στον Μιλτιάδη Έβερτ, 1993-1997

Σύμφωνα με τον Ι. Βαρβιτσιώτη, την προπαραμονή της ψηφοφορίας, συναντήθηκαν στην οικία του Γιώργου Βουλγαράκη ο Μιλτιάδης Έβερτ και η Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τη συνάντηση αυτή «κλείδωσε» η συμφωνία που καθόρισε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Σε αυτό το ραντεβού , η Ντόρα Μπακογιάννη, φέρεται να διαβεβαίωσε τον Μ. Έβερτ ότι θα υποστηριχθεί η υποψηφιότητά του, στην βάση των όσων ο ίδιος είχε συζητήσει με τον πατέρα της, λίγες ημέρες νωρίτερα.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους στην πολιτική ζωή της χώρας, ήταν αναμφισβήτητα η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ, το Φθινόπωρο του 1993. Η συντηρητική παράταξη, περνούσε τότε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Προερχόταν από μια διάσπαση, η οποία είχε προκαλέσει την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την επιστροφή του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συνεπής στα όσα είχε πει προεκλογικά, αμέσως μετά από το αρνητικό αποτέλεσμα της 10ης Οκτωβρίου 1993 υπέβαλε στις 14 του ίδιου μήνα την παραίτηση του από την ηγεσία του κόμματος και κίνησε την διαδικασία διαδοχής.

Αμέσως, δυο κορυφαία στελέχη της ΝΔ , οι Μ. Έβερτ και Γ. Βαρβιτσιώτης, δηλώνουν την επιθυμία τους να ηγηθούν της παράταξης. Οι υποψηφιότητες δεν αιφνιδίασαν κανέναν. Ο Μ. Έβερτ ήταν γνωστό ότι είχε πολιτικές φιλοδοξίες, τις οποίες είχε καλλιεργήσει από την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Για τον Ι. Βαρβιτσιώτη, οι καλά γνωρίζοντες, έλεγαν πως θα ήθελε να διαδεχθεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και πως ήταν ένας εκ των γνήσιων εκφραστών του «Καραμανλισμού» στη ΝΔ, έχοντας ταυτόχρονα και την υποστήριξη του απερχόμενου - εκείνη την περίοδο - πρωθυπουργού. Το «στοίχημα» στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ήταν σαφώς υπέρ της εκλογής του τέως υπουργού εθνικής άμυνας. Η πολιτική του μετριοπάθεια, οι καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά και με την οικογένεια Καραμανλή καθώς και η εμπειρία του στο κόμμα, αποτελούσαν- σύμφωνα με τους περισσότερους βουλευτές -, τα «ισχυρά όπλα» του για να κερδίσει σχετικά εύκολα την μάχη. Ωστόσο, όλοι, λογάριαζαν χωρίς τον...ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που μετά από εννέα χρόνια στο «τιμόνι» της ΝΔ , ήλεγχε ένα σημαντικό μέρος του κομματικού μηχανισμού αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα...

evert

Καραμανλής και Έβερτ.

mitsotakis

Μητσοτάκης και Βαρβιτσιώτης.

Ο πολύπειρος πολιτικός λοιπόν, δέχεται λίγες ημέρες πριν από την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας (που μαζί με ένα μικρο αριθμό κομματικών στελεχών και τους ευρωβουλευτές θα αποτελούσε το εκλεκτορικό σώμα), ένα απρόσμενο τηλεφώνημα. Ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ που του ζητούσε συνάντηση. Το ραντεβού κλείνεται για την επόμενη μέρα στο σπίτι του Κων. Μητσοτάκη στην οδό Ρηγίλλης. Σε εκείνη την συνάντηση, σύμφωνα με τα όσα λένε σήμερα άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, ο Μ. Έβερτ απείλησε με διάσπαση, στην περίπτωση κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργός έπαιρνε το μέρος του Ι. Βαρβιτσιώτη. Παράλληλα, φέρεται να εγγυήθηκε ότι ο ίδιος ως πρόεδρος της ΝΔ θα στήριζε το έργο του προκατόχου του και θα αποτελούσε «ασπίδα», ακόμη και σε ενδεχόμενη απόπειρα συκοφάντησής του από το ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες αργότερα , ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός είχε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΑΓΕΤ, μια διαδικασία που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, παρά την περί του αντιθέτου επίμονη του ίδιου του Κων. Μητσοτάκη.

Εκείνη η συνάντηση, αποτέλεσε την αφετηρία για τη δρομολόγηση των εσωκομματικών εξελίξεων στη ΝΔ. Δεν ήταν όμως η μόνη...Σύμφωνα με τον Ι. Βαρβιτσιώτη, την προπαραμονή της ψηφοφορίας, συναντήθηκαν στην οικία του Γιώργου Βουλγαράκη ο Μιλτιάδης Έβερτ και η Ντόρα Μπακογιάννη. Κατά τη συνάντηση αυτή «κλείδωσε» η συμφωνία που καθόρισε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Σε αυτό το ραντεβού , η Ντόρα Μπακογιάννη, φέρεται να διαβεβαίωσε τον Μ. Έβερτ ότι θα υποστηριχθεί η υποψηφιότητά του, στην βάση των όσων ο ίδιος είχε συζητήσει με τον πατέρα της, λίγες ημέρες νωρίτερα.

ntora

Έβερτ και Μπακογιάννη.

Το όλο κλίμα εκείνη την ημέρα, αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία: Ήταν ο πρώην υπουργός εξωτερικών και στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, Μιχ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καθόταν μόνος σε μια γωνία στην αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης, χαμογελώντας αμήχανα.

papakonstantinou

Μιχάλης Παπακωνσταντίνου

Ο Ι. Βαρβιτσιώτης, πληροφορήθηκε αργά το παρασκήνιο αυτό...Μια ημέρα πριν από την κρίσιμη εκλογή, έμαθε από εκπροσώπους του τύπου για την συνάντηση που είχαν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Μ. Έβερτ. «Φαντάζομαι ότι θα συναντηθεί και μαζί μου», ήταν η μάλλον αμήχανη απάντηση του. Η συνάντηση αυτή, δεν έγινε ποτέ και λίγες ώρες πριν ανοίξει η κάλπη, ο Ι. Βαρβιτσιώτης λαμβάνει τα αρνητικά μηνύματα, καθώς πολλοί εκ των βουλευτών που μέχρι πριν από λίγο καιρό «έπιναν νερό στο όνομα του», δεν απαντούσαν στις κλήσεις τους. Εκείνη την ώρα, ο πρώην υπουργός, όπως καταθέτει και στο υπό εκδοσή βιβλίο του «Όπως τα έζησα. Β! Τόμος», ενημέρωσε την οικογένεια του ότι «η εκλογή είναι χαμένη υπόθεση». «Γιατί δεν παραιτείσαι τότε;», τον ρώτησε ο γιος του Μίλτος. «Έχω δώσει μία μάχη και έχω υποσχεθεί σε ορισμένους ανθρώπους», απάντησε.

Στις 3 Νοεμβρίου 1993, ο Μ. Έβερτ εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων. Ο Ι. Βαρβιτσιώτης λαμβάνει 37 ψήφους, ενώ 4 εκλέκτορες δεν ψηφίζουν. Το όλο κλίμα εκείνη την ημέρα, αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία: Ήταν ο πρώην υπουργός εξωτερικών και στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, Μιχ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καθόταν μόνος σε μια γωνία στην αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης, χαμογελώντας αμήχανα. Τα ΜΜΕ στα ρεπορτάζ της εποχής, τον κατέτασσαν με βεβαιότητα στους ψηφοφόρους του Μ. Έβερτ. Μια είδηση που ουδέποτε διεψεύσθη...

Δημοφιλή