Η νεο-οθωμανική κουτοπονηριά του Ερντογάν και η κριτική της Ρωσίας

Τις περισσότερες φορές όμως η μεγαλύτερη απειλή και το πιο καίρια χτυπήματα προέρχονται από το εσωτερικό.Οι αποκαλύψεις της ιστορικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», για την συνέργεια των Τουρκικών Μυστικών υπηρεσιών με ισλαμιστές αντάρτες στην Συρία, μέσω της παροχής στρατιωτικού οπλισμού αποτελούν ίσως την σημαντικότερη επιβεβαίωση για κάτι που διαδίδεται εδώ και καιρό στους διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς διαδρόμους του εξωτερικού: ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με ισλαμιστές που αντιμάχονται τον Πρόεδρο της Συρίας Άσαντ.
Basin Foto Ajansi via Getty Images

Η Τουρκία μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε χώρα που όχι μόνο δημιουργεί επιπλοκές στα φλέγοντα παγκόσμια ζητήματα αλλά κυρίως δημιουργεί προβλήματα που ακόμη και η ίδια αδυνατεί στην συνέχεια να διαχειριστεί.

Η κατάρριψη του Ρώσικου στρατιωτικού αεροσκάφους, η εμπλοκή της γειτονικής χώρας στην Συριακή κρίση αλλά κυρίως η ανεξέλεγκτη τροπή που έχουν λάβει οι Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις είναι ζητήματα που απαιτούν από τον Ταγίπ Ερντογάν να αποβάλει την νεο-οθωμανική κουτοπονηριά με την οποία αντιμετωπίζει τα διεθνή ζητήματα και να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα αποφέρουν τις μικρότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία και κυρίως για την οικονομία της.

Τις περισσότερες φορές όμως η μεγαλύτερη απειλή και το πιο καίρια χτυπήματα προέρχονται από το εσωτερικό. Οι αποκαλύψεις της ιστορικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», για την συνέργεια των Τουρκικών Μυστικών υπηρεσιών με ισλαμιστές αντάρτες στην Συρία, μέσω της παροχής στρατιωτικού οπλισμού αποτελούν ίσως την σημαντικότερη επιβεβαίωση για κάτι που διαδίδεται εδώ και καιρό στους διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς διαδρόμους του εξωτερικού: ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με ισλαμιστές που αντιμάχονται τον Πρόεδρο της Συρίας Άσαντ.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας αν και έγιναν πριν 5 μήνες δημιούργησαν μια ετεροχρονισμένη αντίδραση, και ενδεικτική ίσως του πανικού του συστήματος, από την δικαιοσύνη της γειτονικής χώρας που σε ευθυγράμμιση με την τακτική Ερντογάν αποφάσισε την σύλληψη και την προφυλάκιση δυο διευθυντικών στελεχών της κεντροαριστερής εφημερίδας.

Η κίνηση αυτή και ιδιαίτερα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πέρα από το μήνυμα απαξίωσης των βασικών αρχών της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας που στέλνει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, επιβεβαιώνει έστω και εμμέσως την κριτική της Ρωσίας για τις σχέσεις ενός Τούρκικου παρακράτους με ισλαμιστές τρομοκράτες.

Ίσως όμως η κρίση αυτή να αποτελέσει και την χρυσή ευκαιρία για τις δύο εμπλεκόμενες χώρες να προσαρμόσουν την διπλωματία τους στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Πράγμα για το οποίο δεν μπορώ να πω ότι είμαι και πολύ αισιόδοξος.

Δημοφιλή