ΤΟ BLOG
17/01/2015 07:14 EET | Updated 18/03/2015 07:12 EET

Σύμφωνο Συμβίωσης για όλους. Αν όχι τώρα, πότε;

O κύριος Τσίπρας, πρόσφατα όταν είχε ερωτηθεί για την επέκταση του πολιτικού γάμου και στους LGBT, είχε απαντήσει: "Αφού σταθεροποιηθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή". Προφανώς δεν έχει κατανοήσει ότι τα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των LGBT ανήκουν στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και δεν μπορούν να περιμένουν ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ, πόσω μάλλον για να έρθει πρώτα η σταθεροποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

sushiesque/Flickr

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε εκλογές και κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από δηλώσεις αρχηγών και υποψηφίων.

Άκουσα τον κύριο Τσίπρα στο #askTsipras όταν ερωτήθηκε για την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, να λέει : "Είναι δύσκολο θέμα, χρειάζεται διάλογος... δε θα το συμπεριλάβουμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις".

Επίσης πάλι ο κύριος Τσίπρας, πρόσφατα όταν είχε ερωτηθεί για την επέκταση του πολιτικού γάμου και στους LGBT, είχε απαντήσει : "Αφού σταθεροποιηθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή". Προφανώς δεν έχει κατανοήσει ότι τα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των LGBT ανήκουν στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και δεν μπορούν να περιμένουν ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ, πόσω μάλλον για να έρθει πρώτα η σταθεροποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Εν ολίγοις λοιπόν ακόμα και το ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται έρχεται να αλλάξει τα πράγματα, να ανάψει ένα κερί α λα Benenson δια τα ανθρώπινα δικαιώματα, απέκλεισε και πάλι σε μια μερίδα ανθρώπων το δικαίωμα να γίνουν γονείς.

Αντί το λάθος να γκρεμίζεται, το σάπιο χαϊδεύεται.

Αυτό όμως που με προβλημάτισε, διότι έχω μάθει πλέον να διαβάζω πίσω από τις λέξεις πολιτικών απαντήσεων είναι πως δεν είπε τίποτα για το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Μπορούσε να είχε πει ότι δεν είμαστε έτοιμοι για να θεσμοθετήσουμε την υιοθεσία, αλλά θα προχωρήσουμε άμεσα στην θεσμοθέτηση του σύμφωνου συμβίωσης, καθώς παρά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, τίποτα δεν διόρθωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς όταν έρθουμε στα πράγματα, αυτό θα το διορθώσουμε άμεσα.

Δεν είπε τίποτα τέτοιο.

Έτσι λοιπόν μου ήρθε μια ιδέα.

Πάει πολύς καιρός από την έκδοση σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν είναι πλέον ώρα να γίνει το σωστό;

Κι αν όχι τώρα που έχουμε εκλογές, πότε;

Από αυτή την περίοδο πολιτικής έντασης και ωραίων υποσχέσεων για παροχές παντός είδους, εμείς ζητάμε δεσμεύσεις χωρίς γενικολογίες και υπεκφυγές από τους υποψήφιους βουλευτές. Ζητάμε να εισηγηθούν, να υποστηρίξουν, και να διορθώσουν την απεριόριστη αδικία που έγινε στον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Δεν ζητάμε ρουσφέτια, ζητάμε τη συμμόρφωση µε τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου, μιας ρύθμισης που συνάδει µε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Ας καταλάβουν τον παραλογισμό της προηγούμενης Βουλής όταν απέκλεισε μια μερίδα ανθρώπων από το να μπορεί να υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Άνθρωποι που το μόνο λάθος που έχουν κάνει στην ζωή τους είναι που θέλουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Ας δηλώσουν ξεκάθαρα λοιπόν: Ποιος δεσμεύεται ότι σε πιθανότητα συμμετοχής του σε επόμενη κυβέρνηση, θα θέσει ως βέτο στις πρώτες 100 μέρες να διορθωθεί ο νόμος και να συμπεριληφθούν και τα ομόφυλα ζευγάρια έχοντας πλέον το δικαίωμα να υπογράψουν μεταξύ τους σύμφωνο συμβίωσης.

Η ερώτηση είναι απλή και περιμένουμε τις δηλώσεις σας αγαπητοί υποψήφιοι.

Για να ξέρουμε κι εμείς ποιους θα σταυρώσουμε.