Παρνασσός: Στο κέντρο του ελληνικού χειμερινού τουρισμού

Δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτεί κανείς «χειμώνας στην Ελλάδα» και να μην σχηματίσει στο μυαλό του τον χιονισμένο Παρνασσό και το Χιονοδρομικό του Κέντρο. Είναι το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό της χώρας, συγκεντρώνει την πλειοψηφία όσων αποκαλούνται «λάτρεις» του χιονιού, ιδίως από την κεντρική και νότια χώρα και καλύπτει όλες τους τις ανάγκες - όχι μόνο ως προς τα χειμερινά σπορ, αλλά και τη διασκέδαση γενικά.
terrabook

Δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτεί κανείς «χειμώνας στην Ελλάδα» και να μην σχηματίσει στο μυαλό του τον χιονισμένο Παρνασσό και το Χιονοδρομικό του Κέντρο. Είναι το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό της χώρας, συγκεντρώνει την πλειοψηφία όσων αποκαλούνται «λάτρεις» του χιονιού, ιδίως από την κεντρική και νότια χώρα και καλύπτει όλες τους τις ανάγκες - όχι μόνο ως προς τα χειμερινά σπορ, αλλά και τη διασκέδαση γενικά.

Ο Παρνασσός είναι από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, με την Λιάκουρα, την ψηλότερη κορυφή του να προσδιορίζεται στα 2.457 μέτρα υψόμετρο. Το βουνό καλύπτει έκταση 108 τ. χλμ. και βρίσκεται στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας στην Στερεά Ελλάδα. Είναι γεμάτο γραφικά χωριά, πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές, καταπράσινη φύση με έλατα και τρεχούμενα νερά, αλλά και πλήθος αρχαιολογικών μνημείων - είναι από τα βουνά που έπαιζαν κυρίαρχο λόγο στην αρχαιότητα, ακόμα και στη μυθολογία, ιδίως λόγω της γειτνίασης με το Μαντείο των Δελφών

Η πασίγνωστη Αράχωβα με τα παραδοσιακά σπίτια, τα γραφικά σοκάκια και την παράδοση αιώνων, είναι το χωριό που έχει περισσότερο ταυτιστεί με τον Παρνασσό ως χειμερινός προορισμός. Απολαμβάνοντας της βόλτα στο βουνό όμως, υπάρχουν ακόμα κι άλλα πανέμορφα χωριά που μπορούν να σας φιλοξενήσουν και να αποτελέσουν τη βάση εξορμήσεων προς όλη την περιοχή. Η Λιλαία, η Πολύδροσος και η Επτάλοφος είναι τα τρία πιο γνωστά, με πλατάνια και βρύσες στις πλατείες τους, πανέμορφα αρχοντικά και πέτρινα καλντερίμια που περιμένουν κάθε χειμώνα τους επισκέπτες τους.

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Στη θέση Κελάρια του Παρνασσού, σε μικρή απόσταση από την Αράχωβα και τα υπόλοιπα χωριά του βουνού, λειτουργεί ήδη από τη δεκαετία του 1970 το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Έχει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 -εκτός πίστας- «μαύρες» διαδρομές με βαθύ χιόνι για απίστευτη αδρεναλίνη. Οι πίστες Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι. Καφετέριες, εστιατόρια, σχολές εκμάθησης σκι, ακόμα και υπηρεσία φύλαξης παιδιών διατίθενται στους επισκέπτες.

Εθνικός Δρυμός Παρνασσού: Ιδρύθηκε το 1938 και είναι ο δεύτερος της χώρας μας ύστερα απ' αυτόν του Ολύμπου. Στη βόλτα σας στο βουνό θα συναντήσετε αρκετά ξέφωτα, πολλές κορυφές, φαράγγια, κοιλάδες, δασωμένες πλαγιές, σπήλαια - όπως το Κωρύκειον Άντρο - γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για στιγμές ευεξίας και αναψυχής για τους επισκέπτες που επιλέγουν να εκδράμουν στη φύση. Εκτός από την κεφαλληνιακή ελάτη που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος, αρκετή έκταση καταλαμβάνουν οι αγριοκορομηλιές και η μαύρη πεύκη. Αλεπούδες, ασβοί, λαγοί, είδη τρωκτικών κι εντομοφάγων, αποτελούν τους πολυπληθέστερους πληθυσμούς της πανίδας. Δασόβια είδη πτηνών, όπως πέρδικες, δρυοκολάπτες, μαυροτσικλιτάρες, χιονότσιχλες, χιονοψάλτες, ερπετά σαν τη μεσογειακή χελώνα, την αγριόσαυρα, την οχιά και αμφίβια όπως ο βάτραχος ζουν επίσης στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού. Οι επισκέπτες έχουν να επιλέξουν από πλήθος διαδρομών, πεζοπορικών ή με αυτοκίνητο για να τον διασχίσουν. Το Μαντείο των Δελφών, ο ομφαλός της γης για τον αρχαίο κόσμο, βρίσκεται επίσης στα όρια του Εθνικού Δρυμού.

Αράχωβα: Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε μέσο υψόμετρο 960 μέτρων, βρίσκεται πάνω στον κύριο δρόμο που συνδέει τον κάμπο της Άμφισσας με τη Λειβαδιά, ενώ η ράχη του βουνού που την φιλοξενεί καταλήγει σε χαράδρα, στην κοίτη της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος. Απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τους Δελφούς και περίπου 40 από το Χιονοδρομικό Κέντρο. Στην Αράχωβα χιονίζει αρκετές φορές μέσα στην πόλη, αν και ο νότιος προσανατολισμός της και ο ήλιος δεν επιτρέπουν στο χιόνι να παγώσει και να διατηρηθεί πολλές μέρες. Ο Κατεβατός, όπως λένε οι ντόπιοι τον ψυχρό βορειοδυτικό άνεμο, δημιουργεί πάντως πολικές θερμοκρασίες! Ο βράχος της Ώρας, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μνημεία που θυμίζουν τη Μάχη της Αράχωβας και γενικά όλο το πανέμορφο χωριό αξίζει την επίσκεψη και το χρόνο που θα αφιερώσετε για να τα δείτε όλα από κοντά!

Κωρύκειον Άντρο: Σπήλαιο παγκοσμίου φήμης, με ιστορία χιλιάδων χρόνων. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του Παρνασσού, στα 1400 περίπου μέτρα υψόμετρο, στην πλαγιά «Παλαιοβούνα» κοντά στους Δελφούς. Η είσοδος του σπηλαίου δεν φαίνεται παρά μόνο όταν βρεθείτε ακριβώς μπροστά της. Αυτό το στενό, τριγωνικό άνοιγμα θα σας οδηγήσει στην μεγάλη αίθουσα του σπηλαίου, μήκους περίπου 100 μέτρων και πλάτους 15. Πλούσιες συνθέσεις σταλακτιτών και σταλαγμιτών που φωτίζονται μυστηριακά από το μικρό άνοιγμα και ο ήχος από τις στάλες υγρασίας που πέφτουν ρυθμικά και ασταμάτητα ανά τους αιώνες, συνθέτουν ένα απόκοσμο και μυσταγωγικό σκηνικό - δεν είναι τυχαίο που στην αρχαιότητα το Κωρύκειον Άντρο θεωρούνταν μια από τις εισόδους στον Άδη. Σταθείτε στην είσοδο για να θαυμάσετε την απέραντη θέα και προχωρήστε στο εσωτερικό για να μεταφερθείτε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο! Ως το Κωρύκειον Άντρο φτάνει χωματόδρομος, βατός από ένα μέσο όχημα. Υπάρχει πάρκινγκ στο τέλος του δρόμου, από όπου ξεκινά το πολύ σύντομο, πέτρινο μονοπάτι.