Έλληνες οι φαρμακοφάγοι!

Χορήγησα ένα χάπι περιόδου σε άνθρωπο που εκ φύσεως δεν μπορεί ποτέ να έχει περίοδο, χωρίς να ρωτήσω κάποιον γιατρό ή φαρμακοποιό. Όπως κάνετε και κάνουμε όλοι δηλαδή...Έχουμε μια κασετίνα ή μια κούτα από φάρμακα και αλοιφές στο σπίτι και παριστάνουμε τους γιατρούς. Και δώσ' του αντιβίωση για πλάκα 1 στους 4 Έλληνες και τα σιρόπια να γίνονται σφηνάκια, δώσ' του καραμέλες τα παυσίπονα και να σου οι αλοιφές να μπαίνουν παντού εκτός από το ψωμί του τοστ...Αρχίζουμε και σταματάμε τις αντιβιώσεις όποτε θέλουμε -ενώ στην πραγματικότητα ούτε η έναρξη ούτε η λήξη μπορεί να γίνεται άνευ οδηγιών ιατρού.
Dimitri Vervitsiotis via Getty Images

Τις προάλλες πονούσε το κεφάλι του καλού μου και δεν είχαμε κατάλληλο παυσίπονο στο σπίτι. Έψαχνα μάταια στη θήκη που βάζω συνήθως τα φάρμακα κι έπεσα πάνω στα Nurofen με την ένδειξη «κατάλληλα για πόνους περιόδου».

«Έχω μόνο αυτά...», του είπα διστακτικά, γιατί δεν ήξερα αν θα τον βοηθούσαν ή θα επιβάρυνα τον οργανισμό του με ένα φάρμακο που δεν προβλέπεται να πάρει. Λίγη ώρα μετά ένιωθε καλύτερα, οπότε εμένα δεν με προβλημάτισε περαιτέρω. Το φυσιολογικό θα ήταν να αναρωτηθώ βεβαίως, πως το φάρμακο που σταματάει τον πόνο στην κοιλιά έκανε τόσο καλή δουλειά στο κεφάλι -το οποίο βρίσκεται αρκετές ίντσες μακριά από το στόχο-μήτρα, την οποία δεν διαθέτει καν. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πως λειτουργούν τα φάρμακα -πιθανόν ούτε κι εσείς να ξέρετε αν δεν είστε του επαγγέλματος...

Ποιος να μου έλεγε ότι μία εβδομάδα μετά θα έχει βουίξει ο πλανήτης με τα συγκεκριμένα παυσίπονα της nurofen. Τελικά με έβαλε σε σκέψεις όμως η σκανδαλώδης αποκάλυψη. Ξέρω τι φάρμακα έχω στο σπίτι; Τι κάνει το καθένα; Πότε λήγουν; Πότε πρέπει να τα πάρω; Πως και γιατί τα έχω προμηθευτεί χωρίς συνταγή; Κατάλαβα ότι με μεγάλη άνεση παραβλέπουμε οι περισσότεροι την άγνοιά μας και χαπακωνόμαστε με ό,τι βρούμε χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν.

Όπως καταλαβαίνετε, στο παράδειγμα που ανέπτυξα, έκανα κι εγώ το ίδιο. Χορήγησα ένα χάπι περιόδου σε άνθρωπο που εκ φύσεως δεν μπορεί ποτέ να έχει περίοδο, χωρίς να ρωτήσω κάποιον γιατρό ή φαρμακοποιό. Όπως κάνετε και κάνουμε όλοι δηλαδή...Έχουμε μια κασετίνα ή μια κούτα από φάρμακα και αλοιφές στο σπίτι και παριστάνουμε τους γιατρούς. Και δώσ' του αντιβίωση για πλάκα 1 στους 4 Έλληνες και τα σιρόπια να γίνονται σφηνάκια, δώσ' του καραμέλες τα παυσίπονα και να σου οι αλοιφές να μπαίνουν παντού εκτός από το ψωμί του τοστ... Αρχίζουμε και σταματάμε τις αντιβιώσεις όποτε θέλουμε -ενώ στην πραγματικότητα ούτε η έναρξη ούτε η λήξη μπορεί να γίνεται άνευ οδηγιών ιατρού.

Ένα λάθος ακόμη που κάνουμε πολλοί, είναι που πετάμε τα κουτιά και τις οδηγίες, ώστε να μην πιάνουν χώρο στο κουτί αποθήκευσης. Άντε και πέταξες τις οδηγίες, υπάρχει το ίντερνετ που μπορεί να σε βοηθήσει στη δύσκολη στιγμή της παρενέργειας -αν είσαι σε φάση να ψάξεις! Χωρίς το κουτί του, πως θα ξέρεις πότε λήγει το φάρμακο; Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα φάμε και τα ληγμένα.

Η έλλειψη παιδείας στη χρήση φαρμάκων συγκρούεται μετωπικά με την επιθυμία μας για καλή υγεία.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται μέσα σε όλα και από το πολύ μικρό ποσοστό των Ελλήνων που εμβολιάζεται για προστασία από την εποχική γρίπη! Το μικρό ποσοστό αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ¼ του γενικού πληθυσμού σύμφωνα με τις καταγραφές του περασμένου έτους, και ενώ ο στόχος του Healthy People 2020 είναι μίνιμουμ 90% για τους επαγγελματίες υγείας, στην Ελλάδα του σήμερα μόλις το 45% αυτών εμβολιάζεται.

Παρ' ότι μας αρέσει να κάνουμε σενάρια για τις κακές φαρμακοβιομηχανίες που θέλουν να μας πουλήσουν εμβόλια και τρέμουμε τις απίστευτες παρενέργειες που συνέβησαν σε έναν στο τρισεκατομμύριο, έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτές δεν σχετίζονται με το εμβόλιο καθ' αυτό και ότι είμαστε πιο ασφαλείς έχοντας κάνει το εμβόλιο της γρίπης -κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Μη σκάτε, για τη φαρμακοβιομηχανία, αυτή ούτως ή άλλως θα πουλήσει τελικά αντιβιώσεις για μια απλή γρίπη στον Έλληνα, ενώ θα μπορούσε απλώς να εμβολιαστεί!