ΤΟ BLOG
28/01/2015 08:14 EET | Updated 30/03/2015 08:12 EEST

Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη όμως και η ευθύνη του

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορικό χρέος απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης η αριστερή διακυβέρνησή του να γίνει η απαρχή ενός σταδιακού μετασχηματισμού ολόκληρης της Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση η Ελλάδα χάρη του νέου αριστερού μοντέλου διακυβέρνησής του να καταστεί η αφετηρία αλλαγής του ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού της Ευρώπης.

ASSOCIATED PRESS

Αδιαμφισβήτητα η ξεκάθαρη, εμφατική, μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, με όλη τη σημασία της έννοιας, μια ιστορική νίκη για διάφορους λόγους.

  • Πρώτον, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση κερδίζει τις εκλογές ένα κόμμα εκτός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
  • Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας σε ηλικία 40 ετών γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Τρίτον και κυριότερο, για πρώτη φορά κερδίζει τις εκλογές της χώρας μας η αριστερά. Για πρώτη φορά καλείται να κυβερνήσει ένα αμιγώς αριστερό κόμμα.

Η ιστορική νίκη όμως του ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγεται και τη μεγάλη του ευθύνη. Τη μεγάλη του ευθύνη προς τον ελληνικό λαό να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά του προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει της λιτότητας και να μπει επιτέλους σε ρυθμούς πραγματικής και ουσιαστικής ανάπτυξης. Έχει καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό να τηρήσει πλήρως αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ενώπιον του-εν είδει κοινωνικού συμβολαίου- και να τερματίσει την πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, οικονομική και κατ' επέκταση κοινωνική κρίση. Έχει καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό να αποδείξει ότι είναι ένα εν τοις πράγμασι πραγματικό και αυθεντικό αριστερό κόμμα και όχι μόνο σε επικοινωνιακό και σημειολογικό επίπεδο. Και να είναι βέβαιος ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν διαφανεί ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του να επαναφέρει δηλαδή, τουλάχιστον στο μέτρο του εφικτού, την κοινωνική δικαιοσύνη η κοινωνική βάση θα τον στηρίξει ενεργά με όλες τις δυνάμεις της. Η συντριπτική πλειοψηφία θα προστρέξει να σταθεί δίπλα του πολύτιμος αρωγός στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την κοινωνική ισορροπία, αν όχι αρμονία, στη χώρα μας.

Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται όμως μόνο προς την ελληνική κοινωνία. Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τα ελληνικά σύνορα και καθίσταται ευθύνη του προς όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορικό χρέος απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης η αριστερή διακυβέρνησή του να γίνει η απαρχή ενός σταδιακού μετασχηματισμού ολόκληρης της Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση η Ελλάδα χάρη του νέου αριστερού μοντέλου διακυβέρνησής του να καταστεί η αφετηρία αλλαγής του ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού της Ευρώπης. Η ελληνική αριστερά καλείται να δώσει το έναυσμα η Ευρώπη να αρχίσει επιτέλους να πραγματώνει τα διαφωτιστικά της ιδεώδη και τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε, να αρχίσει να κάνει πράξη το τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης «Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφοσύνη» και να εγκαταλείψει τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό στον οποίο έχει περιέλθει και την έχει μετατρέψει από Ευρώπη των λαών σε Ευρώπη των τραπεζών δηλητηριάζοντας ανεπανόρθωτα τη φιλελεύθερη αστική δημοκρατική λειτουργία της και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή της.

Για αυτό η επιτυχία της αριστερής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανταποκριθεί στο κέλευσμα της Ιστορίας και η διακυβέρνησή του να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν έχει άλλη επιλογή. Το οφείλει απέναντι στην Ελλάδα, το οφείλει απέναντι στην Ευρώπη, το οφείλει απέναντι στην ίδια την Ιστορία.