Γιατί δε νιώθω το ίδιο για τον Κυριάκο όπως όλοι

Σχετικά με την αξιολόγηση, σε καμία πρόταση ποτέ δεν τον άκουσα να μιλάει ανθρωποκεντρικά παρά μόνο στόχευε στην επίδοση και στην επιτυχία. Και εκεί είναι που φοβάμαι υπερβολικά, και εδράζω και το φόβο μου στην «ιδιωτικού-φορέα-συνδεδεμένη-μόνο-με-την-επίδοση-και-το-αποτέλεσμα» νοοτροπία του Κυριάκου. Η εμμονή στο δήθεν «καινούργιο» και στη «νέα, καταπληκτική, τεχνολογία» θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περιορισμό του ανθρώπινου δυναμικού και αντικατάσταση από ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Κατά την γνώμη μου, δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος πόσο μάλλον πολιτικός να σκέπτεται με αυτό το τρόπο.
Pacific Press via Getty Images

Αυτή η βδομάδα αναμφισβήτητα ήταν η εβδομάδα του Κυριάκου. Σχεδόν κάθε κεντρικό μέσο ( WSJ, CNN κτλ ) τον έχει στηρίξει και θεωρεί πως είναι η απάντηση στην κρίση. Δεν το πίστευα και ούτε συνεχίζω να το πιστεύω, αναγνωρίζοντας βέβαια την σοβαρή πιθανότητα να κάνω λάθος.

Παρακολουθώντας τον είτε σε ομιλίες, είτε στην παρουσία του στα social media, είτε σε κεντρικά κανάλια, διαπίστωσα πως η βασική του ρητορική στρέφεται γύρω από 2-3 ζητήματα τα οποία έχει και ως κύριο άξονα της διεκδίκησης της αρχηγίας στην ΝΔ: α) Τον «εκσυγχρονισμό της παράταξης» (πχ Η ΝΔ του Διαδικτύου και όχι του φαξ) και β) Την επανίδρυση κόμματος και κράτους μέσω της σοβαρής αξιολόγησης.

Πού έχω σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις:

Το γεγονός ότι διατηρεί μια «καλή» παρουσία στα social media, στηρίζεται από επικοινωνιολόγους, που ανεβάζουν καθαρές minimal φωτογραφίες με 2-3 γραμμές δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Είναι αντιγραφή αμερικάνικων πολιτικών ( Obama) που στο κάτω κάτω δεν αποδεικνύει ούτε πρωτοτυπία ούτε πραγματική επαφή με τη νεολαία ούτε ορθές πολιτικές θέσεις, σε τελευταία ανάλυση απλά αντίληψη μόδας. Πλέον το μόνο εύκολο είναι να πάρεις μια επιχείρηση, ένα γραφείο, ένα κόμμα, ένα νοικοκυριό και επικαλούμενος πως είσαι μεταρρυθμιστής να τα ψηφιοποιήσεις όλα. Δεν είναι ούτε πρωτότυπη κίνηση, ούτε υποδεικνύει πολιτική βούληση. Το αντεπιχείρημα θα ήταν «με αυτό ως αφετηρία, θα δημιουργήσουμε ένα διαφανές σύστημα και θα συνοδευτούν νέες δομές για το κόμμα/κοινωνία/κτλ». Κανένα πρόβλημα, ωστόσο αυτό το ακούμε από την εποχή των παγετώνων, από όλους πολιτικούς, δεν είναι κάποιο καινούργιο επιχείρημα που μπορούμε να εμπιστευτούμε δίχως άλλο . Η ψηφιοποίηση δεν παύει να είναι η γαρνιτούρα που δημιουργεί μάλιστα την ψευδαίσθηση του φρέσκου και ανανεωτικού.

Η κοινωνία και η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζονται το διαδίκτυο, βολεύονται και με το φαξ, χρειάζονται πραγματική δράση, πραγματικές τομές οι οποίες δεν θα έρθουν από τη χρήση του διαδικτύου, η οποία υποκρύπτει το ίδιο «γερασμένο» και προσχηματικό πλέγμα δήθεν αλλαγών.

Σχετικά με την αξιολόγηση, σε καμία πρόταση ποτέ δεν τον άκουσα να μιλάει ανθρωποκεντρικά παρά μόνο στόχευε στην επίδοση και στην επιτυχία. Και εκεί είναι που φοβάμαι υπερβολικά, και εδράζω και το φόβο μου στην «ιδιωτικού-φορέα-συνδεδεμένη-μόνο-με-την-επίδοση-και-το-αποτέλεσμα» νοοτροπία του Κυριάκου. Η εμμονή στο δήθεν «καινούργιο» και στη «νέα, καταπληκτική, τεχνολογία» θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περιορισμό του ανθρώπινου δυναμικού και αντικατάσταση από ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Κατά την γνώμη μου, δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος πόσο μάλλον πολιτικός να σκέπτεται με αυτό το τρόπο. Εξ αυτής της οπτικής, ας σταματήσουμε να εργαζόμαστε όλοι. Εφικτό είναι, γιατί δεν είναι εφικτό ; Ακόμα και τώρα. Μετά το 2017 θα αντικαταστήσουμε τα ταξί και τα λεωφορεία με αμαξάκια της Google, καταργούμε τους υπαλλήλους δικαστηρίων και του Δημοσίου (αφού θα κάνουμε τις αιτήσεις μας ηλεκτρονικά ) και προοδευτικά καταργούμε και άλλα επαγγέλματα. Μετά καταργούμε και τους δικηγόρους σε θέματα ρουτίνας και στη συνέχεια εντελώς. Δεν γίναμε πιο αποδοτικοί αφού περισσότερους και ταχύτερα δεν μπορεί να εξυπηρετεί η τεχνολογία από το έμψυχο δυναμικό; Ακούγεται σαν εφιαλτικό και υπερβολικό σενάριο, ( το οποίο το τραβάω λίγο από τα μαλλιά για να γίνει πιο άμεσο) ωστόσο σε αυτό το μήκος κύματος κινείται ο Κυριάκος, και μάλιστα έχει την εντύπωση πως είναι προοδευτικό και καινοτόμο. Ας μην κοροϊδευόμαστε, όταν βρεθεί η ευκαιρία θα κοπούν άτομα, ο ανταγωνισμός θα ανέβει κατακόρυφα , και όταν η ευκαιρία αποκαλυφθεί θα γίνουμε ακόμα πιο αποδοτικοί βγάζοντας από την εξίσωση τον άνθρωπο.

Αυτό νιώθω ότι είναι το προφίλ του Κυριάκου. Προσχηματική αλλαγή, με διαδικτυακή-επικοινωνιακή γαρνιτούρα, υπονομεύοντας τον ανθρώπινο παράγοντα προς χάριν της επίδοσης. [1]

Αν πιστεύετε ότι αυτό θέλετε περισσότερο ή λιγότερο, ψηφίστε τον καλώς . Συνυπολογίστε και την ηλικία σας όμως. Εγώ είμαι 24, εάν ο Κυριάκος φτάσει εκεί που θέλει να φτάσει, θα βιώσω τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, τον άδικο παραγκωνισμό μου κτλ κτλ . Κάποιος π.χ. από 50 (ή και 40) που έχει εδραιωθεί δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί καθόλου, και ούτε θα απειληθεί το μέλλον του.

Υ.Γ. Σημειωτέον πως δεν λέω να ψηφίσετε το Βαγγέλη, ούτε εκεί συμφωνώ, ούτε υποδεικνύω τι να ψηφίσει κάποιος, απλά ζητώ να ψηφίσετε γνωρίζοντας όλο το φάσμα των πιθανοτήτων (και της ωμής πραγματικότητας).

[1] Μπορείς να είσαι νεοφιλελεύθερος με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Δημοφιλή