Η ιδιότυπη καμπάνια του Ερντογάν για μια «νέα Τουρκία»

Στην πιο συγκροτημένη, και καίρια, φάση εισέρχεται η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει πλήρως το πολίτευμα της γειτονικής μας χώρας από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε Προεδρικό σύστημα, όπου η πλειοψηφία του νομοθετικού έργου θα περνάει από το Προεδρικό Μέγαρο και όχι από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει να συγκεντρώσει στο πρόσωπο του όλες τις εξουσίες, ίσως όμως είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να το πράξει τόσο συγκροτημένα σε μια περίοδο όπου βάλλεται πανταχόθεν και στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό.
ADEM ALTAN via Getty Images

Στην πιο συγκροτημένη, και καίρια, φάση εισέρχεται η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει πλήρως το πολίτευμα της γειτονικής μας χώρας από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε Προεδρικό σύστημα, όπου η πλειοψηφία του νομοθετικού έργου θα περνάει από το Προεδρικό Μέγαρο και όχι από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει να συγκεντρώσει στο πρόσωπο του όλες τις εξουσίες, ίσως όμως είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να το πράξει τόσο συγκροτημένα σε μια περίοδο όπου βάλλεται πανταχόθεν στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

Η αρχή αυτής της ιδιότυπης καμπάνιας έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, με τίτλο «Μαζί για ένα Νέο Σύνταγμα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κοινοβουλευτικό μοντέλο εκπροσώπησης ως «παρωχημένο» και «δυσλειτουργικό», προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο να εκλέγονται από το εκλογικό σώμα και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας.

«Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τη "Νέα Τουρκία", η δημιουργία ενός νέου συντάγματος όπου ο πρόεδρος της χώρας θα έχει όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες είναι άκρως απαραίτητο», προσέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιταχύνουν τις διαδικασίες για το νέο σύνταγμα για αποδοτικότερη προστασία του «εθνικού συμφέροντος».

Όπως είναι λογικό, οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που έχουν πλέον βάσιμες υποψίες ότι στόχος του Ερντογάν δεν είναι απλά μια ριζική συνταγματική αλλαγή, αλλά κυρίως η μετατροπή της Τουρκίας σε μια χώρα που θα θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής που κυριαρχούσαν στην περιοχή τις προηγούμενες δεκαετίες.

Οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ενδιαφέρον όχι για τις προθέσεις του Ερντογάν, που πλέον είναι φανερές και πάνω στο τραπέζι, αλλά κυρίως για το πώς θα αντιδράσει το υπόλοιπο πολιτικό-στρατιωτικό κατεστημένο απέναντι σε αυτόν τον θεσμικό κίνδυνο.

Δημοφιλή