Το τελευταίο Αντίο στην τελευταία Μεγάλη Κυρία

Με την αποβίωση της Λένας Ράλλη κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της Νεότερης Ιστορίας της χώρας, αυτό των πρωθυπουργών που κρατούν δεσμούς με την Επανάσταση του 1821, την Κωνσταντινούπολη και την αριστοκρατία της Επτανήσου. Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο τελευταίος από τους πολιτικούς που, προερχόμενοι από τεράστιες περιουσίες, πολιτεύονταν με μοναδικό σκοπό την προσφορά στο Έθνος.
Sharon Mollerus/Flickr

Απεβίωσε στην οικία της στην οδό Κανάρη στο Κέντρο Αθηνών η χήρα και για 55 χρόνια σύζυγος του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη.

Ο Γεώργιος Ράλλης ήταν γιός του Ιωάννη Ράλλη και της Ζαϊρας Θεοτόκη. Ο πατέρας του καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Από την πλευρά της μητέρας του άκουγε από παιδί ιστορίες για τις επισκέψεις του Διονυσίου Σολωμού στην έπαυλη των παππούδων στην Κέρκυρα. Το δέσιμο του με την Ελλάδα ήταν συναισθηματικό. Γι αυτό και δεν θεώρησε την πολιτική ως σταδιοδρομία αλλά ως ηθική υποχρέωση.

Σε αυτό το κάλεσμα ήρθε να συμβάλλει με τον γάμο η Λένα Βούλτσου που στήριξε τον σύζυγό της από τα πρώτα του βήματα στον πολιτικό στίβο.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες συζύγους πολιτικών της γενεάς της, η Κα. Ράλλη εργαζόταν, αναπτύσσοντας πετυχημένες εμπορικές δραστηριότητες στον τομέα της ένδυσης. Πέραν από την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση, η ιδιότητα της εργαζομένης γυναίκας της προσέφερε μία βαθύτατη κατανόηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Αυτή η πολύτιμη εμπειρία συνέβαλε ουσιαστικά στην σταδιοδρομία ενός πολιτευόμενου συζύγου.

Σε αντίθεση με πολλές συζύγους πολιτικών που κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας από τον κόσμο, η Λένα Ράλλη ήταν προσβάσιμη σε όλους. Αντιμετώπιζε τους πάντες με μια αφοπλιστική απλότητα και με μια μοναδική αίσθηση του χιούμορ. Ταυτόχρονα ήταν και μια μαχητική ακτιβίστρια αφού μια νύχτα του Μαρτίου του 2008, εμφανίστηκε στο πεζοδρόμιο στο πλευρό του συλλόγου μας, για να βοηθήσει να σώσουμε τα δέντρα του δρόμου από ξεριζωμό.

Από τον Μάιο του 1980 μέχρι τον Οκτώβριο του 1981 ο Γεώργιος Ράλλης διετέλεσε πρωθυπουργός. Υπό την πρωθυπουργία του η Ελλάδα επισήμως εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Στο πλευρό του βρισκόταν πάντοτε η Κα. Ράλλη.

Στις εκλογές του 1981 το ζεύγος Ράλλη έδωσε την πλέον υποδειγματική προεκλογική εκστρατεία στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Επικαλούμενη τη διαμάχη της με τη Νέα Δημοκρατία, και ισχυριζόμενη ότι προετοίμαζε το έδαφος εν όψει των εκλογών για την επικείμενη «Αλλαγή», η εφημερίδα Αυριανή, συμπαρέσυρε το πρωθυπουργικό ζεύγος σε μια εκστρατεία λασπολογίας κατασκευάζοντας ένα φανταστικό προεκλογικό οικονομικό σκάνδαλο στα οποία ενέπλεκε αλύπητα την Κα Ράλλη. Οι κατηγορίες επεδείχθησαν εντελώς ανυπόστατες αφού κατέρρευσαν από μόνες τους αμέσως μετά τις εκλογές, όταν η Λένα Ράλλη έπαψε να είναι «Πρώτη Κυρία» της Ελλάδας και το κοινό στράφηκε προς άλλες κατευθύνσεις.

Αυτή ήταν η πρώτη από πολλές καμπάνιες τέτοιου είδους, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά την αβάσιμη αλλά ανεξέλεγκτη λασπολογία και τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων με στόχο τον διασυρμό ενός ατόμου και κύριο σκοπό την αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας. Στο απόγειο της 'υπόθεσης Ράλλη' η κυκλοφορία της Αυριανής έσπασε το ρεκόρ των 100.000 φύλλων ημερησίως. Η Αυριανή επρόκειτο να τελειοποιήσει αυτή την τεχνική συκοφαντίας δυο χρόνια αργότερα επιλέγοντας ως θύμα τον διεθνούς φήμης συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα με αποτέλεσμα την απομάκρυνση από την Ελλάδα μιας από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης του πλανήτη και την ακύρωση ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης στην Αθήνα που θα ζήλευε η κάθε πρωτεύουσα στον κόσμο.

Παρά ταύτα, όταν κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κρήτη αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ και οι οπαδοί άρχισαν να γιουχάρουν, ο Ράλλης ανακοίνωσε «δε θέλω ουου!». Ήταν επίσης ο μοναδικός πρωθυπουργός που μετά τη συντριβή του στις εκλογές μετέβη να συγχαρεί αυτοπροσώπως τον νικητή - Ανδρέα Παπανδρέου- να του ευχηθεί καλή σταδιοδρομία και να τον διαβεβαιώσει ότι βρισκόταν στο πλευρό του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του για το καλό του τόπου- Αυτό , ο Παπανδρέου το εκτίμησε για την υπόλοιπη του ζωή.

Βαθύτατα συνδεδεμένος με το Κέντρο της Αθήνας ο Γεώργιος Ράλλης απολάμβανε μοναχικούς περιπάτους στον Εθνικό Κήπο. Ο ίδιος δήλωνε πως όταν διερχόταν από την είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας , άφηνε όλες τις έγνοιες πίσω του . Σεβόμενη την ανάγκη του για περισυλλογή, η κα. Ράλλη , όταν αναφέρονταν στις βόλτες του συζύγου της, αποδέχετο χαμογελαστά ότι εκείνες τις στιγμές την απατούσε με τη μεγαλύτερη του αγάπη... την Αθήνα!

Η Κα Ράλλη έσβησε γαλήνια στο διαμέρισμα όπου έζησε με τον σύζυγό της από το 1951 και μεγάλωσε τις δυο κόρες της Ζαϊρα και Ιωάννα. Με την αποβίωση της Λένας Ράλλη κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο της Νεότερης Ιστορίας της χώρας, αυτό των πρωθυπουργών που κρατούν δεσμούς με την Επανάσταση του 1821, την Κωνσταντινούπολη και την αριστοκρατία της Επτανήσου. Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο τελευταίος από τους πολιτικούς που, προερχόμενοι από τεράστιες περιουσίες, πολιτεύονταν με μοναδικό σκοπό την προσφορά στο Έθνος.

Δημοφιλή