Οι Έλληνες οι πιο περιθωριοποιημένοι νέοι σε όλη την Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης

Επιπρόσθετα, η έρευνα καταγράφει μερικώς και τις διαστάσεις του προβλήματος του "brain drain", καθώς οι νέοι Έλληνες και Ελληνίδες φαίνονται αρκετά πρόθυμοι να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το 44% των νέων θα προτιμούσε να σπουδάσει ή να εργαστεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται στο 32%. Τέλος, ως προς τη συμμετοχή των νέων Ελλήνων στο δημόσιο βίο της ΕΕ, οι νέοι Έλληνες δε φαίνεται να θεωρούν τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο.
tumsasedgars via Getty Images

Μία θλιβερή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 7 χρόνια ήρθε να επιβεβαιώσει μία νέα έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη τον Απρίλιο, 93% των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων δηλώνουν πως νιώθουν περιθωριοποιημένοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αποκλεισμένοι από την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η θλιβερή αυτή πρωτιά της χώρας μας στην έρευνα, η οποία διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 ατόμων ηλικίας 16-30 ετών, δεν αποτελεί το μόνο ανησυχητικό στοιχείο της.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ΕΕ αναφορικά με το βαθμό σύνδεσης της εκπαίδευσης με τη σύγχρονη πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αντιλήψεις των νέων.

Επιπρόσθετα, η έρευνα καταγράφει μερικώς και τις διαστάσεις του προβλήματος του "brain drain", καθώς οι νέοι Έλληνες και Ελληνίδες φαίνονται αρκετά πρόθυμοι να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το 44% των νέων θα προτιμούσε να σπουδάσει ή να εργαστεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται στο 32%.

Τέλος, ως προς τη συμμετοχή των νέων Ελλήνων στο δημόσιο βίο της ΕΕ, οι νέοι Έλληνες δε φαίνεται να θεωρούν τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο.

Ειδικότερα, μόλις το 41% θεωρεί ότι η ψήφος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο συμμετοχής στα κοινά, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 51%.

Δημοφιλή