Ρεπορτάζ από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας

Οι πληρωμές αγορών με πιστωτικές κάρτες έγιναν σήμερα κανονικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά ήδη σημειώθηκαν οι πρώτες αρνήσεις επιχειρήσεων να πληρωθούν με αυτόν τον τρόπο. Ο λόγος, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις μεγάλου τζίρου, είναι ότι όλες οι εισπράξεις μέσω καρτών πρέπει να εκκαθαριστούν μέσω τραπέζης για να εξακολουθήσει η επιχείρηση να έχει ρευστότητα, και αυτό γίνεται καθημερινά.
Milos Bicanski via Getty Images

- Οι περισσότερες εισαγωγικές επιχειρήσεις έκαναν σήμερα στάση παραδόσεων, αφού δεν μπορούν να εκτιμήσουν την επίπτωση της διακοπής πληρωμών προμηθευτών από το εξωτερικό. Οχυρώνονται στα αποθέματα τους. Η διακοπή των πιστώσεων δεδομένη, αλλά ακόμη και πληρωμή με διατραπεζική μεταφορά ενέχει ρίσκα, καθώς δεν είναι καθαρό τι θα συμβεί με τις καταθέσεις σε περίπτωση του «ΟΧΙ». Ο φόβος εσωτερικού δανεισμού («κουρέματος») επικρέμαται. Σκέψεις για επιβολή «ασφάλιστρου κινδύνου», που θα δημιουργήσει αυξήσεις τιμών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

- Σε καλύτερη μοίρα οι έχοντες θυγατρικές στο εξωτερικό, αφού μπορούν να κάνουν bypass εμβασμάτων και πληρωμών από εκεί. Κυρίως θυγατρικές πολυεθνικών, που αποκτούν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη «νέα εποχή».

- Οι ασφάλειες πιστώσεων αντέδρασαν ανάμικτα. Η γερμανική Euler κρατάει την ψυχραιμία της και διατηρεί, προς το παρόν, τα πιστωτικά όρια για παραδόσεις στην Ελλάδα. Η γαλλική Coface ακύρωσε όλα τα όρια.

- Η επιτροπή εγκρίσεων εισαγωγών συγκροτήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά δεδομένων των ελάχιστων διαθεσίμων αναμένεται να ασχοληθεί μόνο με εισαγωγές φαρμάκων. Το buffer του συστήματος είναι χοντρικά 1 δις Ευρώ, αλλά μόνο οι αναλήψεις μετρητών (60 Ευρώ ανά άτομο την ημέρα) μπορούν να το εξαντλήσουν, μόνες τους, μέχρι την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει ανάγκη πληρωμής εισαγωγών 4 δισ. περίπου το μήνα.

- Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκτά ρευστότητα για πληρωμή υποχρεώσεων στις 30 κάθε μήνα, αφού τότε λήγουν οι επιταγές των πελατών τους. Τότε έχουν ταμείο να πληρώσουν δικές τους υποχρεώσεις (μισθοδοσία, ΦΠΑ, επιταγές δικών τους προμηθευτών). Το πάγωμα των συναλλαγών θα οδηγήσει σε ασφυξία εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αστοχία εισπράξεων του Δημοσίου.

- Οι πληρωμές αγορών με πιστωτικές κάρτες έγιναν σήμερα κανονικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά ήδη σημειώθηκαν οι πρώτες αρνήσεις επιχειρήσεων να πληρωθούν με αυτόν τον τρόπο.Ο λόγος, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις μεγάλου τζίρου, είναι ότι όλες οι εισπράξεις μέσω καρτών πρέπει να εκκαθαριστούν μέσω τραπέζης για να εξακολουθήσει η επιχείρηση να έχει ρευστότητα, και αυτό γίνεται καθημερινά. Χωρίς τράπεζες το σύστημα των καρτών «βουλώνει». Μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα γίνονται δεκτές οι πληρωμές με κάρτες.

- Η ζημία στον τουρισμό είναι ανυπολόγιστη, λόγω κακής εικόνας της χώρας. Αλλά και χωρίς να υπολογίσουμε τον τουρισμό και τα άλλα side effects, μόνο του το σταμάτημα της χώρας για μία εβδομάδα θα αφαιρέσει από το ΑΕΠ περίπου 4 δισ. Ευρώ. Πάμε για ύφεση πάνω από 3% για φέτος, γεγονός που τινάζει στον αέρα όλους τους υπολογισμούς πάνω στους οποίους στηριζόταν η προηγούμενη παρολίγον συμφωνία. Κινδυνεύουμε συνεπώς από συσσώρευση αρνητικών προβλέψεων και προοπτικών, σε έναν φαύλο κύκλο αυτοεκπληρούμενης κατάρρευσης.

Αλλά, ας δούμε και τα θετικά. (Τι θα πει «δεν βλέπουμε τίποτα»; Όλα εγώ;...)

Δημοφιλή