Επίθεση τρομοκρατών στο αεροδρόμιο Ατατούρκ: Τα πρώτα συμπεράσματα

Μέτρα ασφαλείας. Εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα οι αερομεταφορές και οι υποδομές τους δέχονται σοβαρά πλήγματα στον τομέα ασφαλείας, είτε από πτώσεις αεροσκαφών είτε από επιθέσεις. Είναι σημαντικό σ΄αυτή την περίπτωση να τονιστεί πως ο κύριος όγκος όλων αυτών των συμβάντων λαμβάνει χώρα σε αεροπλάνα και υποδομές χωρών που δεν έχουν εκσυγχρονίσει τα μέτρα ασφαλείας τους. Τόσο στο Βέλγιο όσο και σε Τουρκία τα μέτρα ασφαλείας ήταν επιφανειακά, ενώ και τα αεροσκάφη που πέφτουν ανήκουν εξίσου σε εταιρίες χωρών που δεν συμμορφώνονται εύκολα με διεθνή πρότυπα ασφαλείας ή δεν έχουν σωστό screening προσωπικού.
Osman Orsal / Reuters

Η επίθεση στο τουρκικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να μην ξαφνιάζει ως γεγονός, καθώς ήδη η Τουρκία είναι σε ασφυκτικό κλοιό επιθέσεων τρομοκρατών και Κούρδων. Σίγουρα, όμως, αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς γιατί:

1. Η επίθεση και το μέγεθος της δείχνει πώς το DAESH (πιθανός δράστης) κλιμακώνει σε σημεία τουρισμού, έτσι ώστε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα για τις ενέργειές του.

2. Η επίθεση που μοιάζει αλλά δεν είναι όμοια, με αυτή στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχει δώσει μια μέθοδο που αν μη τι άλλο έχει παρελθόν. Η πρώτη παρόμοια επίθεση είχε γίνει σε ιταλικό και αυστριακό αεροδρόμιο το 1985 (Ρώμη, Βιέννη) με ΑΚ και χειροβομβίδες. Τότε, οι επιθέσεις είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από προσωπικό ασφαλείας των Ισραηλινών αερογραμμών της El-al. To στοιχείο που έχει προστεθεί εδώ είναι αυτό των εκρηκτικών σε βαλίτσες, που δε γνωρίζουμε αν είχαν και μεταλλικά σωματίδια εντός τους, όπως στις Βρυξέλλες. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν όπως έχει δείξει η ιστορία. Όμως, χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση και κατάργηση του "political correct" όσον αφορά το προσωπικό ασφαλείας και πώς θα λειτουργήσει σε τέτοιες περιπτώσεις ( σ.σ. εκπαίδευση).

Προ μηνών κάτι τέτοιο είχε αναφέρει ο Νεντανιάχιου σε δημόσια διεθνή δήλωση του, που όμως απορρίφθηκε από Ε.Ε. σχεδόν άμεσα. Έτσι η εικόνα του Τούρκου αστυνομικού που τραυματίζει μεν, αλλά δεν εξουδετερώνει τον τρομοκράτη με χαριστική βολή έδωσε το δικαίωμα στην ολοκλήρωση της επίθεσης με ενεργοποίηση των εκρηκτικών, όπως έχει φανεί στις κάμερες ασφαλείας.

3. Η επίθεση συμπίπτει χρονικά με την συμφωνία Τουρκίας με Ισραήλ και Ρωσία. Δύο χώρες που είναι «εμπόλεμες» με το DAESH. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι αν η επίθεση έγινε για αυτό τον λόγο ή για κάποιον άλλο. Αν έγινε για αυτό, τότε αναδύεται ένα στοιχείο που έχει να κάνει με την ετοιμότητα πυρήνων να πλήξουν εντός λίγων ωρών οποιοδήποτε σημείο και στόχο σε Τουρκία μόλις ζητηθεί. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί δείχνει ενεργή παρουσία των τρομοκρατών στην χώρα του Τ. Ερντογάν που σήμερα διαμαρτύρεται στη Δύση για να λάβει μέτρα κατά των τρομοκρατών (προφανώς σημειώνοντας και το σχετικό θέμα που αφορά τους Κούρδους που θέλει ο Ερντογάν εκτός εικόνας).

4. Μέτρα ασφαλείας. Εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα οι αερομεταφορές και οι υποδομές τους δέχονται σοβαρά πλήγματα στον τομέα ασφαλείας, είτε από πτώσεις αεροσκαφών είτε από επιθέσεις. Είναι σημαντικό σ΄αυτή την περίπτωση να τονιστεί πως ο κύριος όγκος όλων αυτών των συμβάντων λαμβάνει χώρα σε αεροπλάνα και υποδομές χωρών που δεν έχουν εκσυγχρονίσει τα μέτρα ασφαλείας τους. Τόσο στο Βέλγιο όσο και σε Τουρκία τα μέτρα ασφαλείας ήταν επιφανειακά, ενώ και τα αεροσκάφη που πέφτουν ανήκουν εξίσου σε εταιρίες χωρών που δεν συμμορφώνονται εύκολα με διεθνή πρότυπα ασφαλείας ή δεν έχουν σωστό screening προσωπικού. Όλο αυτό θα οδηγήσει σίγουρα σε μια προσπάθεια αναδιαμόρφωσης τους πολύ σύντομα.

5. Όσον αφορά ειδικά την Τουρκία, πρέπει να τονιστεί επίσης πώς η ζημιά μετά το επεισόδιο σε θέματα τουρισμού, αλλά και γενικά στη φήμη της ως ασφαλής τοποθεσία, πλέον είναι ορατή. Θα φανεί πολύ σύντομα πώς ακόμα και μετά τις συμφωνίες με Ρωσία και Ισραήλ, δύσκολα θα αλλάξει το κλίμα υπέρ της. Αρκετοί βέβαια το σημειώνουν και ως «μάθημα» προς την Άγκυρα κατά το παραμύθι του βατράχου με τον σκορπιό.

6. Η επίθεση είχε προειδοποιηθεί σύμφωνα με το State dpt των ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη δοθεί σήμα εδώ και 2 μέρες, πως επίκειται, δηλαδή, κάποιο χτύπημα στην Τουρκία που θα γίνει από πλευράς Ισλαμιστών με σκοπό να ασκήσει την ανάλογη πίεση.

Η επιδίωξη των τρομοκρατών για να περάσουν την όποια ιδεολογική τους ατζέντα, πάντα χρησιμοποιεί τρία σημεία. Το πρώτο είναι η δημοσιότητα, το δεύτερο είναι το πλήγμα να είναι πολύ μεγάλο αλλά με ελάχιστο κόστος, ενώ το τρίτο σημείο είναι η επικράτηση ψυχολογικού φόβου έτσι ώστε ακόμα και χωρίς προσπάθεια να μπορεί να δημιουργηθεί πίεση απλά με προφορικό λόγο κατά των αντιπάλων. Και στα τρία σημεία, σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται πώς οι δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ κατάφεραν να πάρουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν, για να φέρουν εξίσου ικανό αποτέλεσμα, είναι πιθανό ειδικά από τουρκικής πλευράς, να είναι πολύ πέρα από αυτό που ονομάζουμε «πολιτικώς ορθό» και θα είναι σχεδόν άμεσες με σκοπό να φέρουν το απαιτούμενο αντιστάθμισμα ισορροπιών στο αίσθημα ασφαλείας. Διαφορετικά, η Τουρκία θα μπει σε πολύ μεγάλα προβλήματα που μόνο χώρες στα νότια και ανατολικά σύνορα της βιώνουν τόσο έντονα.

Αναδημοσίευση από www.geopolitics.com.gr

Δημοφιλή