Σχολιάζουμε τις προτάσεις της Βουλής για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

Στο πλαίσιo της προετοιμασίας και κατάριτσης του 3ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, που θα ισχύσει για την περίοδο 2016-2018, η Βουλή ανήρτησε στις 13 Ιουλίου 2016 στην ιστοσελίδα Κοινοβουλευτική Διαφάνεια τις προτάσεις της. Οι προτάσεις αυτές δημοσιεύονται με καθυστέρηση δύο εβδομάδων από την έναρξη της διαβούλευσης και μόλις πέντε ημέρες πριν τη λήξη της.
MarioGuti via Getty Images

Στο πλαίσιo της προετοιμασίας και κατάριτσης του 3ου Εθνικού Σχεδίου Δράσηςγια την Ανοικτή Διακυβέρνηση, που θα ισχύσει για την περίοδο 2016-2018, η Βουλή ανήρτησε στις 13 Ιουλίου 2016 στην ιστοσελίδα Κοινοβουλευτική Διαφάνεια τις προτάσεις της. Οι προτάσεις αυτές δημοσιεύονται με καθυστέρηση δύο εβδομάδων από την έναρξη της διαβούλευσης και μόλις πέντε ημέρες πριν τη λήξη της (20.07.2016).

Σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις της Βουλής είναι σε καλή κατεύθυνση και αποδεικνύουν ότι η ατζέντα της ανοιχτής διακυβέρνησης κερδίζει έδαφος, όπως εξάλλου και κάποιες από τις προτάσεις που το Vouliwatch έχει δημοσιεύσει στο σχετικό διάλογο και εχει υποβάλει στη Βουλή από την πρώτη στιγμή. Για παράδειγμα, χαιρετίζουμε τη δέσμευση που αφορά στη δημοσίευση των φορέων που θα καλούνται στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ως ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Επίσης, είναι θετική η (γενική) δέσμευση για τα ανοιχτά κοινοβουλευτικά δεδομένα, όπως και η προτεινόμενη πρακτική να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν αιτήματα προς την Βουλή (όπως ήδη κάνει το Vouliwatch ζητώντας κοινοβ. δεδομένα). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δέσμευση παρακολούθησης της νομοθετικής διαδικασίας, των σχεδίων και προτάσεων νόμων, από την κατάθεσή τους μέχρι και την ψήφισή τους στο σύνολο, ένα πάγιο αίτημα της οργάνωσής μας.

Επισημαίνουμε, όμως, ότι αρκετές από τις προτάσεις, όπως οι παραπάνω, χρειάζονται αποσαφήνιση και συγκεκριμένες δράσεις: για παράδειγμα αναφέρεται η δημιουργία και δημοσίευση καταλόγων, χωρίς να προσδιορίζεται ούτε τι θα περιλαμβάνουν ειδικότερα αυτοί οι κατάλογοι και, κυρίως, ούτε σε τι μορφή αρχείων θα αναρτώνται. Επίσης, οι προτάσεις περιέχουν θέματα που δεν σχετίζονται με την ανοιχτή διακυβέρνηση, αλλά που αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (για παράδειγμα, η επέκταση της ψηφιακής υπογραφής στην Βουλή) και στον ευρύτερο εκπαιδευτικό ρόλο της Βουλής, όπως κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οργάνωση του αρχείου της βιβλιοθήκης της Βουλής και διοργάνωση συνεδρίων.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Ανοικτή Διακυβέρνηση» σχετίζεται με το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και διαδικασίες της κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να επιτρέπεται η αποτελεσματική δημόσια εποπτεία και λογοδοσία.

Δημοφιλή