Μία «θετική κούπα» καφέ για το περιβάλλον

Ο όγκος των καψουλών που συγκεντρώνεται, μεταφέρεται στο Κέντρο Ανακύκλωσης Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ) της ΕΛΒΑΛ, όπου ειδικά σχεδιασμένη μηχανή διαχωρίζει τον καφέ από το αλουμίνιο. To αλουμίνιο ανακυκλώνεται με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί από την Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ) για την παραγωγή άλλων προϊόντων. Στη συνέχεια, ο καφές αποστέλλεται στην εταιρία ECOTERRA, όπου μαζί με άλλα υλικά κομποστοποιείται και μετατρέπεται σε εδαφοβελτιωτικό (compost).
Yagi Studio via Getty Images

Στη Nespresso, πιστεύουμε ότι μία κούπα καφέ μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία και το περιβάλλον, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επανόρθωση, τον εμπλουτισμό και την αναζωογόνηση των περιβαλλοντικών πηγών και κοινοτήτων.

Με την επίδραση των κλιματολογικών αλλαγών να είναι εμφανής στην καλλιέργεια του καφέ, προβάλλεται έντονα η ανάγκη να ανταποκριθούμε μέσα από καινοτόμες αποφάσεις που όχι μόνο θα διασφαλίζουν την ποιότητα του καφέ Nespresso, αλλά θα συμβάλουν επίσης στη σοφή χρήση των πολύτιμων πρώτων υλών, την κατάργηση των αποβλήτων και τη δημιουργία ευφυών τρόπων ανακύκλωσης στο τέλος ζωής των προϊόντων.

Μένοντας πιστοί στο όραμά μας, να είμαστε η εταιρεία με τον ύψιστης ποιότητας και πλέον διατηρήσιμο καφέ παγκοσμίως, το 2014 θεσπίσαμε το πρόγραμμα The Positive Cup, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά φιλόδοξων δεσμεύσεων της εταιρείας με σκοπό μέχρι το 2020 κάθε κούπα καφέ Nespresso να προσθέτει αξία τόσο για τους καλλιεργητές και τους επιχειρηματικούς συνεργάτες μας, όσο και για τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, μέσα από το πρόγραμμα The Positive Cup, θέτουμε κάποιες βασικές δεσμεύσεις έως το 2020.

Πρώτη μας δέσμευση είναι να προμηθευόμαστε 100% του καφέ με διατηρήσιμο τρόπο μέσω του προγράμματος Διατηρήσιμης Ποιότητας Nespresso AAA Sustainable Quality™. Ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια, μέσω προγραμμάτων των φορέων The Rainforest Alliance και Fairtrade, που υποστηρίζουν τους καλλιεργητές, ώστε να επιτυγχάνουν υψηλά πρότυπα πιστοποίησης στη διαχείριση του νερού και της βιοποικιλότητας.

Η δεύτερή μας δέσμευση αφορά στο κλίμα και έχει σκοπό να αυξήσει την κλιματική ανθεκτικότητα των καλλιεργειών μας μέσα από τη φύτευση δέκα εκατομμυρίων δέντρων εντός και γύρω από τις καλλιέργειες ΑΑΑ.

Τέλος, επενδύουμε στην ανακύκλωση του αλουμινίου που χρησιμοποιούμε για τη συσκευασία του καφέ μας. Το αλουμίνιο, έχει επιλεγεί ως το ιδανικό υλικό για τη δημιουργία της κάψουλας Nespresso, όχι μόνο γιατί διασφαλίζει τη διατήρηση των αρωμάτων και γεύσεων του καφέ, αλλά και γιατί ανακυκλώνεται αενάως χωρίς να χάνει τις ιδιότητές και την ποιότητά του.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, μέσω του προγράμματος The Positive Cup να επεκτείνουμε τη δυνατότητα συλλογής χρησιμοποιημένων καψουλών στο 100% σε χώρες όπου η Nespresso έχει επίσημη παρουσία, αυξάνοντας τα ποσοστό ανακύκλωσης, καθώς και να προμηθευόμαστε 100% της νέας πρώτης ύλης αλουμινίου για κάψουλες με διατηρήσιμο τρόπο, όπως πιστοποιείται από την Πρωτοβουλία Διαχείρισης Αλουμινίου.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρίας για ενίσχυση της ανακύκλωσης των καψουλών, έχει αναπτυχθεί ένα οργανωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας της Nespresso Hellas και της Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ). Στις Nespresso Boutiques έχουν τοποθετηθεί μονάδες συλλογής (ειδικοί κάδοι), όπου τα μέλη επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες κάψουλές τους.

Ο όγκος των καψουλών που συγκεντρώνεται, μεταφέρεται στο Κέντρο Ανακύκλωσης Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ) της ΕΛΒΑΛ, όπου ειδικά σχεδιασμένη μηχανή διαχωρίζει τον καφέ από το αλουμίνιο.

To αλουμίνιο ανακυκλώνεται με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί από την Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ) για την παραγωγή άλλων προϊόντων.

Στη συνέχεια, ο καφές αποστέλλεται στην εταιρία ECOTERRA, όπου μαζί με άλλα υλικά κομποστοποιείται και μετατρέπεται σε εδαφοβελτιωτικό (compost). Το παραγόμενο compost μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στη γεωργία, είτε για τον εμπλουτισμό του εδάφους, εξασφαλίζοντας τη μείωση των αναγκών σε λιπάσματα, είτε σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή φυτοχωμάτων και λιπασμάτων.

Σκοπός μας είναι σταδιακά όλο και περισσότερα μέλη του Nespresso Club να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, τοποθετώντας τις χρησιμοποιημένες κάψουλές τους στα σημεία συλλογής και ενισχύοντας, έτσι, με τη σειρά τους το θετικό αποτύπωμα κάθε κούπας καφέ Nespresso που καταναλώνουν.