ΤΟ BLOG
06/08/2016 05:12 EEST | Updated 07/08/2017 08:12 EEST

Αφιέρωμα στην Πάτμο: Η πιο πληθωρική αιγαιοπελαγίτικη τυρόπιτα

Η ζύμη φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, ελαιόλαδο, καφέ ζάχαρη, γάλα, μαγιά, ανθόνερο, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα ενώ η γέμιση περιέχει ισόποσες δόσεις φέτας, πατινιώτικης μυζήθρας και φρέσκου πατινιώτικου τυριού με πολλά ντόπια αυγά (αντιστοιχεί περίπου ενάμιση αυγό σε κάθε τυρόπιτα).

giorgos pittas

Απ' όλες τις τυρόπιτες των νησιών του Αιγαίου, η τυρόπιτα της Πάτμου είναι από τις πιο νόστιμες και αναμφίβολα η πιο πληθωρική. Σε σχήμα τάρτας (ανοικτής πίτας) ή υπερμεγέθους μυζηθρόπιτας έχει διαστάσεις διαμέτρου τουλάχιστον 10 πόντων και πάχους 4 πόντων και περιέχει αναμεμειγμένα τριών ειδών τυριά.

Η ζύμη φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, ελαιόλαδο, καφέ ζάχαρη, γάλα, μαγιά, ανθόνερο, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα ενώ η γέμιση περιέχει ισόποσες δόσεις φέτας, πατινιώτικης μυζήθρας και φρέσκου πατινιώτικου τυριού με πολλά ντόπια αυγά (αντιστοιχεί περίπου ενάμιση αυγό σε κάθε τυρόπιτα).

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης, την αφήνουμε λίγο να «ξεκουραστεί» και στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού πόντου που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο που είναι η γέμιση με τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα. Το ψήσιμο γίνεται περίπου στους 200 βαθμους και διαρκεί περί την 1 ώρα.

Η ακριβής συνταγή είναι:

Για το φύλλο

1 ½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. βούτυρο

½ ποτήρι ελαιόλαδο

1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη

300 γρ. χλιαρό γάλα

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ντόπιο ανθόνερο

Λίγη κανέλα

Για τη γέμιση

800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα

800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί

16 αυγά ντόπια

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr