ΟΗΕ: 70 χρόνια μετά, πιο απαραίτητος από ποτέ

Σήμερα, 70 χρόνια μετά η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου οργανισμού παραμένει πιο ορατή από ποτέ. Μπορεί το φάντασμα ενός παγκοσμίου πολέμου να έχει χαθεί στο παρελθόν, παρόλαυτα, η ανάγκη για συνεργασία, ειρήνη, σταθερότητα και βελτίωσή του βιοτικού επιπέδου φωνάζει βροντερά «παρούσα». Βλέπουμε ότι το παγκόσμιο σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσθεώρητα προβλήματα: οικονομική κρίση, ακανόνιστες μεταναστευτικές εισροές, απειλές κατά της ασφαλείας, και πρωτόγνωρα ερωτήματα λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Grant Faint via Getty Images

Η 24η Οκτωβρίου 1945, μόλις 3 μέρες πριν, είναι η ημερομηνία ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε ακριβώς μετά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ως φόρουμ συνεργασίας των κρατών. Μιας συνεργασίας που σκοπό είχε την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για ολόκληρο τον κόσμο και πρωτίστως διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου οργανισμού παραμένει πιο ορατή από ποτέ. Μπορεί το φάντασμα ενός παγκοσμίου πολέμου να έχει χαθεί στο παρελθόν, παρόλαυτα, η ανάγκη για συνεργασία, ειρήνη, σταθερότητα και βελτίωσή του βιοτικού επιπέδου φωνάζει βροντερά «παρούσα». Βλέπουμε ότι το παγκόσμιο σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσθεώρητα προβλήματα: οικονομική κρίση, ακανόνιστες μεταναστευτικές εισροές, απειλές κατά της ασφαλείας, και πρωτόγνωρα ερωτήματα λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η χώρα μας και η Ευρώπη έχει την τύχη και την ατυχία να βρίσκεται στο μέσο όλων αυτών των προκλήσεων. Ατυχία γιατί είναι ανάγκη να κάνουμε ζωτικές μεταρρυθμίσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αλλά τύχη γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να αναδυθούμε από αυτές τις δυσκολίες ικανότεροι και πληρέστεροι σαν κοινωνία και κράτος.

Αυτός ο ΟΗΕ 2.0 θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το διεθνές σύστημα για τα επόμενα 70 χρόνια. Είναι στο χέρι μας να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η λύση σε όλα τα προβλήματα μας, είναι μία. Η συνεργασία όλων των πλευρών είναι απαραίτητη, κάτι που μάλιστα μου επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο κύριος Stoltenberg απαντώντας σε ερώτηση μου σε πρόσφατο συνέδριο στην Νορβηγία, αποκάλυψε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Ομοίως, αποτελεί χρέος μας να διατηρούμε τις διόδους ανοιχτές για διαπραγματεύσεις και διάλογο, ακόμα και σε περιόδους εντάσεων, όπως επεσήμανα πρόσφατα σε διακοινοβουλευτικό συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη. Διαφορετικά, όταν επιλέγεις τη σύγκρουση σαν μέθοδο επίλυσης, καταλήγεις σε αποτελέσματα που δεν ωφελούν κανέναν μακροπρόθεσμα.

Είναι αυτό το κλίμα που κάνει τον ΟΗΕ τόσο απαραίτητο. Η δυνατότητα που παρέχει για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και διαπραγμάτευση και μάλιστα σε ένα εύρος θεμάτων που καλύπτει από ζητήματα ασφαλείας, ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα μέχρι και ζητήματα τεχνολογίας και ισότητας των φύλων και φυλών. Αδιαμφισβήτητα, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Είναι απαραίτητο για τον Οργανισμό να εκσυγχρονιστεί, να γίνει πιο συμβατός και πιο προσιτός στην νεότερη γενιά πολιτών, και παράλληλα να γίνει πιο αποτελεσματικός στη διαχείριση των κρίσεων πάσης φύσεως.

Αυτός ο ΟΗΕ 2.0 θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το διεθνές σύστημα για τα επόμενα 70 χρόνια. Είναι στο χέρι μας να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ακολούθησε την Εύα Καϊλή στο twitter

Δημοφιλή