Φεστιβάλ υπάρχουν...

Κι επειδή τα νησιά μας δεν αφορούν μόνο τους ξένους, αλλά πρωτίστως εμάς τους ίδιους, αν, λέμε αν, καταφέρετε τις ερχόμενες εβδομάδες να βρεθείτε σε κάποιο από αυτά (θυμίζω πως το κάμπινγκ έχει γίνει και πάλι της μόδας), θα απολαύσετε μερικές εκδηλώσεις αξιώσεων σε μερικούς απρόοπτους χώρους. Ναι, μπορεί ο πολιτισμός να έρχεται πάντα καταϊδρωμένος σε περιόδους κρίσης, όμως να λέμε και τα θετικά.
venardou

Λοιπόν, ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη του μυαλού μας τα ATM, την οικονομική ασφυξία και την κρίσιμη Κυριακή που πλησιάζει, και ας αισιοδοξήσουμε. Σε πείσμα όλων όσων διαδραματίζονται, σε πείσμα των άδειων ταμείων και του αβέβαιου μέλλοντος, αυτό το καλοκαίρι, μερικοί αποφασισμένοι άνθρωποι έχουν βαλθεί να συνδυάσουν τον πολιτισμό με τον τουρισμό. Και στήνουν μερικά υπέροχα φεστιβάλ στα πιο όμορφα νησιά μας -κι όχι μόνο- αλλά και στους πιο απίθανους χώρους.*

Κι επειδή τα νησιά μας δεν αφορούν μόνο τους ξένους, αλλά πρωτίστως εμάς τους ίδιους, αν, λέμε αν, καταφέρετε τις ερχόμενες εβδομάδες να βρεθείτε σε κάποιο από αυτά (θυμίζω πως το κάμπινγκ έχει γίνει και πάλι της μόδας), θα απολαύσετε μερικές εκδηλώσεις αξιώσεων σε μερικούς απρόοπτους χώρους. Ναι, μπορεί ο πολιτισμός να έρχεται πάντα καταϊδρωμένος σε περιόδους κρίσης, όμως να λέμε και τα θετικά. Οι εποχές που τα καλοκαιρινά φεστιβάλ ήταν ταυτισμένα με αρπαχτές και με προγράμματα καρμπόν (ολίγο έντεχνο, ολίγο λαϊκοποπ, και καμιά θεατρική παράσταση με κράχτες), έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα επιβιώνουν τα φεστιβάλ με χαρακτήρα -δεν είναι διόλου τυχαίο ας πούμε που η Άνδρος έχει ταυτιστεί με τα εικαστικά, μέσα από τις υψηλοτάτου επιπέδου εκθέσεις που φιλοξενούν τα Ιδρύματα Κυδωνιέως και Γουλανδρή (Μαν Ρέϊ φέτος, παρακαλώ).

* Παράδειγμα: αυτές τις μέρες στην Σύρο, πραγματοποιείται ένα πολύ ιδιαίτερο και ψαγμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Κάθε μέρα, μέχρι την Κυριακή γίνονται προβολές στον Ταρσανά της Ερμούπολης, πλάϊ στα σκαριά των πλοίων. Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι προβολές μεταφέρθηκαν σε ένα ...χωράφι: στο δρόμο προς την Ποσειδωνία έχει στηθεί ένα κανονικότατο Ντράιβ Ιν με τους θεατές να παρακολουθούν σινεμά μέσα από τα αυτοκίνητά τους -με τη διαφορά πως τούτο εδώ το Ντράιβ Ιν δεν παίζει πορνό, αλλά πολύ ιδιαίτερες ταινίες δρόμου: δύο ταινίες με ένα εισιτήριο! Τον δρόμο σου δείχνει μια χειροποίητη, φωτεινή πινακίδα που φιλοτεχνήθηκε επί τούτου από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την δε τελευταία μέρα, μια ταινία-έκπληξη θα προβληθεί στην πλαζ «Τα Αστέρια» στα πανέμορφα Βαπόρια της Ερμούπολης. Κινηματογράφος μετά νυχτερινού μπάνιου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κι αν αναρωτιέστε πώς έγιναν όλα αυτά, αρωγός του φεστιβάλ φέτος είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών -μεγάλη τύχη σε τέτοιους καιρούς...

Πρέπει να πούμε πως ο κινηματογράφος έχει την τιμητική του τα τελευταία καλοκαίρια. Επί χρόνια, τους θερινούς μήνες επικρατούσε μια κινηματογραφική φεστιβαλική νέκρα. Αυτό ευτυχώς άλλαξε.

* Στην Πάτμο για παράδειγμα, πραγματοποιείται ένα επίσης ενδιαφέρον Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (23-29 Ιουλίου), με προβολές που γίνονται -μεταξύ άλλων- σε ένα Σχολείο της Χώρας! Μέχρι και διαγωνισμό σεναρίων για ταινία μικρού μηκους παραγωγής του OTE TV περιλαμβάνει το πρόγραμμα, με τον Τάσο Μπουλμέτη να είναι από αυτούς που θα αξιολογήσουν τα σενάρια. Ανεξάρτητη προσπάθεια κι αυτή -με την βοήθεια κάποιων χορηγών όπως του Sundance Channel.

* Η δε Πάρος, στις 31/8 με 7/9, θα φιλοξενήσει φέτος για πρώτη φορά το καταξιωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών του Caid, και μάλιστα στον εντυπωσιακό χώρο του Περιβαλλοντικού Πάρκου Πάρου. Θα δείξει ταινίες με τα πιο απίθανα θέματα (περιβάλλον, φύση, διάστημα, ζώα κλπ) που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Και μιας και ο λόγος για το όμορφο νησί, να πούμε πως, νωρίτερα (20-22/8), η Πάρος φιλοξενεί ένα ακόμα πολύ ξεχωριστό φεστιβάλ: τις «Διαδρομές στη Μάρπησσα» που επικεντρώνεται στην βίωση της Παριανής παράδοσης μέσα από μια σύγχρονη αισθητική και εικαστική ματιά. Οι βασικοί άξονες του: λαογραφία , αρχιτεκτονική, μουσική και εικαστικά.

Οι Διαδρομές ξεκινούν από τα παραδοσιακά σπίτια της Μάρπησσας και εξελίσσονται σε πλατώματα, εκκλησίες και πλατείες. Πέρυσι υπήρχαν 5 σταθεροί θεματικοί σταθμοί. Οι επισκέπτες έμπαιναν, ας πούμε, σε ένα σπίτι με κλειστά τα μάτια, στο σταθμό της όσφρησης. Εκεί μύριζαν ρίγανη, σούμα (παριανό τσίπουρο), δάφνη ή μυρτιά. Έπρεπε να αναγνωρίσουν τις μυρωδιές. Οι κάτοικοι του όμορφου χωριού συνεισφέρουν ενεργά στη διοργάνωση του: για παράδειγμα ανοίγουν τα σπίτια τους μετατρέποντάς τα σε επισκέψιμους χώρους του φεστιβάλ, μαγειρεύουν και συμμετέχουν στα κεράσματα που προσφέρονται στους επισκέπτες. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με τη στήριξη κυρίως της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Πάρου.

Αλλά και η Αντίπαρος φιλοξενεί τις Ημέρες Κινηματογράφου, «ακολουθώντας το παράδειγμα του κόσμου του ελληνικού κινηματογράφου που σε πείσμα των καιρών εξακολουθεί να δημιουργεί μέσα σε δύσκολες συνθήκες». Από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου (σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετά προβολών φιλοδοξεί να μυήσει μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στο σινεμά. Οι προβολές (ελληνικών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους) είναι δωρεάν, ανοιχτές για όλους, και θα πραγματοποιούνται στο θερινό Cine Oliaros.

* Μετά τη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης επιστρέφει στην αγαπημένη του Άνδρο. Αυτή τη φορά όμως ως καλλιτεχνικός διευθυντής ενός νεοσύστατου φεστιβάλ που απλώνεται σε όλον τον Αύγουστο και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου. Καρδιά του Φεστιβάλ, ένα καινούργιο πετρόκτιστο υπαίθριο θέατρο. Φέτος θα φιλοξενηθούν από επιλεγμένες παραστάσεις της Επιδαύρου μέχρι συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών (Γαλάνη, Κατερίνα Πολέμη κ.α) και μια παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη στα αρχαία ελληνικά!

* Στη Σάμο, το Samos Young Artists Festival (7-13/8) προσκαλεί καλλιτέχνες με έντονα διαφορετικές κουλτούρες, από χώρες όπως η Ρωσία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Νότια Κορέα. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Daniel Nodel, το πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βαυαρικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού. Στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου με την εντυπωσιακή θέα.

*Ένα τρανό παράδειγμα επιτυχημένου φεστιβάλ της περιφέρειας είναι βέβαια το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μια διοργάνωση διεθνούς επιπέδου, και φέτος θα διεξαχθεί στις 17-24 Ιουλίου - με την υποστήριξη της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και βέβαια το Φεστιβάλ Ναυπλίου που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες πλημμυρίζοντας με κλασική μουσική την όμορφη πολη.

Από το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στη Μυτιλήνη, μέχρι το Zagoriwood στα Ανω και Κάτω Πεδινά της Ηπείρου, το Santorini Arts Factory στην Θήρα, το Sani Festival στην Χαλκιδική για πιο εστέτ και «ψαγμένους» και το River Party στο Νεστόριο Καστοριάς για πιο «ξεσαλωμένους», ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

Κλείνω με μια διοργάνωση που μου φαίνεται πολλά υποσχόμενη και φιλοξενείται στην ορεινή Βωβούσα -αυτό το πανέμορφο χωριό ξυλοκόπων στις κορφές της Πίνδου με το χαρακτηριστικό γεφύρι. Ο φωτογράφος και διοργανωτής Καμίλο Νόλλας, μας καλεί φέτος το καλοκαίρι «να πάρουμε τα (ελληνικά) βουνά προσωπικά!». Και να συμμετάσχουμε, ακόμα και με τη σκηνή μας, στο Φεστιβάλ Βωβούσας (1-8 Αυγούστου), το μοναδικό ελληνικό ορεινό φεστιβάλ για τις τέχνες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.**

Μια φορά κι έναν καιρό, μια χούφτα φίλων ξεκίνησε μια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στο φράγμα του ποταμού Αώου, που εξελίχθηκε σε ένα μικρό φεστιβάλ βουνού, μοναδικό στο είδος του. Τρία χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν σοβαρέψει: προβολές ταινιών με ορεινή θεματολογία, εκθέσεις, ομιλίες, εργαστήρια για μεγάλους και ποικίλες δράσεις για παιδιά με εκλεκτούς προσκεκλημένους: από τον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο μέχρι την Αμάντα Μιχαλοπούλου. Οι προβολές πραγματοποιούνται στον αυλόγυρο της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και σε μια αποθήκη ξυλείας...

Καμία χρεοκοπία στη δημιουργικότητα.

*photo credits: Κωνσταντίνα Μαυρίδου

Sign Construction Credits:

Καχριμάνη Χριστίνα

Πετρόπουλος Φοίβος

Τριανταφύλλη Ναταλία

Χρυσικού Νικολέτα

Construction Supervisor:

**photo credits: Γιώργος Δέτσης

Δημοφιλή