Ενα Καναδικό «Χαμόγελο» για τα Παιδιά της Εγκατάλειψης

Ωστόσο, ο Κώστας Γιαννόπουλος δηλώνει την απογοήτευσή του για την ελλιπή συνεργασία με τους κρατικούς φορείς: «Εχουμε στήσει με τη στήριξη και τη συμπαράσταση του απλού κόσμου αυτόν τον οργανισμό, αλλά υπάρχει έλλειψη διάθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης. Μας κυνηγάνε για τον ΕΝΦΙΑ, καθυστερούν στη συνεννόηση, νιώθουμε μόνοι μας, αν και οι επί μέρους υπηρεσίες (αστυνομικές, εισαγγελικές αρχές κλπ) είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας. Η κεντρική εξουσία όμως αδιαφορεί...».
sooc

Στο σπίτι στα Μελίσσια η επτάχρονη Σύρια προσφυγοπούλα που έχει μόνο λίγες εβδομάδες διαμονής στη χώρα μετράει ελληνικά μέχρι το δέκα. Και είναι περήφανη. Αλλά τη διακόπτει ο συνμήλικός της ο Γιαννάκης, Έλληνας που καμαρώνει πως αυτός μετράει μέχρι το 40 και είναι καλύτερος κι εξυπνότερος, όπως δηλώνει ευθαρσώς.

Είναι δύο απο τα παιδιά που μένουν μόνιμα στο Σπίτι των Μελισσίων, που ανήκει στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος διαχειρίζεται τις περιπτώσεις των κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών της Ελλάδας, των μεταναστών και των προσφύγων.

Στο δωμάτιο, που έχει διαμορφωθεί σε εσωτερική παιδική χαρά με όμορφες ζωγραφιές με περιμένουν ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος καθώς και ο υπεύθυνος διεθνών συνεργασιών πρώην πρέσβης του Βελγίου, Μάρκ Βαν Ντεν Ρικ.

Η συζήτηση είναι δυναμική, παίρνει το ρυθμό του Κώστα Γιαννόπουλου που κρατάει στα χέρια του το όραμα της αφιδρυματοποίησης της παιδικής ορφάνιας: «Θέλω να μάθουν όλοι την ψυχή του Χαμόγελου. Η τακτική μας είναι να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με ολιστική νοοτροπία. Τα παίρνουμε στη δύσκολη στιγμή τους, είτε σε εγκατάλειψη είτε μετά απο καταγγελίες για κακοποίηση είτε μετά απο απόπειρες αυτοκτονίας και τόσα άλλα θλιβερά περιστατικά και τα στεγάζουμε με αγάπη και φροντίδα στα 18 Σπίτια του Οργανισμού μέχρι να ανεξαρτοποιηθούν οικονομικά και κοινωνικά

Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε το 1997 τη λειτουργία του πρώτου σπιτιού για την φροντίδα παιδιών σε κίνδυνο. Κύριο μέλημά του από την αρχή υπήρξε η αποφυγή της ιδρυματοποίησης των παιδιών και βασικός στόχος ήταν η ομαλή και αξιοπρεπής επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. «Με σεβασμό, διακριτικότητα αλλά κυρίως με περίσσεια αγάπη και στοργή "Το Χαμόγελο του Παιδιού" άνοιξε την αγκαλιά του για εκατοντάδες παιδιά που κινδυνεύουν. Κοντά μας έρχεται κάθε παιδί που δε μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στο οικογενειακό του περιβάλλον, αφού μετά από κοινωνική έρευνα διαπιστωθεί η ακαταλληλότητά του. Στα σπίτια μας λοιπόν, μεγαλώνουν παιδιά διαφόρων ηλικιών ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καταγωγής, που οι αρμόδιες Εισαγγελικές & Δικαστικές Αρχές έκριναν αναγκαία την απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον», επισημαίνει ο Κώστας Γιαννόπουλος.

«Λειτουργούμε επί 24ώρου βάσεως και είμαστε σε εγρήγορση για κάθε παιδί που θα βρεθεί σε κίνδυνο μέσα στην ελληνική επικράτεια, είτε είναι Ελληνόπουλο είτε από την αλλοδαπή είτε προσφυγόπουλο. Ολα τα παιδιά έχουν την ίδια ανάγκη να μεγαλώσουν σε συνθήκες ηρεμίας και εμείς με τους 440 επαγγελματίες ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και προσωπικό υποστήριξης συν τους 2700 ενεργούς εθελοντές, προσφέρουμε την Αγάπη. Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ψυχή», θα επαναλάβει ο πρόεδρος του οργανισμού που δημιουργήθηκε χάρη στην παρακαταθήκη του γιου του που χάθηκε ανήλικος απο καρκίνο.

Ωστόσο, ο Κώστας Γιαννόπουλος δηλώνει την απογοήτευσή του για την ελλιπή συνεργασία με τους κρατικούς φορείς: «Εχουμε στήσει με τη στήριξη και τη συμπαράσταση του απλού κόσμου αυτόν τον οργανισμό, αλλά υπάρχει έλλειψη διάθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης. Μας κυνηγάνε για τον ΕΝΦΙΑ, καθυστερούν στη συνεννόηση, νιώθουμε μόνοι μας, αν και οι επί μέρους υπηρεσίες (αστυνομικές, εισαγγελικές αρχές κλπ.) είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας. Η κεντρική εξουσία όμως αδιαφορεί...».

Στη συνέχεια η συζήτηση στρέφεται γύρω απο το νέο Σπίτι, που βρίσκεται υπο ανακατασκευή στη Μυτιλήνη, ένα Σπίτι που θα στεγάσει προσφυγόπουλα. Οπως λέει ο Επικεφαλής Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού, Πρέσβυς Μαρκ Βαν ντεν Ρικ, αυτό ονομάσθηκε «To Σπίτι του Καναδά και της Β. & Ν. Αμερικής για τα παιδιά» και βρίσκεται σε μια αρχοντική οικία στα περίχωρα της πόλης της Μυτιλήνης που έγινε δωρεά από τη Νέλλυ Μπίνου. Μετά την ανακαίνιση του Σπιτιού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σκοπεύει να φιλοξενήσει περισσότερα από 25 παιδιά μικρής ηλικίας σε ένα ασφαλές περιβάλλον που θα τους προσφέρει αγάπη και φροντίδα.

Η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει με μια αρχική σημαντική δωρεά του πρώην Πρέσβεως του Καναδά στην Ελλάδα (2011-2015) και Φιλέλληνα, Robert Peck, εκπληρώνοντας τη βούληση του αποβιώσαντος μέλους της οικογένειάς του, της Hélène M. Cooper από το Montréal.

Ο πρέσβυς Μαρκ Βαν ντεν Ρικ μιλάει με πάθος για το νέο σπίτι της Μυτιλήνης: «Εμείς θέλουμε να δώσουμε το παρεμβατικό παρόν μας για τα προσφυγόπουλα, ήδη βρίσκεται ασθενοφόρο μας με θερμοκοιτίδα στη Μυτιλήνη, κάνουμε διακομιδές στην Αθήνα και καλύπτουμε τα έξοδα διακομιδής σε παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο».

«To Σπίτι του Καναδά και της Β. & Ν. Αμερικής για τα παιδιά» στοχεύει στην προστασία των παιδιών που είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση, κυρίως στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες μικρής ηλικίας, που ζουν πίσω από συρματοπλέγματα ή σε πρόχειρους καταυλισμούς στη Λέσβο. Αυτά τα παιδιά είναι αθώα θύματα της προσφυγικής κρίσης και βιώνουν άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, συχνά χωρίς κατάλληλη φιλοξενία, φαγητό και ιατρική φροντίδα», θα πει ο Πρέσβυς.

Το Σπίτι για να ανακαινισθεί χρειάζεται 140.000 καναδικά δολάρια, γι' αυτό στον αγώνα του εράνου έχουν συνταχθεί ο Φιλόπτωχος Συλλόγος Ελληνίδων Κυριών Οτάβας, ο οργανισμός «The Magic Mission» από το Μόντρεαλ που υποστηρίζει σταθερά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2012, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Μόντρεαλ Mike FM 105.1 Montréal και η Αλγερινό-καναδή καλλιτέχνιδα Lynda Thalie (www.lyndathalie.com), πρόσφυγας η ίδια κάποτε, η οποία πρόσφατα επισκέφτηκε προσφυγικούς καταυλισμούς ανά την Ελλάδα με τον φωτογράφο και εικονολήπτη Jeff Malo δημιουργώντας ένα συγκινητικό τρέιλερ.

Μια πλατφόρμα για τους υποστηρικτές της προσπάθειας στον Καναδά έχει δημιουργηθεί και μπορούν επίσης να την επισκέπτονται για να καταθέτουν τη δωρεά τους μέσω της crowd funding πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για την καμπάνια: www.youcaring.com/houseofcanada

Κλείνοντας την κουβέντα ο υπεύθυνος των διεθνών συνεργασιών μιλάει με παράπονο για την όχι και τόσο θερμή συμμετοχή των Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στις ανάγκες του Χαμόγελου του Παιδιού: «Επισκεφθήκαμε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τύχαμε θερμής υποδοχής εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου. Μας παρέπεμψαν στην οργάνωση Hellenic Initiative, κάναμε αίτηση για ένα κονδύλιο προκειμένου να καλύψουμε πάγιες ανάγκες σε πετρέλαιο, αλλά δυστυχώς ούτε φωνή ούτε ακρόαση ακόμη, ενάμισυ χρόνο αργότερα».

Ο Καναδάς ανταποκρίθηκε άμεσα και δυναμικά στη δημιουργία του Σπιτιού στη Μυτιλήνη, ήρθε η ώρα και για τους Ελληνοαμερικανούς να προσφέρουν θεσμικά την αρωγή τους προς «Το Χαμόγελο του Παιδιού.»

Δημοφιλή