Το ελληνικό ποδόσφαιρο σε κρίση: Ώρα ντροπής

Δυστυχώς, η χώρα μας δεν καρπώθηκε τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας το 2004 και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά ούτε και μέσα από τις παραστάσεις αρκετών ποδοσφαιριστών, αργότερα παραγόντων, στα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπου με την επιστροφή τους στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συντελέσουν με την αποκτώμενη τεχνογνωσία στην αναγέννηση και στην αλλαγή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως, ορθά αναφέρει ο λαός, «ο βασιλιάς των σπορ» είτε δοξάζεται, είτε είναι γυμνός. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ο «βασιλιάς» δοξάζεται, στην Ελλάδα εξαιτίας της κακής ιδιοσυγκρασίας του οπαδού, της έλλειψης παιδείας, της οικονομικής κατάστασης και των μη υγιών παραγόντων, το ποδόσφαιρο είναι γυμνό.

Με το τέλος ενός ακόμα ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ, στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι του 2016 και στην χώρα που γέννησε το «ευ αγωνίζεσθαι», πολιτικοί, φίλαθλοι, οπαδοί, δημοσιογράφοι, παράγοντες, συνταξιούχοι, νοικοκυρές, μαθητές, βρίσκονται σε μια ατέρμονη σκληρή αντιπαράθεση για τα πραγμένα ενός ενενηντάλεπτου ποδοσφαιρικού παιχνιδιού, γιορτή σε κανονικές συνθήκες για το ελληνικό Πρωτάθλημα της Superleague.

Σημείωση, πως τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες με συγκεκριμένες ομάδες, έχουν διάρκεια μεγαλύτερη και από τις προβλεπόμενες καθυστερήσεις, με τη λήξη των αγώνων να έρχεται πολλές φορές και μετά τον χρόνο των καθυστερήσεων, φυσικά μόνο, αν επιτευχθεί το νικητήριο τέρμα από συγκεκριμένη ομάδα.

Μια ακόμα πρωτοτυπία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι, πως πολλοί από τους αγώνες (που διεξάγονται υπό τηv αιγίδα της διοργανώτριας αρχής της Super League,) είναι έτοιμοι να μπουν στα φημισμένα βραβεία Guinness, εξαιτίας της μεγάλης διάρκειάς τους. Αυτό αναφέρουν με χιούμορ ξένοι δημοσιογράφοι, όταν σπασμωδικά ασχολούνται με τα ντροπιαστικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα λεγόμενα «μεγάλα ντέρμπυ» του ελληνικού πρωταθλήματος, που νοσεί.

Ανομία, «πραξικοπηματικές λογικές» -όπως κύκλοι παραγόντων αναφέρουν για τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου- διαμαρτυρίες, ακόμα και για τον τρόπο διορισμού των διαιτητών που φθάνουν στα όρια των απευθείας αναθέσεων, διαφθορά, γκάνγκστερς, μπράβοι, αξιόποινες πράξεις παραγόντων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, δηλώσεις και αποφάσεις να ξεπερνούν τον νόμο, χαρακτηρίζονται ως ενέργειες που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα, φέρνουν την κοινωνία στα άκρα, με δυσάρεστα πολλές φορές αποτελέσματα ως προς την ασφάλεια και τη γενίκευση των επεισοδίων να θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των Ελλήνων φιλάθλων.

Δεν πέρασαν παρά δυο περίπου μήνες, όταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, με πλήρη την παρεχόμενη στήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, - για τον αγώνα για την πάταξη της βίας και της ανομίας στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου -, ενεργοποίησε τις διατάξεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αναβάλει για λόγους ασφαλείας το ελληνικό πρωτάθλημα, έπειτα από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β).

Η σχετική ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου για την αναβολή του πρωταθλήματος από την κυβέρνηση, διαρκεί τις δυο πρώτες αγωνιστικές και μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου 2016. To πρωτάθλημα αρχίζει με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων και της πολιτείας την 3η αγωνιστική, όπου έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία σε χώρα που ανήκει στον αναπτυγμένο κόσμο - αθλητικά ή μη-, ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα να ξεκινάει από την 3η αγωνιστική και όχι από την πρώτη, κατόπιν πιέσεων που αφορούν τηλεοπτικούς λόγους.

Προφανώς, στο μεσοδιάστημα από την έναρξη του πρωταθλήματος της 3ης αγωνιστικής μέχρι και των όσων συνέβησαν στο παιχνίδι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ , λύθηκαν όλα τα προβλήματα που οδήγησαν την Δ.Ε.Α.Β., να εισηγηθεί την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η κόντρα κυβέρνησης - Ε.Π.Ο., θα σταματήσει με την παραίτηση της τότε διοίκησης, που σήμαινε την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Super League.

Τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου, για ένα ορισμένο διάστημα, θα αναλάβει η Επιτροπή Εξομάλυνσης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, όπου συμμετέχουν σ' αυτή πρόσωπα διορισμένα από την FIFA, την UEFA και την κυβέρνηση, αμειβόμενα με μηνιαία συμβόλαια, - προφανώς με απευθείας ανάθεση- , πληρωμένα από τον Έλληνα φορολογούμενο, με στόχο να λυθούν όλα τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου μέχρι τον Μάιο, όπου και θα διεξαχθούν ενδεχομένως οι εκλογές για τη νέα διοίκηση της Ε.Π.Ο., κατόπιν θελήσεως της UEFA.

Στο διάστημα αυτό, η Επιτροπή Εξομάλυνσης, θα βάλει όρια και νόμους, θεσπίζοντας ένα νέο πλαίσιο και οργανόγραμμα λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, λύνοντας ζητήματα που αφορούν τις επιμέρους σχέσεις των εμπλεκόμενων με το ποδόσφαιρο. Θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή αγώνων με ομαλή κατάληξη και χωρίς επεισόδια.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις, δεν αρμόζουν σε χώρες με πολιτικό, αθλητικό, κοινωνικό πολιτισμό, αλλά σε χώρες μη αναπτυγμένες, τριτοκοσμικές, όπου αρχές, φίλαθλοι και δημόσια τάξη σε κάθε αγώνα σκέφτονται πως θα αντιμετωπίσουν τα όποια επεισόδια.

Ίσως είμαστε και η μοναδική χώρα παγκοσμίως με μη εφαρμοσμένη αθλητική νομοθεσία, όπου υπαίτιοι θανατηφόρων τραυματισμών φιλάθλων ούτε ονομάζονται, ούτε οδηγούνται πολλές φορές στη δικαιοσύνη, με την ανομία να υφίσταται σε όλους τους χώρους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τους φιλάθλους που θα εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο με κροτίδες και βεγγαλικά θέτοντας σε κίνδυνο δημόσια ζωές, μέχρι και σε παράγοντες αλλά και σε διαιτητές που κάνουν τα πάντα ώστε να «περάσουν» μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Η συγκεκριμένη νοοτροπία είναι αυτή που επιτρέπει και σε παράγοντες και φιλάθλους, να ισχυρίζονται πως η αποπνικτική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού- ΠΑΟΚ στο φαληρικό στάδιο δεν προήλθε από τη ρίψη φωτοβολίδων, βεγγαλικών ή άλλων αντικειμένων που ευλόγως θα την προκαλούσαν, αλλά αντίθετα υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη ατμόσφαιρα - παρωδία, είναι ο αέρας και η φορά του, όπου φυσούσε προς τον αγωνιστικό χώρο του συγκεκριμένου σταδίου, με αποτέλεσμα τις ντροπιαστικές εικόνες που όλη η Ελλάδα είδε. Αστειότητες και γελοιότητες μαζί.

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα να αιωρούνται στη σφαίρα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και την κυβέρνηση της χώρας να δημοπρατεί το 75 % των τηλεοπτικών αδειών σε ιδιοκτήτες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας, φανταστείτε τι θα ακολουθήσει, όταν στην ενημέρωση και στη δημοσιογραφία της χώρας επικρατήσουν οπαδικές - κακού γηπεδικού τύπου λογικές. Ορισμένοι -προερχόμενοι εκ των σοβαρών της χώρας κύκλων - ισχυρίζονται πως ένας ακόμα λόγος, η οπαδοποίηση και η προσπάθεια χειραγώγησης της δημοσιογραφίας με όρους γηπεδικούς, είναι σοβαρός λόγος ώστε να περιμένουν την απόφαση του ΣΤΕ ως προς την αντισυνταγματικότητα του Νόμου της Κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το ελληνικό πρωτάθλημα, διαμέσου ρήξης-σύγκρουσης της οποιαδήποτε κυβέρνησης με την εκάστοτε Ε.Π.Ο., με τρόπο τέτοιο ώστε να ελεγχθεί το παιχνίδι με επικοινωνιακές και μόνο φανφάρες, δεν οδηγεί πουθενά, δεν βελτιώνεται το συγκεκριμένο προϊόν, αντιθέτως διαιωνίζει το πρόβλημα που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.

Την ώρα που η οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία είναι πολύπλευρη, ο Έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει ώστε να συσταθεί μια Επιτροπή Εξομάλυνσης που ενδεχομένως δεν θα φέρει καν αποτελέσματα, αν η κυβέρνηση μαζί με τα πολιτικά κόμματα, -έχουν τις ίδιες ευθύνες με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -, δεν στηρίξουν αποφάσεις με τομές για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας.

Αποφάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την απόσυρση των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, - με όποιο πολιτικό κόστος-, αλλά και αναβολή όλων των πρωταθλημάτων, ώστε από το μηδέν και χωρίς αγωνιστική δραστηριότητα να υπάρξει διάλογος και συγκεκριμένες λύσεις για τη γάγγραινα του ελληνικού αθλητισμού που ονομάζεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς, η χώρα μας δεν καρπώθηκε τον θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδας το 2004 και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά ούτε και μέσα από τις παραστάσεις αρκετών ποδοσφαιριστών, αργότερα παραγόντων, στα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπου με την επιστροφή τους στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συντελέσουν με την αποκτώμενη τεχνογνωσία στην αναγέννηση και στην αλλαγή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όπως, ορθά αναφέρει ο λαός, «ο βασιλιάς των σπορ» είτε δοξάζεται, είτε είναι γυμνός. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ο «βασιλιάς» δοξάζεται, στην Ελλάδα εξαιτίας της κακής ιδιοσυγκρασίας του οπαδού, της έλλειψης παιδείας, της οικονομικής κατάστασης και των μη υγιών παραγόντων, το ποδόσφαιρο είναι γυμνό.

Ως Έλληνες πρέπει να αποφασίσουμε.

Θέλουμε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας να είναι γιορτή ή ο ποδοσφαιρικός αγώνας να αποτελεί προπύργιο της ανομίας, των στημένων παιχνιδιών, των «ντοπαρισμένων» αθλητών και μιας αποπνικτικής ατμόσφαιρας εξαιτίας της ροής και μόνο του αέρα;

Δημοφιλή