Το ιταλικό δημοψήφισμα πρέπει να λειτουργήσει σαν «καμπανάκι» για την Ευρώπη

Το πιο σημαντικό μήνυμα αυτού του δημοψηφίσματος είναι πως οι Ιταλοί είναι οργισμένοι με τους πολιτικούς τους. Όπως είδαμε και στη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για το Brexit, οι πολίτες μόλις ξεστόμισαν μια δυνατή κραυγή. Οι Ιταλοί μόλις εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο Ρέντσι και ολόκληρη την πολιτική τάξη. Μετά από μια οικονομική κρίση διάρκειας δέκα ετών, είναι ανήσυχοι για το μέλλον. Οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες λίγα πράγματα έκαναν για να καθησυχάσουν τους πολίτες. Για τους Ιταλούς, η Ε.Ε. μοιάζει με ένα ζωολογικό κήπο με γραφειοκράτες. Για αυτούς, η Ένωση δεν προσφέρει ελπίδα: δεν είναι παρά ένα τέρας κανόνων και κανονισμών που δεν έχει τίποτα να προσφέρει.
Tony Gentile / Reuters

Μετά το δημοψήφισμα, η Ευρώπη παρακολουθεί την Ιταλία με σοβαρό ενδιαφέρον. Πολλοί φοβούνται πως η χώρα θα πέσει σε μια βαθύτερη οικονομική κρίση, ρίχνοντας την ήπειρο σε μια άλλη ευρω-κρίση. Ή ακόμα χειρότερα, μερικοί παρατηρητές ανησυχούν ότι η Ιταλία μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας και να εγκαταλείψει την Ε.Ε.

Πρώτα απ' όλα, η Ιταλία έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να μεταρρυθμίσει τη χώρα με το δημοψήφισμα της Κυριακής, 4 Δεκεμβρίου. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι θα μείωναν τη διαολεμένη γραφειοκρατία μας και βοηθούσαν στην ανανέωση της οικονομίας. Είναι πιο πιθανό να αποδυναμωθεί μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα. Φαίνεται όμως ότι οι περισσότεροι Ιταλοί δεν αναλογίστηκαν τις συνέπειες της ψήφου τους.

Το πιο σημαντικό μήνυμα αυτού του δημοψηφίσματος είναι πως οι Ιταλοί είναι οργισμένοι με τους πολιτικούς τους. Όπως είδαμε και στη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για το Brexit, οι πολίτες μόλις ξεστόμισαν μια δυνατή κραυγή.

Οι Ιταλοί μόλις εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο Ρέντσι και ολόκληρη την πολιτική τάξη. Μετά από μια οικονομική κρίση διάρκειας δέκα ετών, είναι ανήσυχοι για το μέλλον. Οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες λίγα πράγματα έκαναν για να καθησυχάσουν τους πολίτες.

Για τους Ιταλούς, η Ε.Ε. μοιάζει με ένα ζωολογικό κήπο με γραφειοκράτες. Για αυτούς, η Ένωση δεν προσφέρει ελπίδα: δεν είναι παρά ένα τέρας κανόνων και κανονισμών που δεν έχει τίποτα να προσφέρει.

Όπως είδαμε και στη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για το Brexit, οι πολίτες μόλις ξεστόμισαν μια δυνατή κραυγή.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουν υπόψη οι Βρυξέλλες, ακόμη περισσότερο μετά το δημοψήφισμα. Η Ε.Ε. έχει πρέπει να ακούσει όχι μόνο για τα ελλείμματα και τους αριθμούς, αλλά και για τη νέα γενιά, για τους εργάτες, και τους φτωχούς.

Για να συμβεί αυτό, έχουμε ανάγκη μια ισχυρή Ευρώπη.

Η Γερμανία -και αυτό είναι το μήνυμα του δημοψηφίσματος στο Βερολίνο- πρέπει να αναλάβει ένα ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που είναι εξίσου οικονομικά και πολιτικά σταθερή και αρκετά ισχυρή για να παίξει αυτό το ρόλο. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Είμαι όμως αισιόδοξος για το μέλλον. Σε δύσκολους καιρούς, οι Ιταλοί είναι πάντα έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Είμαστε Ευρωπαίοι. Οι περισσότεροι Ιταλοί θα επιθυμούσαν την παραμονή στην Ε.Ε. Δεν είμαστε εθνικιστές, δεν είμαστε μια χώρα που κλίνει προς τα δεξιά. Και σίγουρα δε θέλουμε να εγκαταλείψουμε την Ε.Ε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost Germany και μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Δημοφιλή