Πουέρτο Ρίκο - Ελλάδα: βίοι παράλληλοι;

Η μη αποπληρωμή των ομολόγων αφορά όχι εξωτερικούς πιστωτές, αλλά τους ίδιους τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο, κι αυτό ασφαλώς, αποτελεί μία σημαντική διαφορά με την Ελλάδα.
Bloomberg via Getty Images

Η αδυναμία αποπληρωμής από το Πουέρτο Ρίκο ολόκληρου του ποσού των ληξιπρόθεσμων ομολόγων των 58 εκατομμυρίων ευρώ της Κυβερνητικής Αναπτυξιακής Τράπεζας προς τους κατόχους τους στις 3 Αυγούστου, ανέγειρε σειρά δημοσιευμάτων για παράλληλη πορεία με την Ελλάδα. Οι ίδιοι οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, γνωρίζοντας πια καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα, απαντούν με χαμόγελο στις κάμερες πως δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα μας, καθώς στην πραγματικότητα ανήκουν στις ΗΠΑ και είναι Αμερικανοί πολίτες.

Πράγματι, το Πουέρτο Ρίκο, αν και δεν είναι πολιτεία των ΗΠΑ, έχει ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς σχέσης με αυτές, μέσω δημοσιονομικής ένωσης και εκλέγει κανονικά κυβερνήτη όπως οι υπόλοιπες πολιτείες. Η σχέση αυτή είναι καθοριστική καθώς οι χρηματοδοτικές ροές από την Ουάσινγκτον για υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση κτλ. συνέχισαν να αυξάνονται. Το παραπάνω αποτελεί την αιτία της συνεχiζόμενης αύξησης της κατά κεφαλήν κατανάλωσης των Πορτορικανών πολιτών έναντι της βουτιάς κατά περίπου 30% της κατά κεφαλήν κατανάλωσης των Ελλήνων.

Η αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων είχε προαναγγελθεί, ίσως με παρόμοιο τρόπο όπως από την ελληνική κυβέρνηση, από τον κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο Παντίγια από τον Ιούνιο, οπότε και μίλησε ξεκάθαρα για τη μη βιωσιμότητα του χρέους ύψους 73 δισ. δολαρίων, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση την άμεση αναδιάρθρωσή του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Πτωχευτικό Κώδικα των ΗΠΑ.

Η μη αποπληρωμή των ομολόγων αφορά όχι εξωτερικούς πιστωτές, αλλά τους ίδιους τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο, κι αυτό ασφαλώς, αποτελεί μία σημαντική διαφορά με την Ελλάδα.

Η μικρή Καραϊβική χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει μακρά ύφεση από το 2006, με αυξανόμενη ανεργία η οποία φτάνει το 12% και μεγάλη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου όπως γιατρών, μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων που αποτελούν σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Η συσσώρευση χρέους από την Πορτορικανική κυβέρνηση οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη χρηστής κυβερνητικής διαχείρισης με υψηλές δημόσιες δαπάνες και μικρή φορολογική βάση. Η επί σειρά ετών κακοδιαχείριση της χώρας η οποία βασίστηκε στην ομοσπονδιακή βοήθεια για την κάλυψη των ελλειμμάτων αλλά και οι υψηλού κινδύνου επενδυτικές δραστηριότητες επιχειρήσεων που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την ύπαρξη φορολογικών απαλλαγών, οδήγησαν σε «σπιράλ θανάτου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κυβερνήτης Παντίγια με διαρκή αδυναμία αποπληρωμής χρεών. Κλειστά καταστήματα, άδεια διαμερίσματα, αυξημένη εγκληματικότητα λόγω της ανεργίας, απαξίωση της αγοράς ακινήτων είναι η υφιστάμενη κατάσταση στο Πουέρτο Ρίκο. Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει έντονη ξηρασία που επιβάλλει τη διακοπή της παροχής ύδρευσης σε συγκεκριμένες πόλεις στο πλαίσιο της παροχής νερού με δελτίο που τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Τα μέτρα που απαιτούνται αφορούν σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση, με αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών και αναδιάρθρωση του χρέους του Πουέρτο Ρίκο.

Τα μέτρα που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες είναι εξίσουν σκληρά, πολύ δε περισσότερο καθώς τα βιώνουμε για μία εξαετία. Το μάθημα που παίρνουν και οι δύο χώρες είναι κοινό: χρηστή διαχείριση του κράτους και δομικές μεταβολές!

Δημοφιλή