Κέντρο ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Ναύπλιο

Το Κέντρο έχει εξελιχθεί σε δίδυμο κέντρο του Μητροπολιτικού ΚΕΣ στην Ουάσιγκτον και σε σημαντικό κόμβο του παγκόσμιου δικτύου του Πανεπιστημίου Harvard. Με αφετηρία τις κλασικές σπουδές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες ευρύτερα, το ΚΕΣ συνεργάζεται με διάφορες σχολές, τμήματα και ερευνητικά κέντρα του Harvard, υποστηρίζοντας ή και σχεδιάζοντας επιστημονικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες οι οποίες συσχετίζουν τις κοινωνικές επιστήμες, την ιατρική, ακόμη και τις θετικές επιστήμες με τον ελληνικό πολιτισμό ευρύτερα.
eurokinissi

Πλατεία Φιλελλήνων και Όθωνος. Και μόνον ν' ακούει κανείς αυτήν την διεύθυνση προετοιμάζεται...Πράγματι στο Ναύπλιο, την πανέμορφη αυτή ιστορική και διατηρημένη πόλη ως παραδοσιακός οικισμός, δεσπόζει το γαλανόλευκο νεοκλασικό κτίριο, με θέα στη θάλασσα, που στεγάζει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, (ΚΕΣ) Του Πανεπιστημίου Harvard.

Gregory Nagy

Εμπνευστής της ιδέας να στηθεί το ΚΕΣ στην Ελλάδα ενός από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο του Harvard, είναι ο Gregory Nagy, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ουάσιγκτον) του Πανεπιστημίου Harvard, καθηγητή Κλασικών Σπουδών και καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Harvard.

Φυσικά λατρεύει την Ελλάδα. Μας επισκέπτεται συχνά. Και τώρα στις 20 Ιανουαρίου, έρχεται για μία ομιλία στην Θεσσαλονίκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με θέμα «Κοινωνίες σε Κρίση: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός».

Ο καθηγητής Γ. Πετρόπουλος

Εάν ο κ. Nagy είχε την ιδέα, αυτός που την υλοποίησε στην χώρα μας, η ψυχή του Κέντρου, ο Διευθυντής του, είναι ένας κοσμοπολίτης Ακαδημαϊκός, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Ιωάννης Πετρόπουλος.

Ταξιδεύει συνεχώς σε όλο τον κόσμο και διδάσκει και σε ξένα Πανεπιστήμια. Μαζί με ένα εξαιρετικό επιτελείο νέων ανθρώπων, συνεργατών του, με ζωντάνια, γνώση και πάθος για το έργο τους μας εντυπωσίασαν κατά την επίσκεψή μας στο Ναύπλιο.

Πανέμορφο Ναύπλιο

Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν το Ναύπλιο γι' αυτό το δημιουργικό έργο. Την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους (1828-1833), με τον Ι. Καποδίστρια, όπου και δολοφονήθηκε. Εκεί τυπώθηκε το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (1825). Εκεί αποβιβάστηκε ο βασιλιάς Όθων (1833).

Περπατώντας με τον δημοσιογράφο και άντρα μου Γ. Βότση την χειμωνιάτικη, τόσο ρομαντική τώρα πια, πλατεία Συντάγματος, για να πάμε στο Βουλευτικό (τον κάποτε τεκέ του Αλή Πασά), για την εκδήλωση του κέντρου με την διάλεξη του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου, ενός από τους σημαντικότερους Συνταγματολόγους μας, ήταν σαν ένα όνειρο. Από το παρελθόν στο παρόν.

Η εξαιρετική ομιλία του για την Δημοκρατία, την «κανονικότητα και την εκτροπή», 1843-2016, με συνομιλητή τον λέκτορα Ν. Παπασπύρου, μας ταξίδευε στο τότε και το τώρα...

Βγαίνοντας τι να πρωτοδεί κανείς. Το Μπούρτζι στο βάθος, το μικρό φρούριο στη νησίδα μέσα στο λιμάνι. Το Παλαμήδι, το Ενετικό Φρούριο από ψηλά ή την Ακροναυπλία. Ή δίπλα μας το Αρχαιολογικό Μουσείο (Ενετικό κτίριο, στρατώνες ), εκεί και το πρώτο σχολείο της Ελλάδας.

Βάση για μελετητές

-Πώς λειτουργεί το ΚΕΣ;

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος αποτελεί διεθνές κέντρο του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο όπως και στην Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στη μελέτη και προώθηση των ανθρωπιστικών επιτευγμάτων του Ελληνικού Πολιτισμού. Εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2008 και λειτουργεί ως βάση για μελετητές, φοιτητές και ερευνητές του Harvard και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των Η.Π.Α., της Ελλάδος και άλλων χωρών.

Το Κέντρο έχει εξελιχθεί σε δίδυμο κέντρο του Μητροπολιτικού ΚΕΣ στην Ουάσιγκτον και σε σημαντικό κόμβο του παγκόσμιου δικτύου του Πανεπιστημίου Harvard. Με αφετηρία τις κλασικές σπουδές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες ευρύτερα, το ΚΕΣ συνεργάζεται με διάφορες σχολές, τμήματα και ερευνητικά κέντρα του Harvard, υποστηρίζοντας ή και σχεδιάζοντας επιστημονικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες οι οποίες συσχετίζουν τις κοινωνικές επιστήμες, την ιατρική, ακόμη και τις θετικές επιστήμες με τον ελληνικό πολιτισμό ευρύτερα. Οι δραστηριότητες του Κέντρου είναι ανοικτές στο κοινό και αναπτύσσονται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: αφενός την προσφορά στην επιστημονική κοινότητα του Harvard και αφετέρου την προσφορά στην ελληνική και διεθνή κοινωνία.

Οργανώνει προγράμματα για φοιτητές, μαθητές, ερευνητές ελληνικών πανεπιστημίων. Προσφέρει υποτροφίες. Ελεύθερη πρόσβαση στις ψηφιακές πηγές των 70 και πλέον βιβλιοθηκών του Harvard. Και λειτουργεί ως Αναγνωστήριο.

Το όφελος;

Δεν αποτελεί πανεπιστήμιο ή κολέγιο, αφού δεν απονέμει πτυχία ή διπλώματα ή άλλους τίτλους. Προσφέρει το γενικό του έργο χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση. Λειτουργεί σε συνεργασία με ελληνικά πνευματικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Το όφελος από μια τέτοια επιστημονική συνεργασία είναι μεγάλο για το Harvard και την Ελλάδα. Συμβολικά σε μια περιοχή γεμάτη ομορφιά, γοητεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού, Ιστορία. Κοντά στις Μυκήνες, την αρχαία Τίρυνθα την αρχαία Ολυμπία. Εστίες του ελληνικού πολιτισμού.