Όταν ο Μελανσόν διευκολύνει την Λεπέν

Σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης η κ. Λεπέν μπορεί να ελπίζει ότι θα την προτιμήσουν μέχρι και 20% από όσους ψήφισαν Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Μακρόν εκτιμάται, ανάλογα με την έρευνα, από το 35% ως το 45%. Ουσιαστικά ο προεδρικός υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς κλείνει το μάτι στην κ. Λεπέν δημιουργώντας συνθήκες αποσύνθεσης του δημοκρατικού «μετώπου» κατά της άκρας Δεξιάς κι επενδύοντας στην εκλογή της κ. Λεπέν στην προεδρία της Δημοκρατίας, για να δημιουργηθούν πολιτικές συνθήκες παραπέρα ανάπτυξης της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
NurPhoto via Getty Images

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εκπροσώπησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το μπλοκ της ριζοσπαστικής Αριστεράς παίζει ένα σκληρό πολιτικό παιγνίδι στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο, το οποίο ευνοεί την κ. Λεπέν, πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ο κ. Μελανσόν υπήρξε παλαιότερα υπουργός σοσιαλιστικής κυβέρνησης και γερουσιαστής εκπροσωπώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει ριζοσπαστικές αριστερές θέσεις τις οποίες προβάλλει από τη θέση του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου ο κ. Μελανσόν έκανε την έκπληξη εξασφαλίζοντας την υποστήριξη επτά εκατομμυρίων Γάλλων ψηφοφόρων και ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 19,5%.

Οι επιλογές του κ. Μελανσόν ενισχύουν την άποψη ότι η ριζοσπαστική Αριστερά μετατρέπεται σε αρκετές περιπτώσεις σε πολιτικό νεροκουβαλητή της ευρωπαϊκής άκρας Δεξιάς.

Δε θέλησε να δεσμεύσει τους ψηφοφόρους του για τον δεύτερο γύρο, υπονομεύοντας έτσι το δημοκρατικό «μέτωπο» κατά της άκρας Δεξιάς την οποία εκπροσωπεί η κ. Λεπέν. Υπογράμμισε ότι όσοι τον ψήφισαν δεν πρέπει να στηρίξουν την κ. Λεπέν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή. Οργάνωσε ηλεκτρονική ψηφοφορία στην οποία πήραν μέρος μόνο 243.000 υποστηρικτές του για να διερευνήσει τις προθέσεις όσων τον εμπιστεύτηκαν στον πρώτο γύρο. Το ποσοστό που πήρε ο κ. Μακρόν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ήταν μόλις 34,8% ενώ οι υπόλοιποι υποστηρικτές του κ. Μελανσόν τάχθηκαν υπέρ του λευκού και της αποχής. Με το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ο κ. Μελανσόν θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η βάση της ριζοσπαστικής Αριστεράς κρατάει πολιτικές αποστάσεις από τον κ. Μακρόν επειδή στην αντίληψή του θα ακολουθήσει σκληρή πολιτική κατά των εργαζομένων και των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης η κ. Λεπέν μπορεί να ελπίζει ότι θα την προτιμήσουν μέχρι και 20% από όσους ψήφισαν Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Μακρόν εκτιμάται, ανάλογα με την έρευνα, από το 35% ως το 45%.

Ουσιαστικά ο προεδρικός υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς κλείνει το μάτι στην κ. Λεπέν δημιουργώντας συνθήκες αποσύνθεσης του δημοκρατικού «μετώπου» κατά της άκρας Δεξιάς κι επενδύοντας στην εκλογή της κ. Λεπέν στην προεδρία της Δημοκρατίας, για να δημιουργηθούν πολιτικές συνθήκες παραπέρα ανάπτυξης της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Οι επιλογές του κ. Μελανσόν ενισχύουν την άποψη ότι η ριζοσπαστική Αριστερά μετατρέπεται σε αρκετές περιπτώσεις σε πολιτικό νεροκουβαλητή της ευρωπαϊκής άκρας Δεξιάς.

Δημοφιλή