Συνταγή για κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο και καρύδα

Από μικρή όταν έβλεπα κλασικές αμερικάνικες ταινίες το φυστικοβούτυρο μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Μία κουταλιά που απλωνόταν επάνω στο ζεστό ψωμί και η λαχτάρα μου να δοκιμάσω ήταν απερίγραπτη. Βλέπεις έπρεπε να φτάσω περίπου 19 ετών για να καταφέρω να το γευτώ στο σπίτι του Νικ, σε ένα θρυλικό σάντουιτς, που -όπως μου είπε- λάτρευε ο Έλβις Πρίσλεϊ.
Funky cook

Από μικρή όταν έβλεπα κλασικές αμερικάνικες ταινίες το φυστικοβούτυρο μου κέντριζε το ενδιαφέρον.

Μία κουταλιά που απλωνόταν επάνω στο ζεστό ψωμί και η λαχτάρα μου να δοκιμάσω ήταν απερίγραπτη. Βλέπεις έπρεπε να φτάσω περίπου 19 ετών για να καταφέρω να το γευτώ στο σπίτι του Νικ, σε ένα θρυλικό σάντουιτς, που -όπως μου είπε- λάτρευε ο Έλβις Πρίσλεϊ.

Έκτοτε, το φυστικοβούτυρο σε κάθε του εκδοχή έγινε αδυναμία μου. Το έχω κάνει γλυκό, έχω μαγειρέψει με αυτό, το τρώω για πρωινό αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν χρειάζομαι ενέργεια ή όταν απλώς θέλω να γευτώ κάτι εξαιρετικά απολαυστικό!

Αυτή η βελούδινη υφή και η δυνατή του γεύση με ξεσήκωσε κυριολεκτικά!

Μπήκα στην κουζίνα, για βραδινό ετοίμασα ένα κοτόπουλο με σάλτσα φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας, naan (δείτε τη συνταγή για σπιτικά naan εδώ) και ρύζι μπασμάτι.

Χρόνος Προετοιμασίας: 60′

Χρόνος Ψησίματος: 20′

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 6

Υλικά

Για το κοτόπουλο

600 g. κοτόπουλο στήθος

3 μικρά κρεμμύδια ξερά

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά της σούπα fish sauce

½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο

¼ κουταλάκι του γλυκού μάραθο σπόρους ή σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σπόρους ή σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι

1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

1 κουταλιά της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη

Για τη σάλτσα φυστικοβούτυρο

150 g. Φυστικοβούτυρο

280 ml. γάλα καρύδας

50 ml. ζεστό νερό

1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό

1 σκελίδες σκόρδο

20 ml. χυμό λάιμ

25 g. φρέσκο τζίντζερ

1 πιπεριά τσίλι

2 κουταλιές της σούπας λεμονόχορτο

2 κουταλιές της σούπας fish sauce

1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας

2 ½ κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

1 κουταλάκι του γλυκού garam masala

3 κουταλιές της σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο

Για το σερβίρισμα

Λάιμ

Κόλιανδρο

Ρύζι μπασμάτι

Πιτάκια Νααν

Εκτέλεση

1) Ξεκινάμε με το μαρινάρισμα του κοτόπουλου: Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες και το τοποθετούμε σε βαθύ γυάλινο σκεύος. Πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αλέθουμε τα μπαχαρικά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας με το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε από 1-24 ώρες, σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο.

2) Ετοιμάζουμε τη σάλτσα φυστικοβούτυρο-καρύδα: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα βάζουμε μαζί με το σησαμέλαιο σ΄ ένα κατσαρολάκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το τσίλι ψιλοκομμένο.

Ανακατεύουμε καλά το φυστικοβούτυρο με το γάλα καρύδας, τον κουρκουμά, τη ζάχαρη, και το garam masala.Τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά της σάλτσας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

3) Το ψήσιμο του κοτόπουλου: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί. Αν έχουμε τη δυνατότητα ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλο στο grill, σε bbq ή σε σχάρα στα κάρβουνα.

Ψήνουμε το κοτόπουλο σε δυνατη φωτιά για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να παραμείνει τραγανό απ" έξω και μέσα ζουμερό.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη πιατέλα, περιχύνουμε με σάλτσα φυστικοβούτυρο - καρύδα, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τσίλι και λάιμ. Συνοδεύουμε με τα naan και ρύζι μπασμάτι.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μοσχάρι αντί για κοτόπουλο.

- Αν η σάλτσα πήξει πολύ αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.

- Αντί για λέμονγκρας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκι φρέσκο και λίγο ξύσμα λάιμ.

- Το garam masala είναι μείγμα μπαχαρικών (συνταγή εδώ), αν δεν έχουμε στο ντουλάπι μας αυτά τα μπαχαρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ελάχιστο γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κρόκο Κοζάνης, μαύρο πιπέρι και κύμινο.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.