Πανελλήνιες: ένας σύγχρονος Γολγοθάς

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς ή οι συγγενείς που θέλουν τα παιδιά τους να περάσουν ή στη Νομική ή στην Ιατρική, τις δύο πιο διάσημες σχολές, ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία είναι τα παιδιά τους.
mbolina via Getty Images

Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία είναι οδυνηρή τόσο για τους εξεταζόμενους μαθητές, όσο και για τους γονείς και τους συγγενείς αυτών, που καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για τη μόρφωση των παιδιών τους και παρακολουθούν με αγωνία τέτοιες μέρες τις εξελίξεις για να δουν αν πέρασαν τα «καμάρια» τους στη σχολή που επιθυμούν.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι πραγματικά, ανυπόφορη ψυχολογικά και οργανικά για τους νέους, που ξεπερνούν τις δυνάμεις τους για να καταφέρουν να περάσουν εκεί που θέλουν και μέσα σε αντίξοες συνθήκες να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, έχοντας, κακώς βέβαια, στο νου και τη...γνώμη της κοινωνίας, η οποία έχει θεοποιήσει τις πανελλήνιες.

Πανελλήνιες: Οδυνηρή ψυχολογική διαδικασία που βασανίζει τους νέους και τους γονείς τους, κάνοντας δύσκολη τη ζωή τους και μην αφήνοντας περιθώρια σε νέους ανθρώπους να χαρούν τη ζωή τους. Α, ξέχασα και τις λέξεις «τυποποιημένη» και «θεοποιημένη» στους χαρακτηρισμούς.

Αυτός θα έπρεπε να είναι ο ουσιαστικός ορισμός των Πανελληνίων και να βρίσκεται δίπλα στο αντίστοιχο λήμμα στο λεξικό του Μπαμπινιώτη. Πέρα από το αστείο της υπόθεσης, οι Πανελλήνιες δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση. Σε άλλες πιο σοβαρές χώρες από την Ελλάδα, θα υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για ένα εκπαιδευτικό σύστημα σαν αυτό το οποίο έχουμε εμείς στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, τις αυτοκτονίες αρκετών νέων, που δεν κατάφεραν να τα πάνε τόσο καλά στις Πανελλήνιες όσο επιθυμούσαν οι ίδιοι. Μιλάμε για μια εξωφρενική κατάσταση, που πρέπει επιτέλους να αρχίσει να αλλάζει, όχι προς το χειρότερο, αλλά προς το καλύτερο.

Από πολύ παλιά, υπάρχουν ταμπέλες για τους μαθητές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γονείς ή οι συγγενείς που θέλουν τα παιδιά τους να περάσουν ή στη Νομική ή στην Ιατρική, τις δύο πιο διάσημες σχολές, ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία είναι τα παιδιά τους. Αφήστε τα παιδιά στην ησυχία τους, να επιλέξουν αυτό που θέλουν και να μεγαλουργήσουν μέσα από το αντικείμενο που τα ίδια επιλέγουν και αγαπούν! Τι νόημα έχει να επιλέξουν κάτι που δεν τους αρέσει, μόνο από το πείσμα των γονιών τους, και να είναι δυστυχισμένα μια ζωή;

Και στην τελική, ποιος είπε ότι για να είναι κάποιος επιτυχημένος επαγγελματίας και άνθρωπος θα πρέπει να έχει σπουδάσει; Για να σπουδάσει κάποιος θα πρέπει να αγαπά τη μελέτη, να έχει δεθεί με το αντικείμενο που μελετά και να του αρέσει η επαγγελματική προοπτική. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να σπουδάσει. Ας γίνει αγρότης ή να κάνει κάποια άλλη δουλειά που τον ευχαριστεί. Άλλωστε, η ανεργία πλήττει και αυτούς που έχουν στα χέρια τους πτυχίο και τους μη έχοντες. Βέβαια, θα μου πείτε, ότι όσοι έχουν πτυχία έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά στο μέλλον. Αυτό είναι σωστό. Αλλά, στις μέρες μας ευρηματικοί άνθρωποι κάνουν έξυπνες επιλογές και, μάλιστα, μπορεί να μην έχουν καν πτυχίο.

Και για να μην τα πολυλογώ, οι πανελλήνιες είναι πολύ παρεξηγημένες. Ένα απλό διαγώνισμα είναι, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Δεν διαφέρει από τα διαγωνίσματα που γράφουν οι μαθητές στα ιδιαίτερα, ή στα φροντιστήρια. Μπορεί να είναι και ευκολότερα τα θέματα στις εξετάσεις αυτές. Όπως και να έχει, δεν αξίζει κανείς να στενοχωριέται. Σίγουρα, είναι μια επίπονη διαδικασία και καλό είναι κάποιος να πετυχαίνει σε αυτήν. Αλλά επίσης, σίγουρο είναι και το ότι ο κόσμος υπήρχε και πριν από τις Πανελλήνιες και θα συνεχίσει να υπάρχει.

Κλείνοντας, το πιο σημαντικό για μένα, κι εδώ είναι το σημείο όπου το άρθρο παίρνει μια προσωπική πινελιά και μορφή, είναι ο καθένας να πετυχαίνει τους προσωπικούς του στόχους και τα προσωπικά του σχέδια. Τότε μόνο θα είναι κανείς ευτυχισμένος και θα κάνει αυτό που κάνει με αγάπη, στοργή και, φυσικά, με πολύ πολύ μεράκι. Κυνηγάτε τα όνειρά σας, είναι δωρεάν. Στοιχίζει μόνο λίγη από τη δική σας φροντίδα και προσοχή.

Δημοφιλή