Δημοσκόποι, πηγαίνετε σπίτι σας!

Για να λέμε και του «στραβού το δίκιο», δεν φταίνε σε όλες τις περιπτώσεις οι δημοσκοπήσεις, καθώς, πρώτον, ο καθένας μπορεί να λέει ψέματα για το τι ψήφισε, δεύτερον, η αποχή ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας και, τρίτον, μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων ήταν οι αναποφάσιστοι, που μπορεί στη συνέχεια, να έγιναν... αποφασισμένοι.
sooc

Στις πρόσφατες εκλογές, όπως διαπίστωσαν όλοι μεγάλος νικητής, μετά τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αποχή, κάτι που είναι εξαιρετικά λυπηρό, πόσω μάλλον αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι που απείχαν ήταν οι νέοι άνθρωποι, των οποίων το μέλλον κρίνεται σε τέτοιες διαδικασίες...Ωστόσο, εγώ δεν θα σταθώ ούτε στην αποχή ούτε στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, όπως έχουν κάνει επιτυχώς, πολλοί συνάδελφοι. Αντιθέτως, θα σταθώ στο φιάσκο των δημοσκοπήσεων, οι οποίες για ακόμη μία φορά κατάφεραν να εκπλήξουν τους πάντες δυσάρεστα.

Πάντα είχαμε πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις στην χώρα μας, αλλό αυτό που έχει γίνει φέτος από τις εκλογές του Γενάρη και έπειτα δεν έχει προηγούμενο. Οι δημοσκόποι δεν έχουν καταφέρει φέτος να «πέσουν μέσα» ούτε σε μία εκλογική αναμέτρηση, κάτι που δείχνει δύο πράγματα: ή ότι υπάρχει ξεκάθαρος δόλος από την πλευρά τους και προσπάθεια καθοδήγησης της κοινής γνώμης, ή ότι υπάρχει ανικανότητα σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Όπως και να έχει, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει έρευνα για αυτές τις δημοσκοπήσεις, γιατί μιλάμε σε κάθε περίπτωση ότι πρόκειται για...πολιτικό έγκλημα. Και κανονικά, θα πρέπει να υπάρξει δικαστική προσέγγιση του θέματος.

Για να λέμε και του «στραβού το δίκιο», δεν φταίνε σε όλες τις περιπτώσεις οι δημοσκοπήσεις, καθώς, πρώτον, ο καθένας μπορεί να λέει ψέματα για το τι ψήφισε, δεύτερον, η αποχή ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας και, τρίτον, μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων ήταν οι αναποφάσιστοι, που μπορεί στη συνέχεια, να έγιναν... αποφασισμένοι.

Για του λόγου το αληθές, στις εκλογές του Γενάρη, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ήταν γύρω στις 9 μονάδες, καμία σχέση με αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις πριν τις τότε εκλογες, που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να νικάει, αλλά όχι με τόσο μεγάλη διαφορά. Επειδή όμως, ήταν οι πρώτες εκλογές που έπεσαν έξω για τη φετινή χρονιά, δεν έδωσαν πολλοί σημασία όσο θα έπρεπε. Η μεγάλη «σφαγή», όμως έγινε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, στο οποίο κανάλια και δημοσκόποι έβγαζαν το «ναι» πρώτο, ενώ, όπως είδαμε το «όχι» επικράτησε με τεράστια διαφορά 20+ μονάδων. Μιλάμε για έγκλημα και φιάσκο, όχι αστεία. Και εκεί ήταν το σημείο όπου ο λαός έπαψε να εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις, που στόχο, πιθανώς, είχαν τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, παρά την πρόβλεψή του.

Και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, φυσικά, είδαμε τραγικά πράγματα από την πλευρά των δημοσκόπων. Πολλές δημοσκοπήσεις (οι περισσότερες) προέβλεπαν ένα εκλογικό ντέρμπι, βγάζοντας είτε τη ΝΔ, είτε το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο με μικρή, όμως, διαφορά από τον δεύτερο. Άλλες, ακόμα πιο υπερβολικές και... αστείες, έβγαζαν πρώτη τη ΝΔ με διαφορά πάνω από 1%. Δεν περιορίζονται, όμως, τα λάθη των δημοσκόπων στους δύο πρώτους αντιπάλους. Δεν ήταν λίγες οι δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα αγγίξει το 8% και το Ποτάμι θα ξεπεράσει το 5,5%. Αλλά το μεγαλύτερο φιάσκο των δημοσκόπων δεν ήταν άλλο από την πρόβλεψη ότι οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός Βουλής, με αρκετές δημοσκοπήσεις να αναφέρουν ότι το κόμμα του Καμμένου θα πάρει γύρω στο 2%.

Και το ερώτημα που προκύπτει σε αυτό το σημείο δεν είναι άλλο από το τι πρέπει, επιτέλους, να γίνει με τις δημοσκοπικές εταιρείες και το πόσο τελικά χρησιμεύουν για τις εκλογές. Επίσης, είναι άξιον απορίας το ποιος πρέπει να πληρώσει και ποιες θα είναι οι διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση του θέματος. Ο τίτλος, ωστόσο, του παρόντος άρθρου μην σάς φαίνεται αφοριστικός, καθώς δεν έπεσαν όλες οι δημοσκοπήσεις έξω, αλλά η πλειονότητά τους. Επίσης, για να λέμε και του «στραβού το δίκιο», δεν φταίνε σε όλες τις περιπτώσεις οι δημοσκοπήσεις, καθώς, πρώτον, ο καθένας μπορεί να λέει ψέματα για το τι ψήφισε, δεύτερον, η αποχή ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας και, τρίτον, μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων ήταν οι αναποφάσιστοι, που μπορεί στη συνέχεια, να έγιναν... αποφασισμένοι. Όπως και να έχει, θέλει ψάξιμο η όλη υπόθεση. Σημασία έχει ότι έχουμε κυβέρνηση και από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ο λαός δεν θέλει άλλες εκλογές και άλλα σκληρά μέτρα, θέλει λύσεις...

Δημοφιλή