Επικίνδυνα παιχνίδια

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας για να επιβιώσει πολιτικά έπρεπε να ξηλώσει το πουλόβερ της επιρρόης του Gulen σε όλες τις σφαίρες άσκησης πολιτικής. Η σύλληψη των δημοσιογράφων έγινε σε μια χρονική στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση έβαζε ψήλα στην επικαιρότητα ενά άκομη κρούσμα νεποτισμού.
ASSOCIATED PRESS

Την ώρα που στην Ελλάδα συζητάμε για «πραξικοπήματα» , δηλώνοντας για άλλη μια φορά παρών στο γήπεδο της εύκολης ρητορείας, η Τουρκία βίωσε πράγματι ένα πραξικόπημα ενάντια στα ΜΜΕ , ενορχηστρωμένο από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και την φιλο-κυβερνητική πλέον δικαιοσύνη.

Με μια κίνηση που είχε προαναγγελθεί από έναν άγνωστο χρήστη στο twitter η Τούρκικη Αστυνομία έκανε έφοδο στην εφημερίδα Zaman και συνέλαβε τον διευθυντή της εφημερίδας Εκρέμ Ντουμανλί και άλλους 14 δημοσιογράφους με την κατηγορία της «σύστασης συμμορίας» για την κατάλυση του κράτους. Η εφημερίδα Zaman δεν είναι άλλη μια αντι-κυβερνητική εφημερίδα που βρίσκεται στο διάβα ενός ηγέτη με τάσεις απολυταρχικές. Αποτελεί την φωνή και την κινητήρια δύναμη στα ΜΜΕ του Γκιουλέν , του αυτο-εξόριστου Ιμάμη πρώην ένθερμου υποστηρικτή του Ταγίπ Ερντογάν και νυν θανάσιμου εχθρού. Στην πολιτική για να κυβερνήσεις πρέπει να αλλάξεις το κατεστημένο για να δημιουργήσεις το δικό σου καταστημένο. Ο Ταγιπ Ερντογάν αυτό το ήξερε καλά. Ανέλαβε την πρωθυπουργία της Τουρκίας έχοντας απέναντι του ένα βαθύ και σκληρό κράτος Κεμαλιστών που είχε εμποτίσει όχι μόνο τις βασικές λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας αλλά το ίδιο το συστατικό DNA της κοινωνίας. Για να το αντιμετωπίσει αυτό έπρεπε να δημιουργήσει τους μηχανισμούς που θα τον βοηθούσαν να ηγεμονεύσει ο ίδιος στο κράτος.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο κατάλληλος σύμμαχος. Αυτοεξόριστος, ιμάμης και με γερό δίκτυο υποστηρικτών. Η είσοδος των υποστηρικτών του Γκιουλέν στο βαθύ κράτος της Τουρκίας, δικαιοσύνη και αστυνομία, ήταν μια πραγματικότητα που είχε τις ευλογίες του Ερντογάν. Δεν άργησε όμως το νεο-ιδρυθέν βαθύ κρατός να αυτονομηθεί και με αφορμή τα σκάνδαλα διαφθοράς που έπληξαν την Κυβέρνηση του Ερντογάν πέρσυ να δείξει τα δόντια του σε ένα αδυσώπυτο παιχνίδι εξουσίας με λάφυρο την ίδια την Τουρκία. Η εφημερίδα Zaman από φιλο-κυβερνητική μετατράπηκε εν μια νυκτί σε σφόδρα αντιπολιτευόμενη έχοντας ως σημαία τα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής που μαστίζουν το κυβερνών κόμμα. Αυτό ήταν κάτι που δεν συγχώρεσε ο νέος Σουλτάνος της γειτονικής μας χώρας.

Απο εκεί και πέρα η αντίστροφη μέτρηση για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που έλαβε χώρα την 14 Δεκεμβρίου είχε ξεκινήσει. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας για να επιβιώσει πολιτικά έπρεπε να ξηλώσει το πουλόβερ της επιρρόης του Γκιουλέν σε όλες τις σφαίρες άσκησης πολιτικής. Η σύλληψη των δημοσιογράφων έγινε σε μια χρονική στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση έβαζε ψήλα στην επικαιρότητα ενά άκομη κρούσμα νεποτισμού. Ο εκπρόσωπος τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ( CHP) κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα της Αρετής Και Δικαιοσύνης, ότι στελέχη και στενά συγγενικά πρόσωπα λαμβάνουν υψηλόβαθμες κρατικές θεσείς χωρίς να έχουν τα ακριβή προσόντα και να περάσουν από ειδικές εξετάσεις. Παράλληλα, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε κομβικό σημείο με το Κουρδικό δεχόμενη πίεση από πολλούς παράγοντες για επίλυση του ζητήματος πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015.

Ο Ταγιπ Ερντογάν , συνηθισμένος στο να δημιουργεί εσωτερικές και διεθνέις αντιδράσεις δεν έδειξε να πτοείται από την κατακραυγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του διεθνούς παράγοντα. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Γκιουλέν, αν και αποδυναμωμένος, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Άλλωστε ολοι γνωρίζουμε ότι οι αδελφοκτόνοι πόλεμοι είναι οι πιο σκληροί.

Δημοφιλή