Τουρκία: Νίκη, αλλά με τι κόστος;

Yπολογίζεται ότι απασχολούνται σε Ρωσικών συμφερόντων επιχειρήσεις γύρω στους 90,000 Τούρκους, με την πλειοψηφία εξ αυτών σε κατασκευαστικές εταιρείες. Αν γίνουν πράξη τα όσα ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος μιλάμε για ένα τσουνάμι απολύσεων που θα επηρεάσει πολλαπλασιαστικά πολλές πτυχές της οικονομίας. Παράλληλα, αν υπολογιστούν και τα 4 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία και κυρίως τα παράλια, το κόστος για την Τουρκική οικονομία μπορεί να φτάσει και τα 6,5 δισεκατομμύρια δολλάρια.
ASSOCIATED PRESS

Το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία , οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος όπως και η επίδειξη στρατιωτικής πυγμής και υπεροχής, αποτελούν ίσως εικόνες και συντεταγμένες που θα πρέπει να συνηθίσουμε ως τα πρώτα σκιρτήματα και ενδείξεις μιας νέας μορφής πολιτικό-οικονομικής αντιπαράθεσης που θα λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε χώρες.

Μπορεί η Τουρκία, φαινομενικά, να είναι η μεγάλη νικήτρια του προσφυγικού, αφού κατάφερε να κερδίσει πολλά τάζοντας πιο πολλά και πραγματοποιώντας σχεδόν τίποτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλλον της διαγράφεται ευοίωνο και αισιόδοξο.

Και αυτό γιατί αν εφαρμοστούν στο έπακρο οι διακηρυγμένες κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία που ανακοίνωσε η Ρωσική Κυβέρνηση αυτό θα επιφέρει ένα κοινωνικό-οικονομικό Αρμαγεδδώνα με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το μέλλον της γειτονικής μας χώρας. Παραθέτοντας , απλά μερικά νούμερα, καθίσταται σαφής ο βαθμός της επικινδυνότητας που επικρατεί αυτή την στιγμή στις Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις για την ίδια την αυθυπαρξία της τουρκικής οικονομίας.

Yπολογίζεται ότι απασχολούνται σε ρωσικών συμφερόντων επιχειρήσεις γύρω στους 90,000 Τούρκους, με την πλειοψηφία εξ αυτών σε κατασκευαστικές εταιρείες. Αν γίνουν πράξη τα όσα ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος μιλάμε για ένα τσουνάμι απολύσεων που θα επηρεάσει πολλαπλασιαστικά πολλές πτυχές της οικονομίας. Παράλληλα, αν υπολογιστούν και τα 4 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία και κυρίως τα παράλια, το κόστος για την Τουρκική οικονομία μπορεί να φτάσει και τα 6,5 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Σαφέστατα, η επιρροή που θα έχουν οι ανακοινωθείσες κυρώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξάρτηση με την πολιτικό-διπλωματική διαχείριση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως ποιο είναι το όριο που έχει θέσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε αυτήν την μορφή ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Η στάση των χωρών-μέλων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, αλλά και η έφεση που δείχνουν, το τελευταίο διάστημα, οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες στα «ανατολίτικα παζάρια» ίσως επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τις «μετασεισμικές» δονήσεις από τις κυρώσεις των Ρώσων.

Δημοφιλή