Κάνοντας Τα Όνειρα Πραγματικότητα: Η Φωτογράφος, Καλλιόπη

Η λέξη «φωτογραφία» σημαίνει «ζωγραφική με το φώς.» Ακόμα και σ'άλλες γλώσσες, οι ρίζες της λέξης είναι Ελληνικές, όπως ακριβώς και η πολυταλαντούχα φωτογράφος, Καλλιόπη...
Talks With Sarah Bentley

Όλοι έχουμε μια «ονειρεμένη δουλειά» κρυμμένη μέσα στις καρδιές μας. Δυστυχώς, συνήθως περιβάλλεται από μια αρνητική σκέψη - το ότι δεν μπορεί να γινει πραγματικότητα. Όμως πολλοί έχουν καταφέρει να κάνουν τα ονειρά τους πραγματικότητα. Αλλά πώς το πετύχανε; Τι τους ενέπνευσε; Πήραν πάντα τις σωστές αποφάσεις, χωρίς να κάνουν λάθη; Μίλησα μαζί με ορισμένους πολύ πετυχημένους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν καθημερινά τις προσωπικές τους «ονειρεμένες δουλειές» με την ελπίδα να μάθω τα μυστικά τους.

Η λέξη «φωτογραφία» σημαίνει «ζωγραφική με το φώς.» Ακόμα και σ'άλλες γλώσσες, οι ρίζες της λέξης είναι Ελληνικές, όπως ακριβώς και η πολυταλαντούχα φωτογράφος, Καλλιόπη...

Το ηλιόλουστο διαμέρισμα της Καλλιόπης σε μια απ'τις πιο όμορφες Νεοκλασσικές λεωφόρους της Αθήνας είναι γεμάτο εξωτικούς «θησαυρούς» απ'όλες τις γωνίες της γής. Όλα μοιάζουν σαν να έχουν κάποια ιστορία να πούν. Αυτό δεν εκπλήσσει, επειδή και η Καλλιόπη είναι πραγματική πολίτης του κόσμου.

Kατά τα παιδικά της χρόνια στην Αθήνα, συχνά «δανειζόταν» την Pentax του πατέρα της για να φωτογραφήσει τις φίλες και την αδερφή της. «Είμαι ενστικτώδης, έχω καλλιτεχνική φύση,» μου είπε. «Μου εκφράζεται αυτόματα. Η φωτογραφία ήταν μια φυσική εξέλιξη της έκφρασης των καλλιτεχνικών μου ανησυχιών.» Όμως έκανε μια μικρή αλλαγή πορείας στον δρόμο μέχρι να γίνει η διάσημη φωτογράφος που είναι σήμερα.

Απ'το Λονδίνο που είχε πάει να σπουδάσει σχέδιο μόδας, η Καλλιόπη βρέθηκε στο Μιλάνο οπού το έμφυτο προσωπικό της στύλ γρήγορα έπιασε το μάτι της Carla και της Franca Sozzani, τις αδελφές της Ιταλικής Vogue και Vogue Bambini. «Το καλύτερο σχολείο ήταν η δουλειά μου στο Ιταλικό Condé Nast,» λέει η Καλλιόπη. «Η Carla και Franca μου άνοιξαν τις πόρτες. Ήταν οι μέντορές μου.» Την ενθάρρυναν να αναπτύξει τη δημιουργικότητα, το ταλέντο της και τον συνεχή «βομβαρδισμό» των δημιουργικών ιδεών.

Ο χώρος της μόδας ήταν ένα απίστευτα «διασκεδαστικό παιχνίδι» γι'αυτήν. «Συνεργαζόμουνα με μεγάλους φωτογράφους, πήγαινα ταξίδια. Μέχρι που μια μέρα, είπα ότι θέλω να πάρω τις δικές μου φωτογραφίες. Πολλοί γέλασαν.» Όμως η εμμονή της Καλλιόπης και η πίστη στις ικανότητές της δοκιμάστηκαν όταν η Carla της ανέθεσε να πάρει 6 παιδικά σύνολα μαζί της στο Λονδίνο, όπου θα πήγαινε για συνεργασία της Ιταλικής Vogue με τον φωτογράφο, Neil Kirk. Στο τέλος της ημέρας η Καλλιόπη χρησιμοποίησε το στούντιό του για να φωτογραφήσει τα ρούχα με ένα εφτάχρονο μοντέλο. «Δεν είχα βοηθό. Χρησιμοποίησα φυσικό φως, κοντά στο παράθυρο και έκανα το κοριτσάκι να μοιάζει με αγγελουδάκι. Υπήρχε ένα πραγματικό συναίσθημα στις εικόνες. Η Carla δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έβγαλα τις φωτογραφιες μόνη μου.»

Λίγες μέρες αργότερα, το έμφυτο ταλέντο της Καλλιόπης τέθηκε σε μια αληθινή δοκιμασία. Η Carla δεν ήταν ευχαριστημένη με τις φωτογραφίες που προορίζονταν για το μεγάλο χειμωνιάτικο τέυχος του Vogue Bambini. Ζήτησε απ'την Καλλιόπη να τις ξαναβγάλει - 60 σελίδες σύν το εξώφυλλο. «Βρήκα χιόνι σ'ένα χιονοδρομικό κέντρο στα βουνά της Γιούτα και πήγα με μια βοηθό και τα ρούχα. Δεν είχα στυλίστα ή μακιγιέρ, τα έκανα όλα μόνη μου. Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου!»

Το τέυχος ήταν μεγάλη επιτυχία και το τηλέφωνό της άρχισε να χτυπά «σαν τρελό,» προτρέποντας την Καλλιόπη να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη - το μέρος που πάντα ήθελε να είναι. «Δούλευα συνεχώς, ταξιδεύοντας ως φωτογράφος του Vogue Bambini, κάνοντας το στύλινγκ μόνη μου. Μάλιστα, με την δουλειά μου δημιούργήσα ένα «σχολείο του στυλ» για παιδικές φωτογραφήσεις την οποία άρχισαν να αντιγράφουν όλοι.» Προστέθηκαν διαφημιστικές καμπάνιες του Ralph Lauren και της Guess στο συνεχώς επεκτεινόμενο πορτφόλιό της, το οποίο περιλάμβανε επίσης editorials γυναικείων περιοδικών όπως το Mademoiselle και το Glamour. «Χάρηκα τη δουλειά μου πάρα πολύ. Είχε ενδιαφέρον απ'όλες τις απόψεις.»

Δεν μπορώ παρά να ρωτήσω, αφού βρήκε τέτοια επιτυχία σε μία από τις πλέον ανταγωνιστικές βιομηχανίες της Νέας Υόρκης, τι ήταν αυτό που την έκανε να επιστρέψει στην Ελλάδα; «Αν και αγαπώ τη χώρα μου πολύ, η μόνιμη επιστροφή μου δεν έγινε εκ προθέσεως. Αλλά έμαθα ότι ήμουν έγκυος ενώ ήμουν εδώ, και στη συνέχεια μου είπαν ότι έπρεπε να μείνω στο κρεβάτι για 8 μήνες. Τότε γέννησα τις δίδυμες κόρες μου και τις ερωτεύτηκα παράφορα. Ξέχασα ολα τα υπόλοιπα, τίποτα άλλο δεν υπήρχε εκτός απ'αυτές. Οπότε, ανέβαλλα την επιστροφή μου στη Νέα Υόρκη. Ξύπνησα ένα πρωί και κατάλαβα οτι είχε περάσει ένας χρόνος!»

Η δημιουργικότητα της Καλλιόπης καθόλου δεν επιβραδύνθηκε μαζί με την αλλαγή στον ρυθμό της ζωής της. Το ταλέντο της στην φωτογραφία έχει εξελιχθεί. Το πρώτο της βιβλίο, Παραδοσιακές Φορεσιές, (2004) ήταν μια ωδή προς την πατρίδα της. Και το δεύτερο βιβλίο, Children of the Light, (Skira, Ιανουάριος 2015) είναι μια μαρτυρία στο ελληνικό πνεύμα. «Επειδή η Ελλάδα είναι φως. Ήθελα να συμβάλλω στη χώρα μου μ'αυτό το βιβλίο, να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και να δείξω την ουσία του.» Να σημειωθεί πως έσοδα από την πώληση των βιβλίων έχουν δωθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Καλλιόπη δεν έχει ξεχάσει την «άλλη μεγάλη αγάπη» της. Την μόδα. Ίδρυσε το Queen Calliope μια σειρά από ρούχα και αξεσουάρ που είναι διαθέσιμα στο επώνυμο κατάστημά της στο Κολωνάκι, και σύντομα στην Ελούντα της Κρήτης. Όλα τα κομμάτια έχουν σχεδιαστεί από την ίδια και κατασκευάζονται από Έλληνες τεχνίτες. Δεν εξεπλάγηκα όταν η Καλλιόπη μου εμπιστεύτηκε πως όταν σχεδιάζει, κατ'αρχήν σχεδιάζει... για τον εαυτό της! Είναι αλήθεια ότι το globetrotting στύλ της είναι πολύ εμφανές στις κεντημένες ραφές του κάθε tunic και στα σουέντ κρόσσια των τσαντών της.

Το να «ζωγραφίζει με το φώς» είναι κάτι που η Καλλιόπη συνεχίζει να τελειοποιεί, μέσα από πολλές εκφράσεις της δημιουργικότητάς της. «Κάθε μέρα επιδιώκω την αναζήτηση της αλήθειας και της ομορφιάς. Όλα τα καλά πράγματα της ζωής, την εκδήλωση του ανθρώπινου πνεύματος,» μου λέει. «Ζούμε σε μια τόσο υλιστική κοινωνία, αλλά το πνεύμα είναι αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία και είναι αυτό που πρέπει να ανυψώσουμε και απ'όπου πρέπει να κρατηθούμε».

Ύστερα απ'την συζήτησή μου μ'αυτήν την πολυτάλαντη γυναίκα, συνειδητοποίησα ότι μερικές φορές η επιδίωξη ενός ονείρου, μας οδηγεί από πολλές διαφορετικές διαδρομές ως την υλοποίησή του. Όμως, μπορεί, το αποκορύφωμα όλων αυτών των μονοπατιών να είναι εκεί που το όνειρο έχει γίνει πραγματικότητα.

Διαβάστε τα Ten Fun Facts της Καλλιόπης στο TALKS with Sara Lee Bentley!