Γιατί να θελήσει κάποιος να μείνει στον Καναδά;

Ο Καναδάς έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο. Οι γιατροί θεωρούνται ένα από τα πιο σημαντικά «χαρτιά» για τη συγκρότηση ενός σωστού και ολοκληρωμένου κοινωνικού κράτους. Φροντίζει βέβαια να καλύπτονται οικονομικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε εμβάσματα από ασθενείς να θεωρούνται ανύκουστα σε γιατρούς και νοσοκόμες. Η φοίτηση και η εκπαίδευσή τους είναι μια αρκετά δύσκολη, αν και όχι τόσο μακροσκελής, διαδικασία.
Roberto Machado Noa via Getty Images

Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος "Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling" πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια.

Γιατί να θελήσει κάποιος να ζήσει στον Καναδά; Έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο ειρηνικές, ανεπτυγμένες και πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο.

«Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που ήρθαμε στον Καναδά, όλα έγιναν τόσο γρήγορα και εύκολα που δεν έχουμε προλάβει να νιώσουμε το πέρασμα από το στάδιο της προσαρμογής, μας λείπει η Ελλάδα, οι άνθρωποι, η ζεστασιά, ο ήλιος, τα γλέντια αλλά δυστυχώς αν γυρίσω πίσω θα μου λείπουν τα στοιχειώδη». Με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μου με ένα ζευγάρι Ελλήνων, την Αντωνία και το Γιάννη ετών 34 και 37 αντίστοιχα, που ζουν και εργάζονται στο Μόντρεαλ, ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τους λόγους για τους οποίους ο Καναδάς αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους - αν όχι το δημοφιλέστερο- μεταναστευτικό προορισμό.

Η χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικά οργανωμένο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, δείχνει σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα και διατηρεί μια μακρά ειρηνική παράδοση. Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους σίγουρα δε μπορούν να αγνοηθούν, καθώς δεν αποτελούν μόνο υποσχέσεις αλλά κεκτημένα αγαθά που οι πολίτες του κράτους απολαμβάνουν στην πράξη στην καθημερινότητά τους. Για εκείνους τα προαναφερθέντα στοιχεία δεν αποτελούν οφέλη μια ευνοημένης ομάδας του πληθυσμού, αλλά αυτονόητα δικαιώματα για όλους.

«Ήρεμη δύναμη»

Πολλοί ισχυρίζονται πως δεν είναι λίγες οι φορές που φαινομενικά επισκιάζεται από την «θορυβώδη» γειτόνισσά του χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει πως χάνει την υπόστασή του.

Η αλήθεια είναι πως ο Καναδάς είναι μια σχετικά νεοσύστατη χώρα χωρίς «πληγές», από χρόνιους πολέμους ή εξαθλίωση. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της η ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα κάθε είδους. Χώρα με παραπάνω από μία ομιλούμενες γλώσσες, θρησκείες και απαλλαγμένη από κάθε μορφή ρατσισμού, είτε αυτό αφορά σε φυλετικές ή σεξουαλικές διακρίσεις. Το μεταναστευτικό κύμα προς την κατεύθυνση αυτή μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και η οικονομική κρίση έχει αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα σε αυτό. Η γραφειοκρατία, που θα συναντήσει κάποιος ο οποίος θα θελήσει να μεταναστεύσει είναι σίγουρα στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Ο Καναδάς αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από μετανάστες και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν τεθεί αυστηρά κριτήρια. Το θετικό στοιχείο σε κάτι τέτοιο είναι πως το «φίλτρο» αυτό, φαίνεται -τουλάχιστον μέχρι τώρα- να έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά για τη χώρα και κατά συνέπεια για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματός της.

Κοινωνικό κράτος-Παιδιά υπάρχει!

Είναι ένα από τα λίγα κράτη που έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα ουσιαστικά κοινωνικό κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Στηρίζει τους πολίτες του με κάθε τρόπο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και εκείνοι είναι συνεπείς σε όλες τους τις υποχρεώσεις (φορολογία κ.λ.π) . Η «αξιοκρατία» αποτελεί γεγονός που υφίσταται σε κάθε τομέα του κοινωνικού κράτους, από τη σχολική ζωή των παιδιών και το πανεπιστήμιο μέχρι την αγορά εργασίας και τη συνταξιοδότηση. Τα περιθώρια λάθους για τους Καναδούς είναι ελάχιστα σε κάθε περίπτωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και απόδειξη του ισχυρισμού αυτού είναι πως η κυβέρνηση παρέχει στους φοιτητές δάνειο, διαφόρου ύψους ποσών από τα οποία οι φοιτητές υποχρεούνται να επιστρέψουν το 50% των χρημάτων. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι γιατί το κράτος θεωρεί την εκπαίδευση επένδυση της οποίας οι συνέπειες θα αποτελέσουν αργότερα και δικό του όφελος. Η ανταμοιβή στη συνέπεια και την υπευθυνότητα τους αυτή επιστρέφεται και αποδεικνύεται έμπρακτα μέσα από τις χρηματικές ανταμοιβές που απολαμβάνουν τόσο κατά τη διάρκεια της ενεργούς επαγγελματικής τους ζωής και αργότερα όμως στη σύνταξη.

Υγεία πάνω απ' όλα

Ο Καναδάς έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο. Οι γιατροί θεωρούνται ένα από τα πιο σημαντικά «χαρτιά» για τη συγκρότηση ενός σωστού και ολοκληρωμένου κοινωνικού κράτους. Φροντίζει βέβαια να καλύπτονται οικονομικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε εμβάσματα από ασθενείς να θεωρούνται ανύκουστα σε γιατρούς και νοσοκόμες. Η φοίτηση και η εκπαίδευσή τους είναι μια αρκετά δύσκολη, αν και όχι τόσο μακροσκελής, διαδικασία. Ο Θανάσης, ετών 34, γιατρός που σπούδασε εκεί και πλεόν εργάζεται ως γενικός παθολόγος στα επείγοντα περιστατικά, μας μίλησε για το πως ξεκίνησαν τα πράγματα για τον ίδιο, «Πριν ξεκινήσω να σπουδάσω ιατρική απαραίτητη ήταν η κατοχή ενός άλλου πτυχίου σαν προετοιμασία. Οι επιλογές είναι διάφορες, αλλά εγώ διάλεξα εκείνο της βιοχημείας. Η φοίτησή μου στον κλάδο αυτό κράτησε δύο χρόνια. Βγαίνοντας απ' το πανεπιστήμιο η αποκατάσταση ήταν άμεση και οι απολαβές ήταν εξαρχής παραπάνω από ικανοποιητικές. Κατάφερα μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να αγοράσω το δικό μου σπίτι και να αποταμιεύσω. Μία επαγγελματική κίνηση που έκανα και με ενίσχυσε οικονομικά και εμπειρικά ήταν η επίσκεψή μου μια φορά το μήνα σε μια επαρχία του Quebec (Κιεμπέκ)».

Κι αν βρέχει... κι αν χιονίζει...

Αν υπάρχει κάτι το οποίο ενδεχομένως να ήταν «εμπόδιο» για κάποιον που σκέφτεται να μεταναστεύσει στον Καναδά, αυτό θα ήταν ο καιρός. Στις περισσότερες πόλεις το κρύο και ο μεγάλος χειμώνας καταλαμβάνουν μεγάλο διάστημα του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα τα πρώτα χιόνια ξεκινούν αρχές Νοέμβρη και σε χειρότερες περιπτώσεις τέλη Οκτώβρη και τελειώνουν την άνοιξη.

Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες πόλεις με ίσως μια μικρή εξαίρεση το Vancouver, που δεν έχει τόσο κρύο αλλά είναι πολλές οι βροχές που έχει όλο το χρόνο. Βέβαια, η ιδέα των ακραίων καιρικών φαινομένων «τρομοκρατεί» μόνο όσους δεν έχουν ζήσει εκεί και συνεπώς δε γνωρίζουν πόσο εξοικειωμένο και κατάλληλα προετοιμασμένο είναι το κράτος. Για τους ίδιους τους Καναδούς, επομένως, ο καιρός δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τροχοπέδη στην καθημερινή τους ζωή. Στο Montreal για παράδειγμα όπως και στο Toronto, υπάρχει ένα συνολικά υπόγειο σύστημα με εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ και καφετέριες αλλά και μετρό προκειμένου να διευκολύνεται η μετακίνηση αλλά και γενικότερα η ζωή των κατοίκων τους. Ακόμα και στις πιο επαρχιακές πόλεις η οργάνωση και η μέριμνα διατηρούνται για τις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες.

Διάλεξε με επιχειρήματα, αποφάσισε με καρδιά...

Από πολλές λοιπόν απόψεις ο Καναδάς φαντάζει ευκαιρία μοναδική για μια καλύτερη ζωή, για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον ειδικότερα για τη νέα γενιά.. Με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αλλά και μέσα από βιωματικές συζητήσεις εύκολα αντιλαμβανόμαστε όλα εκείνα που κάνουν τον Καναδά έναν από τους καλύτερους προορισμούς για μια νέα αρχή. Φυσικά αν κάποιος αποφασίσει να μείνει εκεί σίγουρα θα του λείψουν πολλά στοιχεία του ευρωπαϊκού και κυρίως του ελληνικού πολιτισμού, το ιδανικό ευτυχώς ή δυστυχώς δεν υπάρχει, οι επιλογές οφείλουν να γίνονται σύμφωνα με τη λογική μας αλλά να επιβεβαιώνονται πάντα σύμφωνα με την καρδιά μας.

Δημοφιλή