Το μήνυμα των τζιχαντιστών ήταν σαφές: «Μπορούμε να χτυπήσουμε όποτε θέλουμε, όποιον στόχο θέλουμε»

Μετά τη σύλληψη Αμπντεσλάμ, οι τζιχαντιστές είχαν δύο επιλογές. Ή θα τρέπονταν πανικόβλητοι σε προσωρινή φυγή διαλύοντας άρον-άρον τους τρομοκρατικούς πυρήνες τους και σκορπίζοντας τις ομάδες κρούσης και τα οπλοστάσιά τους που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της πόλης ή θα επανακτούσαν το ψυχολογικό πλεονέκτημα χτυπώντας κατευθείαν στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας προκαλώντας τρόμο, πανικό και ανασφάλεια. Το παιχνίδι που, ανέκαθεν, παίζεται ανάμεσα σε τρομοκράτες και αντι-τρομοκράτες εστιάζεται σε δύο μέτωπα: ψυχολογία και προπαγάνδα.
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Ήταν ζήτημα ημερών να απαντήσουν οι τρομοκράτες στην πολυαναμενόμενη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του υπαριθμού 1 καταζητούμενου- τζιχαντιστή τρομοκράτη και εγκεφάλου των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι. Ήταν, όμως, το συνδυαστικό πολύνεκρο χτύπημα στο μετρό και αεροδρόμιο των Βρυξελλών απάντηση-αντίποινα στις υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου;

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η σημερινή πολύνεκρη επίθεση έχει λιγότερο να κάνει με οργή και εκδίκηση των τζιχαντιστών για τη σύλληψη ενος συντρόφου τους (όσο επιχειρησιακά πολύτιμος κι αν αυτός είναι) και πολύ περισσότερο με την αποφασιστικότητα των τζιχαντιστών να επιδείξουν επιχειρησιακή συνέχεια, ψυχολογική αντοχή και οργανωτική ικανότητα, πραγματοποιώντας παράτολμες και άψογα σχεδιασμένες επιχειρήσεις σε κεντρικά σημεία της βελγικής πρωτεύουσας υπό τεράστια αντι-τρομοκρατική πίεση από τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας, που μετά τη σύλληψη Σαλάχ Αμπντεσλάμ έδειχναν να παίρνουν το πάνω χέρι όσον αφορά την αντιμοκρατική επιχείρηση που μαινόταν κατά των τζιχαντιστών.

Μετά τη σύλληψη Αμπντεσλάμ, οι τζιχαντιστές είχαν δύο επιλογές. Ή θα τρέπονταν πανικόβλητοι σε προσωρινή φυγή διαλύοντας άρον-άρον τους τρομοκρατικούς πυρήνες τους και σκορπίζοντας τις ομάδες κρούσης και τα οπλοστάσιά τους που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της πόλης ή θα επανακτούσαν το ψυχολογικό πλεονέκτημα χτυπώντας κατευθείαν στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας προκαλώντας τρόμο, πανικό και ανασφάλεια.

Το παιχνίδι που, ανέκαθεν, παίζεται ανάμεσα σε τρομοκράτες και αντι-τρομοκράτες εστιάζεται σε δύο μέτωπα: ψυχολογία και προπαγάνδα. Και η επιλογή των σημερινών στόχων απο τους τζιχαντιστές σκοπό είχε να πλήξει το επιχειρησιακό γόητρο των βελγικών υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρκή αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και να περάσει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα:

«Μπορούμε να χτυπήσουμε όποτε θέλουμε, όποιον στόχο θέλουμε»

Το βιβλίο του Γιώργου Κασιμέρη «Ακραία Φαινόμενα Διαρκείας: Βία και Τρομοκρατία στη Μεταπολίτευση», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Δημοφιλή