Νηστίσιμα πατατοπιτάκια με ταχίνι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για 1 λεπτό με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις πατάτες, το ταχίνι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, κατεβάζουμε από την φωτιά.
funky cook

ΑΠΟΔΟΣΗ: 15

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45 λεπτά

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 25 λεπτά

ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 ώρα 10 λεπτά

Υπέροχα αφράτα, πεντανόστιμα πατατοπιτάκια με ταχίνι!

Η συνταγή είναι πανεύκολη και η ζύμη τέλεια! Το ιδανικό σνάκ για τις ημέρες της νηστείας, που θα σας γεμίσει ενέργεια!

Υλικά

> Για την Ζύμη

350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλυτζάνι νερό

4 gr. ξηρή μαγιά στιγμής

½ κουταλάκι του γλυκου αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκου ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

> Για την Γέμιση

3 μεγάλες πατάτες

1 κρεμμύδι ξερό

3 κουταλιές της σούπας ταχίνι

Μοσχοκάρδυρο

Πιπέρι λευκό

Αλάτι

Οδηγίες

Η ζύμη

Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό νερό.

Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε, το αλάτι, το ξύδι το ελαιόλαδο και το νερό που διαλύσαμε την μαγιά.

Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας, άν δούμε οτι χρειάζεται περισσότερο νερό ή αλεύρι προσθέτουμε ανάλογα.

Εφόσον έχουμε μια ελαστική ζύμη, την τοποθετούμε σε καθαρό μπώλ, που αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά, να διπλασιαστεί.

Η γέμιση

Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε, με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πηρούνι.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε για 1 λεπτό με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τις πατάτες, το ταχίνι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, κατεβάζουμε από την φωτιά.

Τα πατατοπιτάκια

Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνουμε ελαφρά. Κόβουμε κομμάτια περίπου 38-40 gr. και τα κάνουμε μπάλες. Με την παλάμη μας ή με ένα μικρό πλάστη πατάμε την κάθε μπάλα να ανοίξει κυκλικά, τοποθετούμε μια γεμάτη κουταλιά από την γέμιση.

Κλείνουμε τα πατατοπιτάκια, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την ζύμη και δημιουργούμε μια μπάλα.

Ακουμπάμε τα πατατοπιτάκια σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.

Ακολουθούμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη την ζύμη. Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο την επιφάνεια τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στους 180° C Κελσίου.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.

Δημοφιλή