Γιάννης Μπουτάρης: Είμαι ερωτευμένος με τη ζωή!

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δήμαρχοι δεν πρέπει να έχουν περισσότερες από δύο θητείες, επειδή η εξουσία φθείρει τους φορείς της, αλλά και τους διαφθείρει επίσης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος μέχρι το 2019, οπότε τελειώνει η θητεία μου. Αλλά για μένα η ζωή είναι γλυκιά. Ξέρετε, είμαι ερωτευμένος με τη ζωή, και ποτέ δεν έχω βαρεθεί ή κουραστεί να τη ζω στο φουλ. Εξακολουθώ να θέλω να απολαύσω τις καλύτερες στιγμές της.
Alexandros Avramidis / Reuters

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος με το νεανικό look και το σκουλαρίκι στ΄αυτιά, ο πολιτικός που τολμάει να αντιπαρατίθεται με το κατεστημένο, παρουσιάζοντας θετικό έργο στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Επιτυχημένος επιχειρηματίας o ίδιος, έδωσε στο δήμο νέα ώθηση εξυγιαίνοντας κυρίως τα οικονομικά του, μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση της χώρας. Πρόσφατα βραβεύθηκε στη Νέα Υόρκη με το Damaskinos Award για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που προστάτεψε τους Εβραίους στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τους δημάρχους της Ευρώπης στο παγκόσμιο Εβραϊκό φόρουμ στην Ουάσιγκτον...

-Τι ακριβώς είναι το βραβείο «Δαμασκηνός» που λάβατε στη Νέα Υόρκη;

-Το «Βραβείο Δαμασκηνός» το παρέλαβα απο το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Γέροντα κ. Δημήτριο,Προκαθήμενο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής των Αμερικανών φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, για το Δήμο και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα βραβείο που απονέμεται σε άτομα που έχουν προωθήσει και υπερασπιστεί την ανοχή και τη συνεργασία μεταξύ όλων των θρησκειών στην Ελλάδα.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τους Αμερικανούς Φίλους του Εβραϊκού Μουσείου στην Ελλάδα για την απονομή αυτού του σπουδαίου βραβείου προς εμένα και, ως εκ τούτου, στη Θεσσαλονίκη .

Αυτή είναι πράγματι μια μεγάλη συμβολική επιβράβευση των προσπαθειών μας, ως τοπικής αρχής, να ανοίξει την πόλη και να καθιερώσει την ανοχή και την συνύπαρξη και, φυσικά, είναι μια ανταμοιβή για τις προσπάθειές μας να δώσουμε έμφαση στην εβραϊκή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, που είχε τη μεγαλύτερη και δυναμικότερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης , η οποία χάθηκε ολοκληρωτικά με το Ολοκαύτωμα και η οποία βρισκόταν στη σιωπή μέχρι μερικά χρόνια πριν που αρχίσαμε να σπάμε αυτή την παράξενη σιωπή.

Αυτό το ταξίδι προς τις ΗΠΑ, όμως, είναι γεμάτο από εκδηλώσεις μνήμης για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εκτός απο τη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον συμμετείχα στο Παγκόσμιο AJC Φόρουμ και υπέγραψα συμβολικά τη δήλωση της Ενωσης Δημάρχων Ευρώπης ενάντια στον αντισημιτισμό μπροστά από ένα ακροατήριο 2.500 ανθρώπων, που αντιπροσωπεύει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Είμαι υποχρεωμένος προς το AJC που με διάλεξαν ανάμεσα σε εκατοντάδες Ευρωπαίους Δημάρχους, προκειμένου να στηρίξω αυτήν την εκστρατεία και την καταπολέμηση της μάστιγας του αντι- αντισημιτισμού. Ελπίζω να μπορέσω να μεγιστοποιήσω αυτήν την προσπάθεια, όπως αναμένεται εκ μέρους μου.

-Με δεδομένη την σκληρή οικονομική πραγματικότητα, πώς εσείς κατορθώσατε να εξυγιάνετε την οικονομική κατάσταση στο Δήμο της Θεσσαλονίκης;

-Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας το 2011, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης ταρασσόταν από ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο -που κληρονόμησε απο την προηγούμενη διοίκηση- με 50 εκατομμύρια ευρώ να λείπουν απο το δημοτικό ταμείο. Αυτό είχε ως συνέπεια χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες που εμπλέκουν τον προηγούμενο Δήμαρχο. Ως αποτέλεσμα, ο προκάτοχός μου και ο πιο στενός συνεργάτης του βρίσκονται ακόμα στη φυλακή. Ταυτόχρονα, ήταν η αρχή της σοβαρής οικονομικής κρίσης και οι δήμοι στην Ελλάδα είχαν υποστεί περικοπές από 40% εκείνη τη χρονιά και μέσα σε τρία χρόνια το ποσοστό αυτό είχε εκτιναχθεί στα ύψη φτάνοντας στο 60% -70% περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης.

Έτσι, ξεκινήσαμε τη βασική μας αρχή της χρηστής και διαφανούς οικονομικής διοίκησης, μειώνοντας τις περιττές δαπάνες κατά 30%, τις πλασματικές υπερωρίες κατά το ένα τρίτο, και στραφήκαμε σε διαφοροποίηση των πηγών ειδοσήματος για το Δήμο, αιτούμενοι έργα με εξωτερική χρηματοδότηση, Ευρωπαϊκή ή άλλη ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων σε τρία χρόνια.

Ως εκ τούτου καταφέραμε, να περικόψουμε τα δημοτικά τέλη κατά περίπου 20% σε τρία χρόνια, να αποπληρώσουμε όλες τις οφειλές στην τοπική αγορά και να δημιουργήσουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας από το πρώτο έτος της θητείας μας.

-Σας έχουν αποκαλέσει «όραμα ελπίδας» για την Ελλάδα και συνεχώς προκρίνεστε στις παγκόσμιες λίστες των πιό αποτελεσματικών δημάρχων. Τι κάνει το Γιάννη Μπουτάρη τόσο επιτυχημένο;

-Οχι δεν προκρίνομαι διαρκώς στις παγκόσμιες λίστες, βγήκα Δήμαρχος του Μήνα το 2012. Επίσης, ήρθα 8ος στη λίστα των Δημάρχων της Χρονιάς το 2014.

Είναι λίγο περίεργο να μιλάμε για «αυτό που με κάνει τόσο επιτυχημένο». Υποθέτω ότι έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν είμαι ένας τυπικός πολιτικός. Προέρχομαι από τον κόσμο των επιχειρήσεων και την κοινωνία των πολιτών, και πάντα προσπαθώ να λύσω τα προβλήματα με πρακτικό τρόπο. Θα μπορούσε επίσης να έχει να κάνει με την προσπάθεια που ανέλαβα από το 2011 να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη γνωστή ως τουριστικό προορισμό με βάση την πολυ-πολιτισμική ιστορία της των 2.300 χρόνων, που έχει σημαδευτεί απο το οθωμανικό και εβραϊκό της παρελθόν. Μιλάμε ανοιχτά για τη διαφάνεια, την εξωστρέφεια, την ένταξη και την ανοχή. Αλλά, αυτές οι διακρίσεις είναι η διάκριση της ίδιας της Θεσσαλονίκης.

-Έχετε αναφερθεί συχνά στην κρίση του μεταναστευτικού ανάγοντάς το σε ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. Υπάρχει λύση;

-Η μεταναστευτική κρίση είναι όντως ένα σοβαρό πρόβλημα για το σύνολο της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να βρει τη νέα ισορροπία της, τη νέα της αφήγηση σχετικά με το πώς θα υποδεχθεί και θα ενσωματώσει αυτούς τους νέους πολίτες, οι οποίοι προφανώς πρόκειται να μείνουν για πολύ στην Ευρώπη. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν είναι αρκετά ισχυρή στις μέρες μας. Έχει προβλήματα σχετικά με την επανεφεύρεση ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα εξασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη για όλα τα μέλη της, έχει προβλήματα στην παραγωγή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προσέγγισης, κι ακόμη δεν έχει θίξει το ζήτημα της ενίσχυσης των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα η ακροδεξιά ανεβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την Ευρώπη, γιατί οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται, δεδομένου ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα - το οποίο είναι ένα άλλο θέμα που η ΕΕ δεν έχει αγγίξει.

Κατά τη γνώμη μου, η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι έστω και αργά η η Ευρώπη να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για την υποδοχή και την ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων. Διαφορετικά, θα καταλήξουμε σε νέο είδος γκέτο ή φαβέλας, με την Ευρώπη γεμάτη περιθωριοποιημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους που θα αρχίσουν σύντομα να μισούν τις νέες τους πατρίδες. Είναι μια καλή συνταγή για ανατροφοδότηση φανατισμού οποιουδήποτε είδους, αυτή τη φορά εντός των συνόρων μας, εντός των δικών μας κοινωνιών. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα.

-Παρ 'όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, ο τουρισμός παραμένει ανθηρός, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Πώς εξηγείτε το φαινόμενο αυτό;

-Λοιπόν, φαίνεται πράγματι πως ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν είχε πληγεί από την προσφυγική κρίση, παρά τις ξενοφοβικές φωνές που κορυφώθηκαν στο ξέσπασμα αυτής της κρίσης. Αντίθετα, οι επαγγελματίες του τουρισμού υπολογίζουν πως το 2016 θα είναι μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Υποθέτω ότι θα δούμε πώς πάνε τα πράγματα. Αλλά πρέπει να πω ότι ο τουρισμός έχει να κάνει με την πολιτική στις μέρες μας. Τρομοκρατικές επιθέσεις, πολιτική αστάθεια και γεωπολιτική έχουν αντίκτυπο στις τουριστικές ροές. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, η πολιτική είναι μια χαρά αυτή την περίοδο, η καθημερινή ζωή είναι ήσυχη και φυσιολογική, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένεις λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι επισκέπτες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και έχουν πολλά να απολαύσουν στην Ελλάδα. Και φυσικά περιμένουμε να επισκεφθούν την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη.

-Πώς αντιλαμβάνεστε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα;

-H κυβέρνηση είναι καλών προθέσεων, αλλά απροετοίμαστη και άπειρη. Μαθαίνουν, όμως, γρήγορα και στο μέλλον θα βελτιωθούν. Φυσικά, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολύπλοκο Και προκειμένου να το λύσει, η κυβέρνηση πρέπει - και αυτό φαίνεται ήδη κάνει -να κινηθεί προς πιο ρεαλιστικές λύσεις. Η ΕΕ, από την άλλη πλευρά, πρέπει να θυμάται τις ρίζες της και να τιμάει τις αξίες της. Πρέπει να ξαναγίνει Ενωση, όχι μόνο μια μάζωξη οικονομολόγων και υπουργών οικονομικών που παίρνει αποφάσεις πάνω σε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα. Τελικά, η διεθνής πολιτική πρέπει να παραγκωνίσει αρπακτικές προθέσεις, στις οποίες αρέσκεται το ΔΝΤ.

-Τι διαφορετικό θα κάνατε αν ήσασταν πρωθυπουργός στη συγκυρία;

-Ξέρετε, υπάρχουν πολύ στενά περιθώρια εντός των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να ελιχθεί τώρα στην Ελλάδα, λόγω της έντονης κρίσης. Αλλά σίγουρα θα προσπαθούσα να μην κρατάω μυστικά από τους ανθρώπους. Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής και ρεαλιστής.

Αλλά ομολογώ, ότι δεν με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Είμαι ένας τοπικός τύπος που δουλεύω για τις τοπικές αρχές. Η φιλοδοξία μου είναι να κάνω την αυτοδιοίκηση πιο ανεξάρτητη, δυνατή για να εξυπηρετεί αποδοτικότερα τα τοπικά συμφέροντα. Αυτό που μπορώ να προσφέρω, το να είμαι καλός δήμαρχος.

-Η ελληνική βιομηχανία οίνου έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο με πολλά οινοποιεία, συμπεριλαμβανομένων του Κυρ-Γιάννη, που παράγουν κλάσης προϊόντα. Τι έχει συμβάλει σε αυτή την πρόοδο;

-Η πρόοδος της βιομηχανίας του κρασιού τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Είναι ακόμα ένα ελληνικό παράδοξο. Είναι ακόμα ένα ελληνικό παράδοξο. Υπάρχει μια εξήγηση για το πώς μια βιομηχανία στη σημερινή Ελλάδα καταφέρνει να αυξήσει τις εξαγωγές της και να κερδίσει έξω από τις παλιές και νέες αγορές του εξωτερικού σε ταχέως αναπτυσσόμενο ρυθμό.

Λίγα χρόνια πίσω, οι κοινές μας προσπάθειες μας οδήγησαν στην ιδέα της δημιουργίας ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μάρκετινγκ για το ελληνικό κρασί (που ξεκίνησε ως Νέα Κρασιά της Ελλάδας) , στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο που υλοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας, της κοινής αντίληψης, και ενός μεγάλου ποσού των χρημάτων που έχουμε συμφωνήσει να ξοδέψουμε προς αυτόν τον στόχο. Σήμερα, 6-7 χρόνια αργότερα, ακόμα εργαζόμαστε όλοι πιστά στις αρχές και τους στόχους μας, και παρόλο που το κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό από όταν ξεκίνησαμε, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βεβαιώσουμε θετικά αποτελέσματα στις ξένες αγορές. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό, καθώς το ελληνικό κρασί βρίσκει τη θέση που δικαιούται στην παγκόσμια αγορά, χάρη στον δικό του τύπο, τα μοναδικά ποιοτικά και οργανικά χαρακτηριστικά του και τη δυνατότητα των ντόπιων ποικιλιών σταφυλιού.

-Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Γιάννη Μπουτάρη;

-Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δήμαρχοι δεν πρέπει να έχουν περισσότερες από δύο θητείες, επειδή η εξουσία φθείρει τους φορείς της, αλλά και τους διαφθείρει επίσης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος μέχρι το 2019, οπότε τελειώνει η θητεία μου. Αλλά για μένα η ζωή είναι γλυκιά. Ξέρετε, είμαι ερωτευμένος με τη ζωή, και ποτέ δεν έχω βαρεθεί ή κουραστεί να τη ζω στο φουλ. Εξακολουθώ να θέλω να απολαύσω τις καλύτερες στιγμές της.

Δημοφιλή