Όταν οι γονείς μαγειρεύουν με τα παιδιά τους οι οικογένειες ευτυχούν

Μόλις πριν 17 χρόνια, τον Απρίλιο του 1999, εμφανίστηκα στην τηλεόραση στο πρώτο επεισόδιο της σειράς The Naked Chef. Ακόμη και εκείνες τις πρώτες μέρες, η πρόθεσή μου ήταν να εμπνεύσω τους τηλεθεατές να ξαναμπούν στην κουζίνα, όπως είχαν εμπνεύσει και μένα οι Delia Smith και Keith Floyd. Κυρίως ήθελα να ξαναβάλω τους άντρες στην κουζίνα -για κάποιο λόγο η μαγειρική είχε αποκτήσει μια κακή φήμη για αυτούς και φαίνονταν να δυσκολεύονται πολύ με αυτό. Ήθελα να αποδείξω ότι η μαγειρική δεν ήταν μόνο για γυναίκες. Δεν είχα ιδέα πόση επιτυχία θα γινόταν το The Naked Chef, και αναπολώντας εκείνη την εποχή, ποτέ δεν είχα φανταστεί πως σήμερα θα βρισκόμουν εδώ να γράφω για τη The Huffington Post, και να προωθώ την ενέργεια "Thriving Families".

Μόλις πριν 17 χρόνια, τον Απρίλιο του 1999, εμφανίστηκα στην τηλεόραση στο πρώτο επεισόδιο της σειράς The Naked Chef. Ακόμη και εκείνες τις πρώτες μέρες, η πρόθεσή μου ήταν να εμπνεύσω τους τηλεθεατές να ξαναμπούν στην κουζίνα, όπως είχαν εμπνεύσει και μένα οι Delia Smith και Keith Floyd. Κυρίως ήθελα να ξαναβάλω τους άντρες στην κουζίνα -για κάποιο λόγο η μαγειρική είχε αποκτήσει μια κακή φήμη για αυτούς και φαίνονταν να δυσκολεύονται πολύ με αυτό. Ήθελα να αποδείξω ότι η μαγειρική δεν ήταν μόνο για γυναίκες.

Δεν είχα ιδέα πόση επιτυχία θα γινόταν το The Naked Chef, και αναπολώντας εκείνη την εποχή, ποτέ δεν είχα φανταστεί πως σήμερα θα βρισκόμουν εδώ να γράφω για τη The Huffington Post, και θα προωθώ την ενέργεια "Thriving Families".

Από ό,τι φαίνεται, έδωσα έμπνευση σε αρκετούς ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους πολλοί ήταν μαμάδες και μπαμπάδες. Δε θα ξεχάσω ποτέ όταν μια μέρα με κυνήγησε στο δρόμο ένας μεγάλος, μυώδης τύπος και όταν με πρόλαβε, πραγματικά πίστεψα ότι είχε έρθει το τέλος μου και πως θα με πλάκωνε στο ξύλο, αυτός όμως απλώς χαμογέλασε και μου είπε: «Η κυρά μου μου είπε πως θα πρέπει να ξεκινήσω να μαγειρεύω εξαιτίας σου, και αν σε είχα πετύχει μερικές εβδομάδες πριν θα σου είχα επιτεθεί. Τελικά όμως απολαμβάνω ειλικρινά τη μαγειρική και είμαι καλύτερος κι από σένα πλέον!». Αυτή ήταν μία από τις στιγμές που άρχισα να καταλαβαίνω πόση δύναμη έχει το φαγητό στο να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο.

Όταν αποφάσισα να «τα βάλω» με το φαγητό του σχολείου μερικά χρόνια αργότερα, ήταν επειδή ήξερα ότι αν μπορείς να βελτιώσεις το φαγητό των παιδιών για τις 190 μέρες που πάνε σχολείο, και σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε και για δύο γεύματα εκτός σπιτιού, τότε θα κάναμε ένα τεράστιο και σημαντικό βήμα στο να βελτιώσουμε τη διατροφή τους γενικότερα.

Και αυτό είναι αρκετά σημαντικό, μη με παρεξηγείτε, αλλά η πραγματική μάχη είναι στο σπίτι. Για το λόγο αυτό η έρευνα YouGov της The Huffington Post UK αυτή την εβδομάδα είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και ελαφρώς ανησυχητική -τα αποτελέσματα δείχνουν πως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο όσον αφορά το να εμπνεύσουμε τους γονείς να ετοιμάζουν καλύτερο φαγητό για τα παιδιά τους. Το γεγονός ότι 18% των γονιών παραδέχονται πως λένε μικρά ψέματα σχετικά με το τι φαγητό δίνουν στα παιδιά τους, δείχνει πως υπάρχουν πολλοί γονείς που ξέρουν πως πρέπει να μαγειρεύουν πιο θρεπτικά γεύματα, αλλά για κάποιο λόγο, νιώθουν πως δε μπορούν. Πιο ανησυχητική πάντως, είναι η στατιστική που δείχνει πως μόνο 21% των γονιών μαγειρεύουν «από το μηδέν» κάθε μέρα, που σημαίνει πως η πλειονότητα των παιδιών τρώνε ακόμα επεξεργασμένες τροφές. Όταν βλέπεις τέτοιες στατιστικές, δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, πριν ξεκινήσουν ακόμα το δημοτικό.

Αξίζει να αναφέρουμε δύο ακόμα στοιχεία προσφάτων ερευνών. Το Cancer Research UK ανέφερε στις αρχές του μήνα ότι ότι παιδιά βλέπουν τη διαφήμιση του junk food ως «εθιστική» με τρόπο που να θέλουν να «γλείψουν την οθόνη της τηλεόρασης». Στο μεταξύ, η μελέτη του Infant & Toddler Forum έδειξε πως 79% των γονιών δεν υπολόγιζαν σωστά το μέγεθος στις μερίδες που έβαζαν στα παιδιά τους (βάζοντας περισσότερο από όσο πρέπει).

Αν τα λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις διαφόρων οργανισμών (British Medical Association, British Dental Association, National Obesity Forum και δεκάδες άλλους οργανισμούς που δουλεύουν στον τομέα της Υγείας και της Διατροφής), η έρευνα αυτά προκαλεί τρόμο διαβάζοντάς την.

Δε θέλω να φέρω κανένα σε δύσκολη θέση, και ξέρω ότι η έλλειψη χρόνου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στις αποφάσεις που παίρνουμε, αλλά το να μαγειρεύεις «από το μηδέν» δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεσαι σκλάβος πάνω από ένα φούρνο για ώρες. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να συνεχίσω να εμπνέω και να ωθώ όλους εσάς τους γονείς εκεί έξω που θέλετε να ταΐζετε καλύτερα τα παιδιά σας, ώστε να νιώθετε πως έχετε όλα τα όπλα στο οπλοστάσιό σας για να το κάνετε, είτε προτιμάτε γρήγορες λύσεις, είτε μαγείρεμα σε μερίδες είτε χρονοβόρα μαγειρική. Έχω περάσει πάνω από δέκα χρόνια στην εκπαίδευση σε θέματα διατροφής, παρέχοντας εργαλεία που βοηθούν τους ανθρώπους να μαγειρέψουν, είτε αυτό αφορά την αγορά ενός βιβλίου με συνταγές μαγειρικής, την παρακολούθηση ενός τηλεοπτικού σόου ή την παρακολούθηση μαθημάτων μαγειρικής, και φυσικά, όλα τα δωρεάν πράγματα που μπορεί να βρει κανείς διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μου.

Μια έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας έδειξε πως οι άνθρωποι που παρακολούθησαν το μάθημά μου (Ministry of Food) είχαν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να μαγειρεύουν με φρέσκα προϊόντα, να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, και γενικώς να νιώθουν πιο υγιείς και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Υπάρχει κι άλλη μια έρευνα που θα δημοσιευθεί την άλλη εβδομάδα από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Το να ξέρεις να μαγειρεύεις είναι πολύ σημαντική δεξιότητα. Σου επιτρέπει να ταΐζεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου καλύτερα, και σε ευρύτερο πλαίσιο αν το δεις, είναι ανεκτίμητο εφόδιο στη μάχη κατά των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή και της παχυσαρκίας.

Κάτι που μας επαναφέρει στα αποτελέσματα της έρευνας της HuffPost UK, που αποκαλύπτουν ότι μόλις 12% των γονιών μαγειρεύουν μαζί με τα παιδιά τους κάθε μέρα, με ένα στους δέκα να δηλώνουν πως δε μαγειρεύουν ποτέ μαζί με τα παιδιά τους.

Για μένα, αυτό είναι σοκαριστικό, και για να είμαι ειλικρινής, στενοχωριέμαι για αυτά τα παιδιά. Το να μαγειρεύετε όλοι μαζί είναι τεράστια χαρά (εντάξει, λερώνει την κουζίνα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να δεχθείς εξ αρχής - τα αποτελέσματα αξίζουν τον κόπο) και είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που πολλά παιδιά έχουν μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών στη διατροφή τους. Αν τα παιδιά ασχολούνται ενεργά με την ετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να το φάνε.

Αυτή η αίσθηση ιδιοκτησίας δεν ξεπερνιέται με τίποτα. Ξεκινήστε τα στο να μαθαίνουν από μικρά, να κόβουν χορταρικά, να ανακατεύουν μυρωδικά και να στύβουν φρούτα, και θα έχουν μπει σε πορεία για να είναι πιο υγιή. Αν έχετε ξεμείνει από ιδέες, υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες από μένα και την υπέροχη σύζυγό μου στο JamieOliver.com.

Πιστεύω πως είναι καθήκον του γονέα ή του κηδεμόνα να βοηθά το παιδί να εκπαιδεύεται σε θέματα φαγητού. Για τις 175 μέρες του χρόνου που δεν βρίσκονται στο σχολείο, θα πρέπει να τα εμπνέουμε προσφέροντάς τους μια ποικιλία φρέσκων φαγητών. Ελπίζω το πρόγραμμα του Κράτους Childhood Obesity Strategy -που έχει ήδη καθυστερήσει- να περιλαμβάνει μέτρα που θα βοηθούν τους γονείς, κυρίως όσους έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνάμεις.

Το μαγείρεμα από κοινού με τα παιδιά είναι διασκεδαστικό. Και κυρίως, είναι πολύ πιθανό ότι θα τα ωθήσουμε στο να ζουν περισσότερο και πιο υγιεινά. Οπότε αν είναι να αναλάβετε δράση αυτό το καλοκαίρι, μπείτε στην κουζίνα - ή ίσως αν θέλετε να μοιάσετε και λίγο στον Χακλμπέρι Φιν, κάντε το σε υπαίθριο χώρο- αλλά σας παρακαλώ, ξεκινήστε να μαγειρεύετε με τα παιδιά σας - δεν θα το μετανιώσετε.

Αυτό το καλοκαίρι η The Huffington Post UK ηγείται μιας πρωτοβουλίας που βοηθά τις οικογένειες να ευτυχήσουν, επικεντρώνοντας στην ευημερία των γονιών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς που μένουν στο σπίτι αλλά και αυτοί που εργάζονται. Για την προώθηση της εκστρατείας, ο Jamie Oliver θα είναι guest editor στις 15 Ιουλίου 2016, στοχεύοντας στην υγιεινή διατροφή των οικογενειών. Θα μοιραζόμαστε ιστορίες και μπλογκς με το hashtag #ThrivingFamilies και θα θέλαμε κι από εσάς το ίδιο. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα μας για να μοιραστείτε την ιστορία σας, στείλτε email στο ukblogteam@huffingtonpost.com. Το νέο βιβλίο μαγειρικής του Jamie "Super Food Family Classics" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Penguin.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη The Huffington Post UK και μεταφράστηκε στα ελληνικά.