Έξι ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο = συναίνεση

Για πρώτη φορά έγινε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο με τις τράπεζες κλειστές στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ενότητα που να εμφανιστεί ξεκάθαρα και προς τα έξω, με κοινό στόχο την άμεση επίτευξη Συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτή ήταν και η πίεση των πολιτικών αρχηγών (εκτός του ΚΚΕ) προς τον Αλ. Τσίπρα.
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

«Περιμένω να συνεννοηθούμε επιτέλους!» Είπε ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ν.Δ. Β. Μεϊμαράκης κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν τις 10 το πρωί. Και όπως φαίνεται αυτή η πολυπόθητη συναίνεση κατ' αρχήν υπήρξε στην 6ωρη σύσκεψη των πέντε πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αίτημα του πρωθυπουργού.

Για πρώτη φορά έγινε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο με τις τράπεζες κλειστές στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ενότητα που να εμφανιστεί ξεκάθαρα και προς τα έξω, με κοινό στόχο την άμεση επίτευξη Συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αυτή ήταν και η πίεση των πολιτικών αρχηγών (εκτός του ΚΚΕ) προς τον Αλ. Τσίπρα.

Στην αίθουσα συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών, του Προεδρικού Μεγάρου, όπως αποκαλείται από την εποχή της Προεδρίας του Κων. Καραμανλή, πρώτος έφτασε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, για να ακολουθήσει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης - Ποτάμι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης - ΝΔ, και ο Δημ. Κουτσούμπας - ΚΚΕ. Λίγο καθυστερημένος έφτασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Τον υποδέχτηκαν όλοι όρθιοι. Πήραν τις θέσεις τους στο οβάλ τραπέζι. Και αυτό σήμανε και το κλείσιμο της επιβλητικής πόρτας στην αίθουσα συσκέψεων. Απ' έξω «εγκαταστάθηκαν» οι συνεργάτες που συνόδευαν τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό. Ήταν εκεί και ο Υπουργός Επικρατείας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Καλή είδηση η παραίτηση Βαρουφάκη...

Το βαρύ κλίμα στο τραπέζι που συνεδρίαζαν οι πολιτικοί αρχηγοί είχε και μια σχετική νότα ανακούφισης με την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, τον γεμάτο έπαρση και ναρκισσισμό, το «κόκκινο πανί», που εξόργιζε πολλούς, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και μέσα στην Ελλάδα και μέσα στην κυβέρνηση. Ενδιαφέρον είχε επίσης η φημολογούμενη εκείνη την ώρα παραίτηση του Γ. Χουλιάρα του επικεφαλής του Σώματος των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας, ο οποίος επανειλημμένα είχε εκφράσει αδυναμία συνεννόησης με τον κ. Βαρουφάκη.

Η αγωνία, και η διάχυτη ατμόσφαιρα ανασφάλειας από την έλλειψη ρευστότητας στις Τράπεζες ήταν έντονη στο Προεδρικό Μέγαρο, μέσα ή έξω από την αίθουσα συσκέψεων.

Σε τηλεφωνική συνομιλία μου με την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μου μίλησε σε δραματικό τόνο, αν και πάντα διατηρεί τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία της, για τις μεγάλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή που δεν χωρούν καμία καθυστέρηση: Την επίτευξη συμφωνίας. Την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας για την οποία εργάζεται πυρετωδώς.

Με διαλείμματα...

Αυτή η σύσκεψη, που κατέληξε στο κοινό ανακοινωθέν (εκτός ΚΚΕ) για - το συντομότερο δυνατόν - συμφωνία, είχε αλλεπάλληλες διακοπές. Τρεις ώρες μετά την έναρξή της γύρω στη μία το μεσημέρι ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός εξήλθαν της αίθουσας και πήγαν μόνοι στο Προεδρικό Γραφείο. Ο κ. Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Μ. Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Κάποια στιγμή έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Υπουργός Π. Λαφαζάνης, για μια μικρή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Επικρατείας.

Με ένα συναινετικό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα η Σύσκεψη αυτή, που διεξήχθη με καθυστέρηση μηνών, μετά από επικίνδυνους χειρισμούς, χωρίς σύνεση. Και τελικά πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα ασφυκτικό κλίμα για την Ελλάδα με κοινό ανακοινωθέν. Περιμένοντας όλοι μία λύση Ευρωπαϊκή που θα σώσει την Ελλάδα.

Δημοφιλή