Η συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του καπνού επιδιώκει να αποκλείσει υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους

Ενώ ο αποκλεισμός της καπνοβιομηχανίας και των δημοσιογράφων αποτελεί κοινοτοπία πλέον για τη ΣΠΕΚ, η απαγόρευση εκλεγμένων αξιωματούχων και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών ηγετικών στελεχών να εκπροσωπήσουν νομίμως τις χώρες τους στη διάσκεψη αποτελεί νέα πρακτική για την υπηρεσία του ΟΗΕ. Δεν είναι σαφές πόσοι αντιπρόσωποι ενδεχομένως θα αποκλειστούν από τη διάσκεψη ή αν τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν τη δυνατότητα να αναμεταδώσουν τις εργασίες, αλλά οι υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας έχουν ήδη αναφέρει πιθανές αποφάσεις που ενδεχομένως εφαρμοστούν τον Νοέμβριο.
JUNG YEON-JE via Getty Images

Σε τρεις μήνες από τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει διάσκεψη στο Νέο Δελχί με σκοπό να εξετάσει την εφαρμογή νέων φόρων και κανονισμών σε ό,τι αφορά τον καπνό, των οποίων ο αντίκτυπος θα αγγίξει σχεδόν κάθε χώρα της υφηλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, υπάρχει το ενδεχόμενο να αποκλειστούν αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν δεκάδες χώρες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών.

Η εξειδικευμένη υπηρεσία σε θέματα δημόσιας υγείας του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συγκαλεί διάσκεψη σχετικά με τον έλεγχο του καπνού κάθε δύο χρόνια διαμέσου της επονομαζόμενης «Σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνού» (ΣΠΕΚ). Η συνεδρίαση, η οποία λειτουργεί λαμβάνοντας τον χαρακτήρα ενός διεθνούς κοινοβουλίου το οποίο εκδίδει αποφάσεις σχετικά με τις προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνού, θα διεξαχθεί στην Ινδία, από τις 7 έως τις 12 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει αντιπροσώπους από 180 έθνη.

Σε ένα εσωτερικό έγγραφο της ΣΠΕΚ, οι διοργανωτές ζητούσαν υποστήριξη ώστε «να διασφαλιστεί ο αποκλεισμός αντιπροσώπων και αξιωματούχων προερχόμενων από... πλήρως ή μερικώς κρατικές καπνοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών μονοπωλίων στον τομέα του καπνού». Συγκεκριμένα, η ΣΠΕΚ ευελπιστεί να αποκλείσει ορισμένους «διορισμένους και εκλεγμένους αξιωματούχους από τα εκτελεστικά, νομοθετικά και δικαστικά τμήματα» της διάσκεψης.

Η εν λόγω προσπάθεια αποκλεισμού αντιπροσώπων με διασυνδέσεις στην παραγωγή καπνού είναι τόσο γενικευμένη όπου σχεδόν μετά βεβαιότητας θα απαγορευτεί σε υπουργούς οικονομικών, γραμματείς οικονομικής ανάπτυξης, αξιωματούχους της δημόσιας υγείας ακόμη και σε προέδρους και πρωθυπουργούς να εκπροσωπήσουν χώρες που λειτουργούν κρατικές επιχειρήσεις καλλιέργειας ή παρασκευής καπνού ή συμμετέχουν σε προωθητικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Οι κυβερνήσεις σχετίζονται με άνω του 40% της παγκόσμιας παραγωγής καπνού. Πολλά έθνη διατηρούν κέντρα έρευνας καπνού και χρηματοδοτούν οργανισμούς προώθησης με σκοπό την υποστήριξη των εξαγωγών καπνού.

Ως αποτέλεσμα, χώρες, όπως η Κίνα, η Κούβα, η Αίγυπτος, η Βουλγαρία, η Ταϊλάνδη, ακόμη και η Ινδία, η οποία φιλοξενεί το συνέδριο, ενδεχομένως να δυσκολευτούν να αποστείλουν εγκεκριμένους αντιπροσώπους ώστε να εκπροσωπηθούν στην εκδήλωση και να ψηφίσουν πάνω σε ζητήματα που θα έχουν αντίκτυπο στους πολίτες τους.

Η ΣΠΕΚ δηλώνει ότι ο εν λόγω πιθανός αποκλεισμός χωρών που πληρώνουν το τίμημα ως προς την εκδήλωση είναι δικαιολογημένος. Οι εκπρόσωποι από χώρες-καπνοπαραγωγούς «ενδεχομένως να έχουν αποτρέψει την επικράτηση των συμφερόντων της δημόσιας υγείας σε συζητήσεις διαμόρφωσης πολιτικής» που έχουν διεξαχθεί σε προηγούμενες διασκέψεις, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο αποκλεισμός συμμετεχόντων και παρατηρητών από τη διάσκεψη δεν συμβαίνει για πρώτη φορά από πλευράς της ΣΠΕΚ.

Εκτός από τον δυνητικό αποκλεισμό των αντιπροσώπων από την εκδήλωση, η ΣΠΕΚ έχει επιβάλει εδώ και πολύ καιρό την εντολή να μην παρευρίσκονται στην εκδήλωση εργαζόμενοι στον κλάδο του καπνού, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών. Ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από τη διάσκεψη.

Οι αυστηρές πολιτικές που αφορούν τη συμμετοχή στη διάσκεψη για τη δημόσια υγεία έχουν εξοργίσει τους καλλιεργητές καπνού της Ινδίας οι οποίοι αισθάνονται ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες.

«Αντί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα των καλλιεργητών καπνού, η Ινδία φιλοξενεί την 7η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού (ΣΠΕΚ) τον Νοέμβριο του 2016» ανέφερε ο B.V. Ο Javare Gowda, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας όλων των Αγροτικών Ενώσεων της Ινδίας, δήλωσε προς τα μέλη του κοινοβούλιου το οποίο συνήλθε στο Νέο Δελχί την Πέμπτη:

«Η συγκεκριμένη διάσκεψη θα επιτείνει περαιτέρω τη δυστυχία του φτωχού Ινδού καλλιεργητή καπνού». «Ζητούμε από την κυβέρνηση της Ινδίας να συμμετάσχουν οι Ινδοί γεωργοί στην επίσημη αντιπροσωπεία της [διάσκεψης για τη ΣΠΕΚ], ειδάλλως οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θα τεθούν σε κίνδυνο χωρίς κανένα όφελος για τη δημόσια υγεία».

Σε αντίθεση με τους καλλιεργητές καπνού, συνήθως επιτρέπεται η πρόσβαση στα μέλη των μέσων ενημέρωσης στις εργασίες της διάσκεψης, αλλά συχνά αποκλείεται η παρουσία τους όταν διεξάγονται συζητήσεις ή ψηφοφορίες. Σύμφωνα με τον Drew Johnson, δημοσιογράφο της «The Daily Caller» στη Ουάσιγκτον, ο οποίος σε τακτική βάση καλύπτει τη διάσκεψη, αναφέρει ότι «τα μέσα ενημέρωσης αποκλείστηκαν από τη μετάδοση των εργασιών και απομακρύνθηκαν ως φυσικές παρουσίες από τη συνεδρίαση χωρίς εξηγήσεις» στη διάσκεψη για τον έλεγχο του καπνού στη Μόσχα το 2014.

Ο Johnson αναφέρει ότι «απειλήθηκε με σύλληψη, έπειτα απομακρύνθηκε η φυσική του παρουσία από την υποτιθέμενη δημόσια αίθουσα συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να αναμεταδώσει τις εργασίες».

Ενώ ο αποκλεισμός της καπνοβιομηχανίας και των δημοσιογράφων αποτελεί κοινοτοπία πλέον για τη ΣΠΕΚ, η απαγόρευση εκλεγμένων αξιωματούχων και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών ηγετικών στελεχών να εκπροσωπήσουν νομίμως τις χώρες τους στη διάσκεψη αποτελεί νέα πρακτική για την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Δεν είναι σαφές πόσοι αντιπρόσωποι ενδεχομένως θα αποκλειστούν από τη διάσκεψη ή αν τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν τη δυνατότητα να αναμεταδώσουν τις εργασίες, αλλά οι υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας έχουν ήδη αναφέρει πιθανές αποφάσεις που ενδεχομένως εφαρμοστούν τον Νοέμβριο.

Γράφοντας για την «Huffington Post», ο Laurent Huber, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ με βάση τις ΗΠΑ «Δράση κατά του καπνίσματος και υπέρ της υγείας» αναμένει ότι οι αντιπρόσωποι της ΣΠΕΚ «θα ενισχύσουν τον έλεγχο του καπνού και θα αυξήσουν τους φόρους στα καπνικά προϊόντα.»

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη Huffington Post UK και μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Δημοφιλή