Το «αντίο» στους τηλεοπτικούς «βαρβάρους» και η είδηση ότι δεν υπάρχει είδηση

Γιατί 4 τηλεοπτικά κανάλια; Μπίνγκο. Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ειδικά τη στιγμή που η κ. Αλεξίου, αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ, έγραφε πριν περίπου ένα μήνα στη HuffPost Greece ότι «Η Ανεξάρτητη Αρχή (το ΕΣΡ) γνωρίζει πως το τηλεοπτικό φάσμα, όπως έχει αυτή τη στιγμή "χωρά" δεκαέξι (16) τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας και εθνικής εμβέλειας, στο μέλλον και περισσότερα». Δε βαριέσαι. Τι 4, τι 16. Και τέλος πάντων, ας δούμε πώς είναι τα πράγματα και χωρίς διαπλοκή, δεν ξέρεις, μπορεί και να μας αρέσει...
sooc

Και τώρα, τι θα απογίνουμε χωρίς (τους προηγούμενους) τηλεοπτικούς «βαρβάρους»; Ήταν μια κάποια λύση (που θα 'λεγε κι ο Καβάφης).

Πολύ απλό. Θα πάμε παρακάτω. Θα φύγουν οι παλιοί «βάρβαροι» και θα 'ρθουν οι καινούριοι. Και η ζωή θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Και αυτά και τα άλλα. Και δε θα μείνει τρίγωνο για τρίγωνο διαπλοκής.

Την ώρα που χτυπιούνται τα πλήκτρα αυτού του μικρού πονήματος με πολύ κόπο από τη βαβούρα των ζωντανών συνδέσεων (σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες των καναλιών) χωρίς κανένα ενδιαφέρον, έχουν συμπληρωθεί περίπου 60 ώρες του «δραματικού μαραθώνιου» για την επόμενη free from diaploki μέρα του τηλεοπτικού σκηνικού. Τα ερωτήματα που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, αναρίθμητα. Και οι απαντήσεις που δίνει ο καθένας εξαρτώνται φυσικά από την πολιτική σκοπιά που το βλέπει (λίγη νηφαλιότητα πολύ μας έλειψε πάντως).

Έπρεπε να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες; Η πλειονότητα του κόσμου που έχει απομείνει να ενδιαφέρεται για το θέμα, συμφωνεί πως «έπρεπε επιτέλους να ρυθμιστεί το αχανές τηλεοπτικό τοπίο». Ήταν τόσο επείγον να γίνει τώρα; Και πάλι εξαρτάται από την οπτική και πολιτική γωνία του καθενός. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «τεράστιας σημασίας το ζήτημα, γιατί για πόσο θα συνεχιστεί αυτό το καθεστώς ανομίας των (μέχρι τώρα) καναλαρχών»; Η αντιπολίτευση από την άλλη, το βλέπει σα μια ιδανική χρονική στιγμή για να κάνει η κυβέρνηση έναν αθόρυβο αντιπερισπασμό στην ήδη βαριά πραγματικότητα του Σεπτεμβρίου, που αφήνει τον κόσμο να μετράει ΕΝΦΙΑ, φόρους εισοδήματος, τέλη επιτηδεύματος για τους επιτηδευματίες, κτλ. κτλ. Γιατί απουσιάζει το ΕΣΡ από τη διαδικασία; Άκουσα τον κ. Χρυσόγονο το πρωί στο ραδιόφωνο να λέει πως ναι μεν απουσιάζει από τη διαδικασία, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα για τη ρύθμιση του τοπίου. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει με το πρώτο και το δεύτερο μέρος σε μια πρόταση που στη μέση της έχει ένα «αλλά». Είναι συνήθως το δεύτερο μέρος αυτό που πιστεύουμε μέσα μας. Γιατί 4 τηλεοπτικά κανάλια; Μπίνγκο. Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ειδικά τη στιγμή που η κ. Αλεξίου, αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ, έγραφε πριν περίπου ένα μήνα στη HuffPost Greece ότι «Η Ανεξάρτητη Αρχή (το ΕΣΡ) γνωρίζει πως το τηλεοπτικό φάσμα, όπως έχει αυτή τη στιγμή "χωρά" δεκαέξι (16) τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας και εθνικής εμβέλειας, στο μέλλον και περισσότερα». Δε βαριέσαι. Τι 4, τι 16. Και τέλος πάντων, ας δούμε πώς είναι τα πράγματα και χωρίς διαπλοκή, δεν ξέρεις, μπορεί και να μας αρέσει...

Και κάτι μικρό αλλά σημαντικό για τα του οίκου μας. Του δημοσιογραφικού. Δε λέω, ωραία η ανταπόκριση, ωραίες οι ζωντανές συνδέσεις για να «δώσουμε το κλίμα», αλλά μα την παναγία, πώς μπορούμε να βιώνουμε ένα γεγονός που έχει -από όσο μας έχουν πει- απόλυτη μυστικότητα, απόλυτη ιδιωτικότητα και παρόλα αυτά για δύο συνεχόμενες μέρες -και ένας θεός ξέρει πόσο θα κρατήσει ακόμα- να βγαίνει προς τα έξω ένας μεγάλος όγκος δήθεν ειδήσεων. Και να οι «πληροφορίες», οι αερολογίες, και να «από ώρα σε ώρα να ετοιμαζόμαστε για να βγουν οι νέοι καναλάρχες για να κάνουν δηλώσεις». Εδώ λίγες μόνο ώρες από όταν ξεκίνησε η διαδικασία «ξέραμε ήδη σε ποιον πήγε η πρώτη άδεια». Ξέραμε μερικές ώρες αργότερα ότι «πιθανότατα τώρα είμαστε στην παραχώρηση της δεύτερης άδειας» κοκ. (υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να ήξεραν όντως κάποιοι τι έλεγαν, κάτι που ισοπεδώνει την όποια σοβαρότητα/νομιμότητα της διαδικασίας). Χαρακτηριστικά θα αναφέρω μόνο πως σήμερα το πρωί γύρω στις 9 άκουσα τηλεοπτικό ρεπόρτερ να λέει πως «πριν λίγα λεπτά ο διοικητής της αστυνομίας ζήτησε στις κάμερες να γυρίσουν στο αρχικό σημείο που είχαν στήσει την πρώτη μέρα, γιατί λογικά αυτό σημαίνει ότι σε λίγη ώρα θα βγουν...» οι διαγωνιζόμενοι. Η ώρα είναι κοντά έξι το απόγευμα και δεν κουνιέται φύλλο.

Που είναι η είδηση σε όλα τα παραπάνω; Όλοι ξέρουμε. Η είδηση έχει πάει διακοπές σε κάποια από τις ατέλειωτες πανέμορφες ελληνικές παραλίες που παρήλασαν άνευ μέτρου στο καλοκαιρινό instagram. Και τι έμεινε; Το κουτσομπολιό μας. Που το κάναμε -και συνεχίζουμε να το κάνουμε- ρεπορτάζ. Εύγε μας.

Αντί επιλόγου, σε κάθε περίπτωση και για ένα περίεργο λόγο, μία φράση του Όττο Φον Μπίσμαρκ μου έρχεται στο μυαλό. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν πως φτιάχνονται δύο πράγματα: οι νόμοι και τα λουκάνικα. Για τα λουκάνικα πάντως υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, «σύμφωνα με πληροφορίες»...

Δημοφιλή