Νικητές του Νόμπελ Ειρήνης προειδοποιούν: Η προεδρία Τραμπ κρύβει σοβαρούς κινδύνους

Είναι ασυνήθιστο από την πλευρά μας να σχολιάζουμε τις Αμερικανικές εκλογές, ειδικά την τελευταία στιγμή. Το διακύβευμα όμως των αμερικανικών εκλογών αυτή τη στιγμή μας επηρεάζει όλους. Οι προεδρικές εκλογές στην πιο ισχυρή δημοκρατία του κόσμου κατέληξαν να είναι χαρακτηρισμοί, παραπληροφόρηση και μίσος σε βαθμό που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί από τις ΗΠΑ. Με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, πολλά αμερικανικά συγκροτήματα ΜΜΕ περιόρισαν τις εκλογές σε κύματα σκανδάλων, αληθινά και φανταστικά. Αυτά με τη σειρά τους αναπαρήχθησαν και έδωσαν τροφή σε ιστορίες που αποκλειστικό σκοπό είχαν να προκαλέσουν υποψίες και φόβο, ακόμη και με το να διαδίδουν φήμες για εγκληματικές κατηγορίες που δεν έχουν κάποιο πραγματικό έρεισμα.
DHuss via Getty Images

Είναι ασυνήθιστο από την πλευρά μας να σχολιάζουμε τις Αμερικανικές εκλογές, ειδικά την τελευταία στιγμή. Το διακύβευμα όμως των αμερικανικών εκλογών αυτή τη στιγμή μας επηρεάζει όλους.

Οι προεδρικές εκλογές στην πιο ισχυρή δημοκρατία του κόσμου κατέληξαν να είναι χαρακτηρισμοί, παραπληροφόρηση και μίσος, σε βαθμό που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί από τις ΗΠΑ. Με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, πολλά αμερικανικά συγκροτήματα ΜΜΕ περιόρισαν τις εκλογές σε κύματα σκανδάλων, αληθινά και φανταστικά. Αυτά με τη σειρά τους αναπαρήχθησαν και έδωσαν τροφή σε ιστορίες που αποκλειστικό σκοπό είχαν να προκαλέσουν υποψίες και φόβο, ακόμη και με το να διαδίδουν φήμες για εγκληματικές κατηγορίες που δεν έχουν κάποιο πραγματικό έρεισμα.

Παρόλα αυτά υπάρχει κίνδυνος για πολλά θέματα σε αυτές τις εκλογές - κυρίως η αύξηση σε πυρηνικά όπλα, ο σεβασμός διεθνών συνθηκών καίριας σημασίας και η κοινή μας ευθύνη να ενδιαφερθούμε για τον πλανήτη μας-, θέματα που θα διαμορφώσουν τον κόσμο, όχι μόνο για αυτούς που ζουν σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Τουλάχιστον πριν τέσσερις δεκαετίες, η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων -η «NPΤ»- σταμάτησε με επιτυχία τη διάδοση των πυρηνικών όπλων σε μια περίοδο που ο κόσμος βρισκόταν υπό την απειλή αφανισμού από αυτά. Με τη Συνθήκη αυτή (NPT), περισσότερες από 180 χώρες που δεν είχαν αναπτύξει πυρηνικά όπλα, δεσμεύθηκαν να μην το κάνουν. Από εκείνη την εποχή, οι τρεις χώρες που δεν υπέγραψαν τη Συνθήκη -Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ- ανέπτυξαν πυρηνικά όπλα. Με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα, όλες οι «μη πυρηνικές» χώρες που είχαν υπογράψει τη συνθήκη, τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.

Χωρίς τους περιοριστικούς όρους αυτής της Συνθήκης, σίγουρα θα είχαμε δεκάδες νέες χώρες με πυρηνικές συσκευές σήμερα. Οι πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου στον πλανήτη θα είχαν εκθετική αύξηση.

Το 1984 ο Ρόναλντ Ρίγκαν, που είχε καταλάβει ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δε μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει καν να ξεκινά», εργάστηκε ακούραστα με τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ για να περιορίσει την απειλή μιας πυρηνικής σύγκρουσης. Το 1987 στο Ρέικιαβικ, ο ίδιος και ο Γκορμπατσώφ συντέλεσαν σε ουσιαστική πρόοδο στη μείωση των πυρηνικών όπλων. Από τότε, τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο μειώθηκαν από περίπου 60.000 σε λιγότερα από 16.000.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε βήματα, σε περίπτωση εκλογής του, που ενδέχεται να αποδυναμώσουν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και να ενθαρρύνουν τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη και που βρίσκονται σε μελλοντικές εμπόλεμες ζώνες -όπως η Βόρεια Κορέα και η Ιαπωνία- να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα. Αναρωτήθηκε, αν έχουμε πυρηνικά όπλα, γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε, είτε αγνοώντας είτε όντας αδαής για τη σοβαρή απειλή κατά της ύπαρξης της ίδιας της ανθρωπότητας, που θα έφερνε η ενίσχυση του φαινομένου του ανταγωνισμού στα πυρηνικά όπλα παγκοσμίως.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ ξάφνιασε τους συμμάχους των ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι όσον αφορά την προστασία των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ αυτή θα εξαρτάται από τα χρήματα και πάλι απειλώντας το «ξήλωμα» μιας πρώτης τάξης σταθεροποιητικής δύναμης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε στην εκστρατεία του ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα «ακύρωνε τη Συμφωνία του Παρισιού» για την κλιματική αλλαγή και θα σταματούσε όλες τις πληρωμές -που γίνονται με χρήματα προερχόμενα από τη φορολογία των ΗΠΑ- σε προγράμματα του ΟΗΕ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τριακόσια εβδομήντα πέντε μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συμπεριλαμβανομένων 30 νικητών του Βραβείου Νόμπελ, αντέδρασαν με ανοιχτή επιστολή τους, λέγοντας πως μια τέτοια πράξη θα είχε σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες, όχι μόνο στο κλίμα του πλανήτη που μοιραζόμαστε, αλλά και στο κατά πόσο αξιόπιστες είναι οι ΗΠΑ στο να τηρούν το λόγο τους.

Η ιστορία μας έχει δώσει αναρίθμητα παραδείγματα ολόκληρων πληθυσμών που παρασύρθηκαν προς τον εξτρεμισμό από εκστρατείες παραπληροφόρησης και διάδοση του φόβου. Σε αυτή την περίπτωση, ο αντίκτυπος της παραπληροφόρησης ξεπερνά τα σύνορα μιας περιοχής ή μιας χώρας και απειλεί να δώσει εξουσία σε κάποιον που ενδέχεται να αποδυναμώσει μερικές από τις πιο σημαντικές δυνάμεις που προσφέρουν σταθερότητα στον ήδη εύθραυστο κόσμο μας.

Αντίθετα, η Χίλαρι Κλίντον έχει υπηρετήσει την πατρίδα της σαν Πρώτη Κυρία του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου. Στη συνέχεια εξελέγη γερουσιαστής και υπηρέτησε με αφοσίωση σαν Υπουργός Εξωτερικών για τέσσερα χρόνια. Την γνωρίσαμε σε πραγματικές συνθήκες, όπου υπερασπίστηκε με σθένος τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και υπήρξε λαμπρή και ακούραστη υπέρμαχος της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αν και είναι η πρώτη που θα τονίσει ότι δεν είναι αψεγάδιαστη, για 14 χρόνια υπηρέτησε την πατρίδα της επαρκώς μέσα σε πολύ δύσκολες εποχές και υπό την πίεση ακραίων διεθνών προκλήσεων. Θα ενδυναμώσει το ρόλο των ΗΠΑ σαν παγκόσμιου ηγέτη, πολιτικά, οικονομικά και ηθικά.

Παροτρύνουμε τους Αμερικανούς να επιλέξουν πολύ προσεκτικά τι θα ψηφίσουν, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα σημερινά ή προηγούμενα σκάνδαλα ή το φόβο και την οργή που δημιούργησαν τα τελευταία πρωτοσέλιδα, αλλά και την πραγματική επίδραση των υποψηφίων στο αβέβαιο μέλλον του πλανήτη μας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη The Huffington Post και στο TheCommunity.com

Δημοφιλή