Ήρθε η εξεταστική. Χαμογέλα!

Η αλήθεια βέβαια για τη ζωή που κάνει ένας φοιτητής κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου είναι κάπου στη μέση. Είναι καλό να θεωρείς ότι χρειάζεται λίγο και καλό διάβασμα για να επιτύχεις στην εξέταση κάποιου μαθήματος, αρκεί το λίγο να είναι αναλογικό της ύλης και της δυσκολίας του. Δε χρειάζεται να ενστερνίζεσαι τις απόψεις άλλων φοιτητών σχετικά με τα μαθήματα αλλά να σχηματίζεις τη δική σου ανεπηρέαστος. Ο πανικός αλλά και το χαοτικό και υπερβολικό διάβασμα δε θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Το σωστό πρόγραμμα, όσο βαρετό και τετριμμένο σου ακούγεται, είναι αυτό που θα βοηθήσει στα σωστά αποτελέσματα αλλά και στη διατήρηση της ψυχικής σου ηρεμίας.
Pamela Moore via Getty Images

Εξεταστική περίοδος. Το χρονικό διάστημα που οι φίλοι σου χάνουν κάθε ίχνος σου, το οικογενειακό σου περιβάλλον πιστεύει ότι περνάς κάποια μορφή κατάθλιψης βλέποντάς σε ολημερίς κλεισμένο στο δωμάτιο σου και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πέρα από το διάβασμα ξεχνιέται κάτω από τα βιβλία και τις σημειώσεις.

Αν είσαι πολύ καινούριος σε αυτό -είτε από πλευράς ηλικίας, είτε άργησες να πάρεις απόφαση ότι έχεις να παραλάβεις ένα πτυχίο κάποια στιγμή- η περίοδος της εξεταστικής φαντάζει σαν κάτι πολύ απλό. Αυτό γιατί έχει χαραχτεί πολύ καλά στη μνήμη σου η υπερπροσπάθεια των πανελληνίων και αποκλείεται τα πράγματα να είναι χειρότερα ή να πιεστείς πιο πολύ από τότε. Ακούς τους μεγαλύτερους φοιτητές να μιλάνε για δυσκολίες και εμπόδια και απλά αναρωτιέσαι πόσο μπορεί να παραπονεθεί ένας άνθρωπος μέσα σε μία μέρα. Πέραν της δυσκολίας που δεν αναγνωρίζεις πως έχει κάποιο μάθημα, δεν πιστεύεις λέξη απ' όσα λένε για τους αυστηρούς, χωρίς λόγο, καθηγητές και υποστηρίζεις πως όλο αυτό προέρχεται από διαφορά οπτικής μεταξύ καθηγητή και φοιτητή σχετικά με τον τρόπο διδασκαλίας. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύεις πως τα πράγματα μπορεί να είναι τόσο δύσκολα και θεωρείς πως το λίγο και καλό διάβασμα, η θετική στάση και η εσωτερική ηρεμία είναι τα κλειδιά της επιτυχίας.

Αν πάλι είσαι λίγο πιο εξοικειωμένος με την εικόνα της εξεταστικής περιόδου, ξέρεις πως για όσο διαρκέσει η κοινωνική σου ζωή έρχεται δεύτερη σε σειρά προτεραιότητας. Ξεχνάς οποιαδήποτε δραστηριότητα σε χαρακτηρίζει και σε ευχαριστεί και αφιερώνεσαι στο διάβασμα σου. Η ατάκα «τι να τους κάνεις τους φίλους, έχεις τα βιβλία σου» γίνεται διαφημιστικό σλόγκαν της ζωής σου εκείνη την περίοδο. Ζεις για να διαβάζεις και τρως για να επιβιώσεις. Οι ώρες δε χωρίζονται πια ανά δωδεκάωρο αλλά ανάλογα με το πόση ύλη έχεις καλύψει. Έχεις να ασχοληθείς για κάθε μάθημα με την ύλη που ζητείται από το αντίστοιχο βιβλίο, να κάνεις ένα πέρασμα από τις σημειώσεις που ενδεχομένως κυκλοφορούν, να ρίξεις μια ματιά στα παλαιότερα θέματα και για να είσαι σίγουρος να επικοινωνήσεις με τον υπεύθυνο καθηγητή για επιπλέον πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες. Το άγχος και η νευρικότητα είναι πλέον οι καλοί σου φίλοι που πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτούς, καθώς γνωρίζεις πολύ καλά ότι φεύγουν μόλις ανακοινωθούν πλέον οι βαθμολογίες.

Η αλήθεια βέβαια για τη ζωή που κάνει ένας φοιτητής κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου είναι κάπου στη μέση. Είναι καλό να θεωρείς ότι χρειάζεται λίγο και καλό διάβασμα για να επιτύχεις στην εξέταση κάποιου μαθήματος, αρκεί το λίγο να είναι αναλογικό της ύλης και της δυσκολίας του. Δε χρειάζεται να ενστερνίζεσαι τις απόψεις άλλων φοιτητών σχετικά με τα μαθήματα αλλά να σχηματίζεις τη δική σου ανεπηρέαστος. Ο πανικός αλλά και το χαοτικό και υπερβολικό διάβασμα δε θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Το σωστό πρόγραμμα όσο βαρετό και τετριμμένο σου ακούγεται είναι αυτό που θα βοηθήσει στα σωστά αποτελέσματα αλλά και στη διατήρηση της ψυχικής σου ηρεμίας. Εν τέλει, το άγχος δεν είναι κακό να υπάρχει καθώς δείχνει πως κάτι σε ενδιαφέρει και θες να γίνει σωστά, αλλά καλό θα είναι να βρίσκεται σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Κλείνοντας, η εξεταστική μάς έχει εντυπωθεί σαν μία αγχωτική και πιεστική περίοδος που γινόμαστε αδρανείς σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας πέραν του διαβάσματος. Αυτή η εικόνα όμως ίσως να αποτελεί ένα ακόμα κοινωνικό στερεότυπο που μπορούμε να εξαλείψουμε, κάνοντας τη να φαίνεται οριακά αρεστή και καλοδεχούμενη.