ΤΟ BLOG
22/04/2016 10:14 EEST | Updated 23/04/2017 08:12 EEST

Μαθητές υλοποίησαν application που θα βάλει σε τάξη τα οικονομικά σας

Παρατηρώντας πως πολλά από τα οικονομικά προβλήματα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες πηγάζουν από την ανεπαρκή καταναλωτική, αποταμιευτική, φορολογική και επενδυτική συμπεριφορά των ατόμων και των οικονομικών μονάδων, αποφασίσαμε να βρούμε ένα πρωτοποριακό τρόπο προκειμένου να λυθεί αυτό το πάγιο ζήτημα. Η έρευνα που κάναμε έδειξε πως το πρόβλημα συνδέεται με τη λάθος νοοτροπία των ανθρώπων και στη συνήθειά τους να μην διαχειρίζονται σωστά τα οικονομικά τους.

archive

Είμαστε 34 μαθητές και μαθήτριες της Α' και Β' Τάξης του Λυκείου Pierce -

Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», του "Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece".

Η φετινή επιχειρηματική μας πρόταση -που την παρουσιάσαμε την 1η Απριλίου στην Εμπορική Έκθεση στο The Mall Athens- αφορά στη δημιουργία μίας mobile εφαρμογής σχεδιασμένη για συσκευές λειτουργικού IOS. Πρόκειται για μία εφαρμογή με το όνομα Budgee, συνδυασμός των λέξεων Budget, Electronic και Education, η οποία έχει ως κεντρικό στόχο την εκπαίδευση των νέων, ηλικιών 13-18 ετών στη σωστή χρηματοοικονομική διαχείριση του εισοδήματός τους.

Παρατηρώντας πως πολλά από τα οικονομικά προβλήματα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες πηγάζουν από την ανεπαρκή καταναλωτική, αποταμιευτική, φορολογική και επενδυτική συμπεριφορά των ατόμων και των οικονομικών μονάδων, αποφασίσαμε να βρούμε ένα πρωτοποριακό τρόπο προκειμένου να λυθεί αυτό το πάγιο ζήτημα. Η έρευνα που κάναμε έδειξε πως το πρόβλημα συνδέεται με τη λάθος νοοτροπία των ανθρώπων και στη συνήθειά τους να μην διαχειρίζονται σωστά τα οικονομικά τους. Εάν ένας νέος, όμως, συνηθίσει από μικρή ηλικία να κάνει σωστή χρηματοοικονομική διαχείριση, θα ακολουθήσει τις τεχνικές που μαθαίνει στην υπόλοιπη ζωή του. Έτσι, δημιουργήθηκε μία εφαρμογή από νέους για νέους που έχει ως σκοπό να τους εκπαιδεύσει δίνοντάς τους εφόδια για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων στο μέλλον καθώς, και να τους διευκολύνει στο να κάνουν τη διαχείριση αυτή.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα προσωπικό προϋπολογισμό κατηγοριοποιώντας τα έξοδά του, να κάνει την αποταμίευση συνήθεια, να χρησιμοποιήσει έξυπνες συμβουλές έτσι ώστε να περιορίσει τα καθημερινά του έξοδα, να μάθει να εκμεταλλεύεται προσφορές, καθώς και να εξοικειωθεί με βασικές οικονομικές αρχές και όρους. Μέσω εφαρμοσμένων τεχνικών gamification η εκπαίδευση του νέου μετατρέπεται σε μία διασκεδαστική διαδικασία και παίρνει μορφή παιχνιδιού, δηλαδή ενός Quiz όπου επιβεβαιώνει τις καινούργιες του γνώσεις. Στόχος όμως της εφαρμογής δεν είναι μόνο η σωστή προσωπική, αλλά και η συλλογική οικονομία. Θέλουμε να διδάξουμε τον νέο ότι το κάθε χρηματικό ποσό εξυπηρετεί ανάγκες και έχει αξία. Έτσι, μέσω της εφαρμογής, τον προτρέπουμε να διαθέτει μέρος της αποταμίευσής του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Στήριγμά μας για την υλοποίηση της εφαρμογής μας αποτέλεσε η Alpha Bank, αφού πρόκειται για τον βασικό χορηγό μας. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό για εμάς, αφού η τράπεζα αναγνωρίζει τη σημασία που έχει για τη νεολαία η απόκτηση σωστής χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς από μικρές ηλικίες. Η επιχείρησή μας συνεργάζεται στενά με εξωτερικούς συνεργάτες που έχουν αναλάβει τη σχεδίαση των θεμελίων τις εφαρμογής (καταγραφή κώδικα). Τα μέλη μας συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια ανάπτυξης της εφαρμογής και έχουν ουσιαστική παρέμβαση στη διαμόρφωση της δομής, του περιεχομένου και του σχεδιασμού της.

Με την εμπειρία που διαθέτει ο καθηγητής μας οικονομολόγος κ. Γεώργιος Τζήρος από την πολυετή συμμετοχή του στον διαγωνισμό, συνέβαλε στη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας με σύγχρονη οργανωτική δομή και κεφαλαιακή επάρκεια. Ο κ. Τζήρος μας καθοδηγεί σε όλες μας τις κινήσεις, προωθεί τον υγιή διάλογο και φροντίζει για την διατήρηση της ισορροπίας στην ομάδα μας. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πορεία μας έπαιξε η κα.Πετρούλα Καραγιάννη, η εθελόντριά μας, αφού η συμβολή της ήταν καθοριστική σε διάφορους τομείς οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας. Η επιλογή της ιδέας μας φάνηκε να μην μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα, αφού ψηφίστηκε ομόφωνα από εμάς. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μέσω συστηματικής προσπάθειας και συνεχούς εκπαίδευσης, επιτύχαμε να την φέρουμε στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια ήταν πολλά, αλλά με διάθεση, καινοτομία, συνεργασία και δημιουργικότητα καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε.

Μέσω του προγράμματος όλοι μάθαμε να λειτουργούμε ομαδικά, να συζητάμε, να επιλύουμε προβλήματα, να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να σκεπτόμαστε δημιουργικά, να καλλιεργούμε το επιχειρηματικό μας πνεύμα. Παρόλο που προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τους υπόλοιπους νέους, εκπαιδευτήκαμε και οι ίδιοι αφού εντρυφήσαμε στον τομέα των οικονομικών και αποκτήσαμε καινούργιες σχετικές γνώσεις. Μέσω του προγράμματος αναδείξαμε ταλέντα στον κλάδο της διοίκησης των επιχειρήσεων και όλοι αισθανόμαστε περήφανοι για την επιλογή μας να συμμετέχουμε στη διαδικασία αυτή!

Ο Όμιλός μας συνεχίζει μια σπουδαία παράδοση που έχει δημιουργηθεί στο Σχολείο μας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής εκπαίδευσης με πολλές διακρίσεις και συμμετοχή σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σημαντική διάσταση της δράσης μας είναι η ανάπτυξη συνεργατικής δράσης με άλλες μαθητικές επιχειρήσεις απ' όλο τον κόσμο!

Οργανόγραμμα επιχείρησης:

Πρόεδρος Δ.Σ.: Γιαννάκης Μανώλης

CEO (ευθύνη: Οικονομικά, Ανθρώπινοι Πόροι, Διεθνείς Σχέσεις): Κοιλάκου

Μαρία Ελένη

CEO (ευθύνη: Marketing, Sales, PR, MIS): Χαβελέ - Δασταμάνη Σοφία

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.(ευθύνη: Παραγωγή, Logistics, R&D): Τζώρτζη Χρυσηίς

Οικονομικός Διευθυντής - CFO: Παπακωνσταντίνου Ανδρέας

Management Information Systems (MIS) Manager: Πορτοκαλάκης Νικόλας

Marketing Director: Πιτσάκη Αναίς

Product Development Manager: Κολοκοτσά Φιλίππα

Sales Manager: Σεργουλουπούλου Μαριλένα

Public Relations Manager: Χρονοπούλου Κωνσταντίνα

Human Resources Manager: Καλοφούτη Μυρτώ

Production Manager: Ραγκούσης Τάσος

Research & Development Manager: Σκαφιδάς Αργύρης

International Relations Manager: Ντούλος Λεωνίδας