Νίκος Πολιάς: Μοναδική δρομική εμπειρία στον Μαραθώνιο Ολυμπίας

Νίκος Πολιάς: Μοναδική δρομική εμπειρία στον Μαραθώνιο Ολυμπίας
archive

Στις 26-27 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί ο 2ος Μαραθώνιος Ολυμπίας. 20 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα μιλήσαμε με τον πολυνίκη στον μαραθώνιο και κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ στην κλασική διαδρομή, Νίκο Πολιά, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή του αγώνα, και μας δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Ποιός ήταν ο λόγος που σας οδήγησε να ξεκινήσετε τη διοργάνωση ενός μαραθώνιου στην Ολυμπία;

Ήταν μία πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του αντιπεριφερειάρχη κου Γιώργου Γεωργιόπουλου, η οποία ξεκίνησε από μία ιδέα που είχε ο πρόεδρος της κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας κος Χάρης Σπηλιόπουλος, παλιός δρομέας αντοχής και ο ίδιος, για τη διοργάνωση ενός αγώνα στην περιοχή.

Μελετώντας περαιτέρω την ιστορία, σκεφτήκαμε ότι o Ολυμπισμός και ο Μαραθώνιος είναι δύο από τις μεγαλύτερες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού.

Αποφασίσαμε λοιπόν να τις ενώσουμε και να δημιουργήσουμε έναν αγώνα, όπου «Η δόξα του Μαραθώνιου συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα» που είναι και το μήνυμα της διοργάνωσης.

Σημαντική πηγή έμπνευσης από τη νεότερη ιστορία της ευρύτερης περιοχής ήταν, βέβαια, ο Χαρίλαος Βασιλάκος, Πειραίωτης μεν, αλλά με καταγωγή από το Λυγερέα Μάνης. Ο Βασιλάκος, τον οποίο τιμά ο Μαραθώνιος Ολυμπίας, ήταν ο νικητής του πρώτου αγώνα Μαραθωνίου που έγινε ποτέ στον κόσμο, ενώ κέρδισε και το ασημένιο μετάλλιο στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο του 1896, το οποίο μπορεί κανείς να δει στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Πρόκειται για έναν αγώνα που αναδεικνύει την ιστορική σύνδεση που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Μαραθώνιος. Αν δεν υπήρχαν οι πρώτοι, αν δεν υπήρχε στη συνέχεια η ένδοξη και ίσως σημαντικότερη μάχη στην ανθρώπινη ιστορία, αυτή του Μαραθώνα, και πολύ αργότερα, βέβαια, με έναυσμα τις αρχαιολογικές ανασκαφές σε Αρχαία Ολυμπία και Μαραθώνα, η ιδέα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η πρόταση για την αναβίωση του Μαραθώνιου από τον γλωσσολόγο Μισέλ Μπρεάλ, δε θα είχε γεννηθεί το 1896 το μαζικότερο άθλημα όλων των εποχών, ο Μαραθώνιος.

Με ποια λογική σχεδιάστηκαν οι διαδρομές του αγώνα;

Από την πρώτη στιγμή, η σκέψη μας ήταν να ενώσουμε τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ήλιδα με τον τόπο τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία μέσω της Ιερής Διαδρομής που διένυαν οι αθλητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων που προπονούνταν στην Ηλίδα, για να φτάσουν στην Ολυμπία για την έναρξη των Αγώνων.

Η διαδρομή του αγώνα είναι ακριβώς η ίδια, με όση ακρίβεια βέβαια επιτρέπουν η πάροδος 3.000 και πλέον ετών και η σημερινή διαμόρφωση της περιοχής.

Ένας ισχυρός συμβολισμός παγκόσμιου πολιτισμικού ενδιαφέροντος, αφού η ιδιότυπη αυτή μαραθώνια διαδρομή συνδέεται και με το μήνυμα της Ιερής Εκεχειρίας που είναι πάντα επίκαιρο.

Ο συμβολισμός αυτός αποκτά στη συγκεκριμένη συγκυρία ακόμη μεγαλύτερη επικαιρότητα τόσο λόγω του πολέμου στη Συρία που έχει φέρει σε απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες άλλους, όσο και λόγω του ότι ο αγώνας φέτος γίνεται λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή αφής της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι ότι η διαδρομή αυτή, πέραν του όμορφου φυσικού περιβάλλοντός που προσφέρει, εντάσσει όλες τις μεγάλες πόλεις του Νομού Ηλείας, δηλαδή, την Αμαλιάδα, τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία.

Έτσι επιτρέπει την ενεργή εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών όχι μόνο μέσω της συμμετοχής τους στον αγώνα ως αθλητές, εθελοντές ή θεατές, αλλά και μέσω της συμμετοχής τους στις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και στα διάφορα δρώμενα που προετοιμάζουμε για την τελετής έναρξης στις 25 Μαρτίου, αλλά και για τις επόμενες ημέρες του αγώνα.

Ποια ήταν η εμπειρία σας από την πρώτη διοργάνωση;

Δεν σας κρύβω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα σε οργανωτικό επίπεδο. Ήταν ίσως η πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που χρειάστηκε να συνεργαστούν οι τρεις μεγάλοι δήμοι του νομού Ηλείας, της Αμαλιάδας, του Πύργου και της Αρχαία Ολυμπίας μαζί με την Περιφέρεια για έναν σκοπό.

Από την αρχή όμως όλοι συνειδητοποίησαν το μέγεθος και την αξία του εγχειρήματος και συστρατευθήκαν πίσω από αυτό.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς από διάφορους συλλόγους αλλά και μεμονωμένα άτομα συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 400 εθελοντές που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό έτσι ώστε και οι έξι αγώνες του προγράμματος να γίνουν με ασφάλεια και οι 1000 και πλέον δρομείς να χαρούν τη συμμετοχή τους.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να δώσετε στον κόσμο;

Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο κατ’ αρχάς των τοπικών κοινωνιών είναι ότι ο αθλητισμός είναι βασικό στοιχείο της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου και ότι ο συγκεκριμένος αγώνας που συμπυκνώνει την ταυτότητα αυτή με τον πληρέστερο τρόπο, μπορεί να τους βοηθήσει με απτό τρόπο να την ζωντανέψουν ξανά, να γίνουν ζωντανό μέρος αυτής της ιστορίας.

Ένα άλλο μήνυμα είναι ότι λόγω της πανελλήνιας, αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας των βασικών ιδεωδών της συγκεκριμένης αναβίωσης αυτής της ιστορίας, του Ολυμπισμού, του Μαραθώνιου, της Εκεχειρίας, ο Μαραθώνιος Ολυμπίας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο εξωστρέφειας της περιοχής, να την αναδείξει και να την προβάλλει ακόμα περισσότερο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Τέλος, ένα βασικό μήνυμα είναι η διάδοση της αξίας του αθλητισμού ως παράγοντα προσωπικής υγείας, βελτίωσης της ποιότητα ζωής, αλλά και κοινωνικότητας που μπορεί μάλιστα να έχει και μηνύματα που ενδιαφέρουν ευρύτερα, όπως στην περίπτωσή μας το μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του αγώνα;

Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαρτίου έχουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για την τελετή έναρξης του αγώνα που θα πραγματοποιηθούν στην Αρχαία Ήλιδα, ενώ εκδηλώσεις και δρώμενα έχουν προγραμματιστεί και για τις επόμενες δύο μέρες.

Το πρόγραμμα των αγώνων αρχίζει, το Σάββατο 26 Μαρτίου με τον αγώνα 12 χλμ. που ξεκινά στις 5.30 το απόγευμα από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ήλιδας για να καταλήξει στην Αμαλιάδα. Εδώ το χρονικό όριο διάρκειας είναι 80 λεπτά.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί στην Αμαλιάδα ο Αγώνας 2 χλμ. για μικρούς και μεγάλους.

Στους αγώνες αυτούς καλούμε να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι κάθε δήμου, ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική τους κατάσταση, με τις οικογένειες τους και να δώσουν το παρών στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Τέτοιοι λαϊκοί αγώνες 2 χλμ. θα πραγματοποιηθούν όπως, και πέρσι και στην πόλη του Πύργου το Σάββατο το βράδυ αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία την Κυριακή.

Το βασικό αγώνισμα της διοργάνωσης, ο Μαραθώνιος Ολυμπίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου με εκκίνηση στις 8.30 από την Αμαλιάδα και τερματισμό μέσω Πύργου στην Αρχαία Ολυμπία. Πέραν του μαραθώνιου γίνεται, όμως, την ίδια μέρα και Ημιμαραθώνιος που ξεκινά από τον Πύργο στις 9.30 με τερματισμό, επίσης, την Αρχαία Ολυμπία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη διαδρομή του Μαραθώνιου;

Θα έλεγα ότι είναι μία ενδιαφέρουσα διαδρομή, την οποία αν κανείς τρέξει σωστά μπορεί να σημειώσει και αρκετά καλή επίδοση. Συνολικά είναι επίπεδη με τρία ανηφορικά τμήματα στο 9ο, 28ο και 39ο χλμ. τα οποία ακολουθούν βέβαια και τα αντίστοιχα κατηφορικά. Η συμβουλή μου προς τους δρομείς είναι να προσέξουν στην αρχή καθώς τα πρώτα 5 χιλιόμετρα είναι κατηφορικά, να τρέξουν συντηρητικά τις ανηφόρες αλλά και τις κατηφόρες που ακολουθούν και να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν τα μεγάλα επίπεδα τμήματα της διαδρομής.

Κάθε 5 χλμ. θα υπάρχει μεγάλος σταθμός τροφοδοσίας με νερό και αθλητικό ποτό, ενώ στα ενδιάμεσα, θα υπάρχει κάθε 2,5 χλμ. και σταθμός ανεφοδιασμού με νερό. Επιπλέον στο 15ο, 25ο και 35ο χλμ. οι σταθμοί θα διαθέτουν και ενεργειακά gel. Τέλος, μετά το πέρας του αγώνα θα υπάρχουν και φρέσκα φρούτα για όλους τους δρομείς.

Ο Μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα αντοχής που οι δρομείς καλούνται να κάνουν την προσωπική τους υπέρβαση. Καλώ όλους τους δρομείς αλλά και τους κάτοικους της ευρύτερης περιοχής να αγκαλιάσουν τη διοργάνωση και να πάρουν μέρος είτε ως συμμετέχοντες είτε ως εθελοντές είτε ως θεατές σε κάποιον από τους 6 αγώνες του προγράμματος.

Πιστεύω ότι όπως και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας έτσι και ο Μαραθώνιος Ολυμπίας θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια πόλο έλξης όχι μόνο για τους Έλληνες δρομείς αλλά και για του δρομείς όλου του κόσμου.