Το Brexit στον τουρισμό

Ο αναλυτής Mike Olson αναφερόμενος στις μεγάλες online travel agency εταιρείες Expedia, Priceline και TripAdvisor, θεωρεί ότι δεν θα επηρεαστούν τραγικά παρότι όμως θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν τα οικονομικά τους για το υπόλοιπο του 2016. Περισσότερο από το 50% των εσόδων του Priceline προέρχεται από την αγορά της ΕΕ, ενώ για την Expedia είναι το 25% και για το TripAdvisor το 30%. Εκτός από τις τιμές των τουριστικών πακέτων, οι Βρετανοί τουρίστες θα έχουν μεγαλύτερες χρεώσεις roaming, και μικρότερες αποζημιώσεις σε περίπτωση καθυστερήσεων των πτήσεών τους.
Reuters Photographer / Reuters

Το Brexit για τον κόσμο του Τουρισμού ήταν ένα μεγάλο σοκ! Μια από τις δυνατότερες σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ κλονίστηκε. Στη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες θα διαπιστώσουν το πρώτο αποτέλεσμα της αρνητικής τους ψήφου. Οι τιμές θα αυξηθούν ενώ μελλοντικά θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες αλλαγές.

Βραχυπρόθεσμα η διολίσθηση της στερλίνας θα επιφέρει μια αύξηση περίπου 12-15% στα τουριστικά πακέτα. Οι κανονισμοί απαιτούν από τους Tour Operators να απορροφούν οι ίδιοι τυχόν αύξηση κατά 2% εάν πρόκειται για αύξηση στις τιμές των καυσίμων ή νομισματικές διακυμάνσεις, όμως το υπολειπόμενο ποσοστό το απορροφά ο τουρίστας. Ο πελάτης δικαιούται να ακυρώσει το ταξίδι του και να αποζημιωθεί με το σύνολο του ποσού εφόσον η αύξηση υπερβεί το 10%.

Οι «ανοιχτοί ουρανοί» αντιπροσωπεύουν ένα από τα μεγαλύτερα ευεργετήματα της ΕΕ. Από το 1994 οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία κράτους-μέλους δικαιούται να πετάξει μεταξύ δύο σημείων μέσα στην ΕΕ. Αυτή η ελευθερία ήταν που βοήθησε την Ryanair και την Easyjet να αναπτυχθούν ταχύτατα, και παράλληλα συνετέλεσε στον υγιή ανταγωνισμό με εταιρείες όπως η BA, Air France, Lufthansa.

Θεωρητικά η Βρετανία θα κληθεί μέσα στην ερχόμενη διετία να συνάψει συμφωνίες οι οποίες θα αποτρέψουν το σενάριο, ώστε κάθε δρομολόγιο μεταξύ του Ην. Βασιλείου και της ΕΕ να πρέπει να επαναπροσδιοριστεί! Ακόμη και αν αυτό το σενάριο αποφευχθεί η ΒΑ και η Easyjet θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά. Ας θυμηθούμε ότι κράτη-μέλη όπως η Γαλλία και η Ιταλία υπήρξαν πολύ προστατευτικές στο παρελθόν προς τους εθνικούς τους αερομεταφορείς... Αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Carolyn McCall, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Easyjet, απευθύνθηκε στη βρετανική κυβέρνηση προτρέποντάς τους να «δώσουν προτεραιότητα στην παραμονή της Βρετανίας στην αεροπορική αγορά της ΕΕ», βλέποντας τις μετοχές των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών να κάνουν βουτιά μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Ο αναλυτής Mike Olson αναφερόμενος στις μεγάλες online travel agency εταιρείες Expedia, Priceline και TripAdvisor, θεωρεί ότι δεν θα επηρεαστούν τραγικά παρότι όμως θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν τα οικονομικά τους για το υπόλοιπο του 2016. Περισσότερο από το 50% των εσόδων του Priceline προέρχεται από την αγορά της ΕΕ, ενώ για την Expedia είναι το 25% και για το TripAdvisor το 30%.

Εκτός από τις τιμές των τουριστικών πακέτων, οι Βρετανοί τουρίστες θα έχουν μεγαλύτερες χρεώσεις roaming, και μικρότερες αποζημιώσεις σε περίπτωση καθυστερήσεων των πτήσεών τους.

Οι αγαπημένοι προορισμοί των Βρετανών είναι οι ισπανικές ακτές, η γαλλική εξοχή, οι ιταλικές πόλεις και τα ελληνικά νησιά. Όπως και να έχει, δεν προβλέπεται ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας να απαιτούν σκληρά μέτρα από μέρους των Βρετανών τουριστών και πιστεύουμε ότι απλά θα συνεχίσουν να τους δέχονται με απλή επίδειξη των διαβατηρίων τους.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2015 δέχθηκε 2,4 εκατομμύρια Βρετανούς επισκέπτες, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 10% του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα μας και στο 14,3% των εσόδων από τον τουρισμό (επί συνόλου 2 εκατομμυρίων). Για τη χώρα μας η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, μετά τη Γερμανία.

Πηγές:

Δημοφιλή