Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Θέμα για τις 100 δόσεις βάζουν οι δανειστές

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Θέμα για τις 100 δόσεις βάζουν οι δανειστές
Eurokinissi/Photo αρχείου

Σύγκλιση εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και κλιμακούμενων πιέσεων επιχειρεί η κυβέρνηση, την ώρα που ο χρόνος τελειώνει και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στερεύουν.

Παρά το καλό κλίμα και το πνεύμα συνεννόησης που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group (ξεκίνησαν το Σάββατο στο Παρίσι και θα συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα) πηγές και από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανύσουν έως την τελική συμφωνία.

Όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών «οι εταίροι δεν ήταν παράλογοι» και προσθέτουν ότι «αντίθετα από τις προηγούμενες φορές που η όποια πρόοδος υπήρχε τορπιλιζόταν από παράλογες απαιτήσεις, αυτή τη φορά υπήρξε πραγματική συνεννόηση στο Brussels Group».

Παρόλα αυτά το τοπίο είναι ακόμα ρευστό σε πολλά από τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, καθώς έχει βρεθεί κοινός τόπος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει απόλυτη σύγκλιση. Αυτό σημαίνει ότι οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ώστε στο Euro Working Group της Τετάρτης να εξεταστεί η πρόοδος των συνομιλιών και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να εισηγηθούν σχετικά στο Eurogroup.

Αν και βασικά αγκάθια παραμένουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, οι αλλαγές στα εργασιακά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, από την πλευρά των δανειστών δεν λείπουν οι «εκπλήξεις».

Ενδεικτικό είναι ότι κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις προέκυψε θέμα με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επανέλαβαν την άποψη τους ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις προκαλούν πρόβλημα στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης. Γι αυτό το λόγο ζητούν να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να αποκλειστούν από τη ρύθμιση φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα που αποδεδειγμένα είχαν να πληρώσουν τις οφειλές τους αλλά δεν το έκαναν περιμένοντας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Από την πλευρά της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους κακοπληρωτές, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται όσοι αποδεδειγμένα δεν είχαν να πληρώσουν και ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν ότι το θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες.

Τα αγκάθια

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρουν ότι έχει μικρύνει η απόσταση σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η βιωσιμότητα και η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την τελική διευθέτηση του, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν και τον τελικό στόχο.

Όπως εξηγούν η συζήτηση πλέον γίνεται επί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 από 1,2% έως 1,5%. Ωστόσο στους κόλπους των δανειστών υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένοι κύκλοι που επιμένουν σε υψηλά πλεονάσματα, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας.

Παρόλα αυτά στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο στόχος θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις του μνημονίου, καθώς η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Άγνωστο παραμένει ακόμα και το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, το οποίο θα ορίσει και το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Από την πλευρά τους οι δανειστές εμμένουν στην άποψη τους ότι η λίστα των μέτρων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση δεν θα πετύχει τους στόχους εσόδων που προβλέπει και γι αυτό ζητά λήψη μέτρων μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Ως ενδιάμεση λύση το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μέτρα που θα αφορούν μόνο υψηλά εισοδήματα και εισφορές που θα επιβάλλονται σε ήδη και υπηρεσίες πολυτελείας.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού και των εργασιακών και οι δύο πλευρές παραμένουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους, έστω και αν έχουν συμφωνήσει η συνολική συζήτηση να γίνει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία.

Ειδικά στα εργασιακά, παράγοντες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι οι δανειστές επαναφέρουν διαρκώς το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και της υλοποίησης των υπόλοιπων μνημονιακών δεσμεύσεων. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στη HuffPost αξιωματούχος της κυβέρνησης “Η διαφορετική αντίληψη που έχουμε με τους θεσμούς στο θέμα των εργασιακών αποτελεί πρόβλημα για αυτούς, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντας που θα μπλοκάρει τη συμφωνία”.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στις προεκλογικές της εξαγγελίες σχετικά με τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τα οποία μάλιστα ετοιμάζεται να νομοθετήσει άμεσα.

Διαφορές υπάρχουν και στο μέτωπο του προγράμματος αποκρατικοποίησεων, καθώς η ελληνική πλευρά μιλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τη συμμετοχή του κράτους, ενώ οι δανειστές επιμένουν σε πλήρη αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει το σπάσιμο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε πακέτα που θα περιλαμβάνουν 3 έως 4 αεροδρόμια το καθένα. Σε καθένα από αυτά τα πακέτα θα γίνει συνδυασμός αεροδρομίων με μεγάλη επιβατική κίνηση, αλλά και μικρότερη κίνηση.

Αντίστοιχα, στα λιμάνια η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει στον έλεγχο της το κομμάτι της ακτοπλοΐας ώστε να μην αυξηθεί το κόστος του ελλιμενισμού, ενώ θα παραχωρήσει τους εμπορικούς προβλήτες.

Πρόοδος υπάρχει και σε ότι έχει να κάνει με τα τραίνα, με την κυβέρνηση ωστόσο να βάζει σαφείς όρους για τις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν σε σχέση με την ανάπτυξη και τον εκσυχρονισμό του δικτύου.

Τα επόμενα βήματα

Η προσπάθεια των δανειστών να μεταφέρουν τις οριστικές αποφάσεις, άρα και την εκταμίευση της δόσης, στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, δείχνει ότι οι πιέσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και κανείς δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία νωρίτερα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ένα έκτακτο Eurogroup ακόμα και πριν το τέλος Απριλίου.

Δημοφιλή