ΤΟ BLOG
16/03/2017 08:26 EET | Updated 17/03/2018 07:12 EET

«Η Ταβέρνα της Τζαμάικας»: Κριτική του βιβλίου της Daphne Du Maurier

Το μεγάλο επίτευγμα της συγγραφέως είναι πως κατορθώνει να συνταιριάξει στο κείμενό της αντικρουόμενα στοιχεία: ρομαντισμό, τρόμο, κοινωνικά στερεότυπα της εποχής, ψυχολογικές εμβαθύνσεις, ανατροπές. Ένα κράμα στοιχείων που δένουν περίτεχνα μέσα από τον χαρισματικό της λόγο και ακολουθούν ένα ρυθμό ιδιότυπο, που άλλοτε τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και άλλοτε μειώνει αισθητά την έντασή του και προβάλλει τις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων. Οι ήρωες είναι τόσο αντιφατικοί μεταξύ τους, που δεν ξέρεις ποια στάση να κρατήσεις απέναντί τους.

archive

Η Daphne du Maurier γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1907 αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Κορνουάλη. Έγραψε το πρώτο της βιβλίο σε ηλικία 24 ετών με τον τίτλο «Το αξιαγάπητο πνεύμα» και ακολούθησαν δεκάδες μυθιστορήματα και διηγήματα. Η γοτθική ατμόσφαιρα των βιβλίων της, το μυστήριο που απλώνει τα πλοκάμια του σε κάθε σκηνή και η ιδιόμορφη προσέγγιση θρίλερ που καταφέρνει με τη γραφή της, απογείωσε γρήγορα τη φήμη της και την κατέστησε ως μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς. Το 1936 εκδίδεται «η ταβέρνα της Τζαμάικας», ένα μυθιστόρημα που κέντρισε άμεσα το ενδιαφέρον του Άλφρεντ Χίτσκοκ και γι αυτό το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη με τεράστια επιτυχία. Μια περιπέτεια σ' ένα έρημο βαλτότοπο στις ακτές της Κορνουάλης, όπου παραμονεύει το κακό σε όλες τις μορφές του και οι ανθρώπινες σχέσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Μια ιστορία τρόμου που σε τυλίγει στην ομίχλη του...

Η εικοσιτριάχρονη Μαίρη Γέλαν αναγκάζεται να ταξιδέψει στην ερημιά και να μείνει με την θεία της και τον σύζυγό της στην ταβέρνα που έχουν, την ταβέρνα της Τζαμάικας, αμέσως μετά το θάνατο της μητέρα της. Έχοντας χάσει μικρή και τον πατέρα της, η κοπέλα ξέρει πως δεν έχει άλλη επιλογή και γι αυτό προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της ζωής της. Από την πρώτη στιγμή συνειδητοποιεί ότι η άλλοτε χαρούμενη θεία της έχει περιέλθει σε κατάθλιψη και ενώ η Μαίρη δεν αντέχει ούτε λεπτό κοντά στον θρασύ, άγριο και αγενή θείο της, υπομένει τα πάντα προκειμένου να σταθεί στην αδερφή της μητέρας της. Σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με μια συνταρακτική αποκάλυψη: ο θείος της αποτελεί μέλος μιας συμμορίας και η ταβέρνα αποτελεί το άντρο τους και για εκείνη δεν υπάρχει διέξοδο διαφυγής. Εκτός αν εμπιστευτεί κάποιους ανθρώπους που εισβάλλουν ξαφνικά στη ζωή της...και πιστέψει στον έρωτα.

Ρεαλιστικές καταστάσεις που χάνονται στα μονοπάτια του ψυχολογικού θρίλερ και εκτοξεύουν την αγωνία στα ύψη.

Γραμμένο σχεδόν έναν αιώνα πριν, το μυθιστόρημα της Daphne du Maurier εξακολουθεί να προκαλεί ένταση και ρίγη αγωνίας στον αναγνώστη, αναδεικνύοντας τη δύναμη του ταλέντου της και την εκπληκτική της ικανότητα να δημιουργεί αληθοφανείς ιστορίες μυστηρίου. Η πένα της κατορθώνει να αποδώσει με απίστευτες λεπτομέρειες την άγρια και σκοτεινή ομορφιά του τοπίου, να μεταφέρει τις καιρικές εναλλαγές και να δημιουργήσει μια μοναδική ατμόσφαιρα θρίλερ για να ξεδιπλωθεί η πλοκή της ιστορίας της. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μυριάδες εκφάνσεις του κακού στη ζωή του ανθρώπου: ο δόλος, η χυδαιότητα, η βαρβαρότητα, ο φόνος, ο χλευασμός και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης υπόστασης, η απληστία, η απανθρωπιά. Ρεαλιστικές καταστάσεις που χάνονται στα μονοπάτια του ψυχολογικού θρίλερ και εκτοξεύουν την αγωνία στα ύψη.

Το μεγάλο επίτευγμα της συγγραφέως είναι πως κατορθώνει να συνταιριάξει στο κείμενό της αντικρουόμενα στοιχεία: ρομαντισμό, τρόμο, κοινωνικά στερεότυπα της εποχής, ψυχολογικές εμβαθύνσεις, ανατροπές. Ένα κράμα στοιχείων που δένουν περίτεχνα μέσα από τον χαρισματικό της λόγο και ακολουθούν ένα ρυθμό ιδιότυπο, που άλλοτε τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και άλλοτε μειώνει αισθητά την έντασή του και προβάλλει τις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων. Οι ήρωες είναι τόσο αντιφατικοί μεταξύ τους, που δεν ξέρεις ποια στάση να κρατήσεις απέναντί τους. Συμπάθεια και αποστροφή, κατανόηση και οργή, αγάπη και μίσος, μπερδεύονται και δεν μπορούν να διασπαστούν. Γιατί το καλό συνυπάρχει πάντοτε με το κακό και κάθε φορά είναι οι καταστάσεις που πυροδοτούν τις εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Ένα ομολογουμένως διαφορετικό, ιδιαίτερο και συναρπαστικό θρίλερ μυστηρίου και κοινωνικών συγκρούσεων που αξίζει.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια