Το επόμενο δράμα στη Γερμανία έρχεται από το Νότο: Οι έξι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και το παιχνίδι εξουσίας

Το επόμενο δράμα στη Γερμανία έρχεται από το Νότο: Οι έξι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και το παιχνίδι εξουσίας
Bavarian Prime Minister and head of the Christian Social Union (CSU) Horst Seehofer gives a news conference at the CSU headquarters after a board meeting in Munich, Germany, November 23, 2017. REUTERS/Michael Dalder
Bavarian Prime Minister and head of the Christian Social Union (CSU) Horst Seehofer gives a news conference at the CSU headquarters after a board meeting in Munich, Germany, November 23, 2017. REUTERS/Michael Dalder
Michael Dalder / Reuters

Η Βαυαρία και όχι το Βερολίνο είναι σύμφωνα με το Politico το πραγματικό επίκεντρο της γερμανικής πολιτικής ίντριγκας καθώς εκεί θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες μία μεγάλη μάχη για τον έλεγχο του CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) του αδελφού κόμματος του CDU (Χριστιανοδημοκράτες) της Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει των εκλογών που έρχονται το επόμενο φθινόπωρο για την τοπική Βουλή.

Πρόκειται για το κόμμα που διαδραματίζει βασικό ρόλο στο Βερολίνο ως η βαυαρική συνιστώσα της συντηρητικής κοινοβουλευτικής ομάδας που κρατάει την Άνγκελα Μέρκελ στην εξουσία και θα έχει μεγάλο λόγο στη σύνθεση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Politico όμως, το CSU εστιάζει το ενδιαφέρον του κυρίως στα νότια της χώρας, στην πατρίδα του, εκεί που το επόμενο φθινόπωρο καλείται να υπερασπιστεί την απόλυτη πλειοψηφία του στην τοπική Βουλή. Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματος εξελίσσεται μία μεγάλη συζήτηση για το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης έπειτα από το χαμηλό (για τα ιστορικά του CSU) 39% που έλαβε στην περιοχή, στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι του κόμματος και ακτιβιστές έχουν διχαστεί για το αν πρέπει να κινηθούν προς τα δεξιά ώστε να αντισταθμίσουν την απειλή από το ακροδεξιό AfD ή προς το κέντρο ή ακόμα να προσπαθήσουν να κρατήσουν αποστάσεις και από τις δύο θέσεις.

Εν ολίγοις, αυτό που προσπαθεί να αποφασίσει το CSU είναι αν θα πρέπει να αλλάξει ώστε να παραμείνουν - πολιτικά- όλα τα ίδια στο δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας που υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι αποτελεί έδρα για μεγάλες εταιρείες όπως η BMW και η Siemens, ενώ παράλληλα διατηρεί μία αγροτική λαϊκή γοητεία.

Κεντρικό πρόσωπο των Χριστιανοκοινωνιστών, ο ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ ο οποίος στα 68 του χρόνια καλείται να αποφασίσει αν θα κρατήσει και τις δύο θέσεις ενόψει του συνεδρίου του κόμματος που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος σε συνέντευξή του το περασμένο Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το πολιτικό του μέλλον. Ωστόσο όπως τονίζει το Politico, ο Ζέεχοφερ δεν είναι παρά μόνο ένα μέλος σε ένα καστ χαρακτήρων που θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα πολιτικό δράμα που θα διαδραματιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθεί αναλυτικός οδηγός των βασικών προσώπων που πρωταγωνιστούν στην εσωτερική σκηνή του CSU:

Χορστ Ζεεχόφερ

Βετεράνος της πολιτικής, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να μην αποκαλύψει ποια είναι τα σχέδιά του και να λάβει αποφάσεις καθώς την περασμένη εβδομάδα διόρισε μία ομάδα τριών κομματικών στελεχών να τον συμβουλέψουν ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά του. Έχοντας βγει αποδυναμωμένος από το φτωχό αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου δέχθηκε εσωτερικά πυρά από το κόμμα με τους επικριτές του να τον κατηγορούν ότι ήταν πολύ κοντά στην κεντροδεξιά πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ και δεν αντιτάχθηκε στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, κατάφερε να αντισταθμίσει το αρνητικό κλίμα εναντίον του και να επαινεθεί από συναδέλφους του για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες στις διερευνητικές συζητήσεις για τη σύσταση εθνικής κυβέρνησης με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους.

Και μπορεί οι διερευνητικές συνομιλίες να κατέρρευσαν όταν οι Φιλελεύθεροι αποχώρησαν από αυτές πριν από μία εβδομάδα, κανένας όμως δεν επέρριψε καμία ευθύνη για το ναυάγιο στον επικεφαλής του CSU.

«Τώρα, προς μεγάλη μου έκπληξη, πολλοί συνάδελφοι στο κόμμα με πιέζουν με το επιχείρημα ότι είναι σημαντικό για τη Βαυαρία και τη Γερμανία να διατηρήσω αυτή τη θέση και να εμφανιστώ και πάλι ως ηγέτης του κόμματος», ανέφερε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξη του στην Bild am Sonntag.

«Ακόμα και οι άνθρωποι που με επέκριναν μέχρι τώρα μου το λένε αυτό. Αλλά εξακολουθώ να είμαι αναποφάσιστος σε αυτό το θέμα», συνέχισε ο Ζεεχόφερ ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τις αποφάσεις του για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της Βαυαρίας και του CSU την επόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει στη διάθεσή του μία ολόκληρη εβδομάδα προκειμένου να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση, να συζητήσει τις ιδέες του με διαφορετικές ομάδες του κόμματος και ανώτατα στελέχη, και τελικά να τους πείσει να ακολουθήσουν την πορεία του.

Σύμφωνα με το Politico πάντως το γεγονός ότι ο Ζεεχόφερ κατάφερε να αντισταθεί στις προσπάθειες να τον εκδιώξουν ή να τον κάνουν να εκπονήσει ένα σχέδιο για το μέλλον έχει καταστήσει σαφές το εξής: Ότι παραμένει μία δύναμη που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και στην οποία έχει δοθεί χρόνος να διαμορφώσει την ηγεσία του κόμματος σύμφωνα με τις δικές της ιδέες. Κάτι φυσικά που δεν αρέσει σε όλους στο CSU όπως για παράδειγμα στον πρώην ηγέτη του κόμματος, Erwin Huber, ο οποίος προειδοποίησε το Seehofer ότι δεν μπορεί να μεταβιβάσει την εξουσία του κόμματος σε κληρονόμο της επιλογής του όπως κάνει ένας αγρότης με τη γη του.

Μάρκους Σούντερ

Ο 50χρονος υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί ότι έφτασε η στιγμή να αναλάβει την εξουσία ως πρωθυπουργός ανεξάρτητα αν αυτό σημαίνει ή όχι ότι θα λάβει και την ηγεσία του κόμματος. Πρόκειται για μία πολωμένη φιγούρα που ακόμα και μέσα στο κόμμα έχει ένθερμους υποστηρικτές αλλά και αντίπαλους με τον Ζεεχόφερ πρώτο από όλους.

Έπειτα από μία μακρά συνάντηση μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων του CSU την Πέμπτη ο Σούντερ επέδειξε μία πρωτοφανή τόλμη λέγοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ZDF ότι δεν υπήρχαν στρατόπεδα μέσα στο κόμμα. Υποστήριξε ότι το κόμμα αναζητούσε μία «μακροπρόθεσμη λύση» με μία «ευρεία ομάδα». Δήλωσε επίσης όμως ότι το «κέντρο εξουσίας» του CSU είναι η ομάδα του στο βαυαρικό κοινοβούλιο, όπου τυγχάνει η υποστήριξη στο πρόσωπό του να είναι ισχυρότερη. Συνοψίζοντας τα παραπάνω το Politico τα μετέφρασε ως εξής: Οι φίλοι μου θα στηρίξουν τις φιλοδοξίες μου, ό,τι και να συμβεί.

Σύμφωνα πάντως με ανώτερο στέλεχος του CSU που γνωρίζει καλά τον Σούντερ πρόκειται για έναν «πολύ μοντέρνο και πολύ παραδοσιακό πολιτικό», ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη μία ποζάρει για selfies μαζί με νέους και από την άλλη ενισχύει τη βάση στήριξής του αποκεντρώνοντας τα γραφεία του υπουργείου του σε όλο το κρατίδιο.

Ως ηγέτης του κόμματος, θα το μετέφερε πιθανότατα προς τα δεξιά, ωστόσο είναι αρκετά πραγματιστής ώστε να γνωρίζει ότι το CSU μπορεί να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία μόνο αν απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ικανότητά του να μάχεται για τον δικό του σκοπό ωστόσο η μεγαλύτερη αδυναμία του είναι το γεγονός ότι εκφράζει ανοιχτά τις αρχηγικές φιλοδοξίες του όπως νωρίτερα μέσα στον μήνα όταν πόζαρε με τη νεολαία του κόμματος και τα πλακάτ των νεαρών με τα οποία του ζητούσαν να γίνει πρωθυπουργός. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι κατάγεται από την περιοχή της Φρανκονίας, η οποία δεν θεωρείται 100% βαυαρική

Παρόλα αυτά ο Σούντερ είναι σε θέση να αναλάβει μια ή και τις δύο θέσεις που κατέχει αυτή τη στιγμή ο Ζεεχόφερ, αλλά θα μπορούσε ακόμα και να “σκοντάψει” ή και να σταματήσει εξαιτίας μίας συμμαχίας μεταξύ των εχθρών του.

Μάανφρεντ Βέμπερ

Ο Μάανφρεντ Βέμπερ, ο αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο έχει κάνει μία ασυνήθιστη καριέρα για πολιτικό του CSU παραμένοντας μακριά από το Μόναχο και το Βερολίνο. Παρόλα αυτά είναι υπερήφανος που πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα ανάμεσα στους αντιπροέδρους του CSU στις εσωτερικές εκλογές. «Είμαι πάντα ευτυχής που λαμβάνω υποστήριξη από τη βάση του κόμματος στα συνέδρια του CSU», δήλωσε την Παρασκευή όταν τον ρώτησαν αν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία. Ο ίδιος αναφερόμενος στον Σούντερ τον περιέγραψε ως «ισχυρό περιφερειακό» πολιτικό τονίζοντας με αυτό τον τρόπο τη δική του διεθνή καριέρα.

Σύμφωνα με το Politico, το μήνυμα του Βέμπερ είναι ότι «o Σούντερ δεν θα ήταν σε θέση να εγγυηθεί την επιρροή του CSU στην εθνική ή ευρωπαϊκή πολιτική - το λόγο ύπαρξής του σύμφωνα με τον θρυλικό και επί πολλά χρόνια ηγέτη του κόμματος Φραντς Γιόσεφ Στράους.

Σύμφωνα πάντως με τον 45χρονο πολιτικό, το CSU έχασε περισσότερες ψήφους στις τελευταίες εκλογές από τους Φιλελεύθερους παρά από την άκρα δεξιά. Με αυτό τον τρόπο υπέδειξε ότι στην περίπτωση που ηγηθεί του κόμματός του, αυτό δεν θα λάβει κάποια κλίση προς τα δεξιά.

Ωστόσο, στην περίπτωση που τελικά αναλάβει την ηγεσία του CSU συνεχίζοντας παράλληλα να εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να πείσει ένα κόμμα το οποίο υπερηφανεύεται για τη βαυαρική του ταυτότητα ότι μπορεί να διοικηθεί από τις Βρυξέλλες. Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζει το δημοσίευμα, η δουλειά του στις Βρυξέλλες είναι ασφαλής και δεν έχει πολλά να χάσει αν βγει σε ανοιχτή μάχη για την ηγεσία.

Ίλσε Άιγκνερ

Ίλσε Άιγκνερ, η πολιτικός που ο Ζεεχόφερ έσυρε από μία ομοσπονδιακή υπουργική θέση για να την κάνει υπουργό Οικονομίας της Βαυαρίας και να την χρίσει διάδοχό του. Η Άιγκνερ αγωνίστηκε να προσαρμοστεί σε αυτό τον ρόλο και πλέον έχει μία σημαίνουσα θέση ως επικεφαλής του ισχυρού τμήματος του CSU στην άνω Βαυαρία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Άιγκνερ πρότεινε να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος ποιος θα έπρεπε να λάβει τις κορυφαίες θέσεις - μια πρόταση σύμφωνη με το καταστατικό του κόμματος και την αγάπη του για δημοψηφίσματα. Η πρότασή της ωστόσο απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τους συμμάχους του Söder που έκαναν λόγο περί τεχνάσματος προκειμένου να αρπάξει τη θέση του πρωθυπουργού. Η κριτική αυτή του Σούντερ πάντως ενόχλησε κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος όπως η υπουργός της Βαυαρίας Μπεάτε Μερκ η οποία δήλωσε σοκαρισμένη στην Süddeutsche Zeitung διερωτώμενη αν οι επικριτές της Άιγκνερ θα εξαπέλυαν με τον ίδιο τρόπο επίθεση σε έναν άντρα συνάδελφό όπως έκαναν σε αυτή. Η υποστήριξη στο πρόσωπο της Άιγκνερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν μια υπενθύμιση ότι η ομάδα του CSU στο τοπικό κοινοβούλιο δεν είναι το μόνο κέντρο εξουσίας. Η γυναικεία ομάδα του κόμματος επίσης, οι τοπικοί πολιτικοί και η ομάδα του CSU στη Βουλή της Γερμανίας ασκούν και αυτοί επιρροή - και η Άιγκνερέχει φίλους μεταξύ όλων.

Αλεξάντρ Ντομπρίντ

Ο Ντομπρίντ ηγείται της ομάδας των βουλευτών του CSU στη Βουλή της Γερμανίας. Ο υπουργός Μεταφορών, φιλικός προς την αυτοκινητοβιομηχανία, στην τελευταία εθνική κυβέρνηση, πρωτοστατεί κατά των Πρασίνων και ενώ άλλα μέλη της ομάδας διαπραγμάτευσης του συνασπισμού του CSU στο Βερολίνο ανέπτυξαν καλές σχέσεις μαζί τους ο Ντομπρίντ εξασφάλισε να μην έχει κανείς την εντύπωση ότι τα δύο κόμματα έχουν έρθει κοντά τασσόμενος κατά των πολιτικών που πρότειναν από την ενέργεια μέχρι την ασφάλεια.

Ο Ντομπρίντ παραμένει δημοφιλής στο κόμμα παρά το γεγονός ότι το έργο-σημαία του, η δρομολόγηση ενός αυτοκινητόδρομου βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και θεωρείται σημαντικός για το CSU στο Βερολίνο σε αντίθεση με τον Σούντερ ο οποίος έχει επιρροή στη Βαυαρία. «Η διασφάλιση ότι το CSU ασκεί επιρροή στην εθνική κυβέρνηση είναι ένα δύσκολο έργο», δεδομένου ότι το κόμμα είναι ο μικρότερος εταίρος σε όλους τους πρόσφατους κυβερνητικούς συνασπισμούς - έχει ωστόσο το πλεονέκτημα να είναι ο πιο στενός σύμμαχος του κόμματος της Μέρκελ», σχολιάζει σχετικά το Politico.

Γιόακιμ Χέρμαν

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας αντιπροσωπεύει τη βασική υπόσχεση του κόμματος στους ψηφοφόρους του να κρατήσουν το κράτος ασφαλές. Ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας στις γενικές εκλογές και έτσι αποδυναμώθηκε από το χαμηλό αποτέλεσμα του CSU. Στάθηκε παράλληλα κάπως ατυχής καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην Μπούντεσταγκ εξαιτίας μίας ιδιαιτερότητας του γερμανικού εκλογικού συστήματος, το οποίο τον τιμώρησε επειδή έθεσε υποψηφιότητα σε λίστα και όχι ως υποψήφιος για άμεση εκλογή. Σύμφωνα με το Politico, το πλεονέκτημα του είναι το γεγονός ότι ως υπουργός αποτελεί μία ασφαλή επιλογή, ενώ το μειονέκτημά του είναι ότι όπως και ο Σούντερ κατάγεται από την Φρανκονία. Έτσι, εάν ο Σούντερ λάβει μία από τις κορυφαίες θέσεις, ίσως είναι υπερβολικό για τα μέλη της CSU στην καρδιά της Βαυαρίας να έχουν κάποιον άλλο από την ίδια περιοχή στην άλλη κορυφαία θέση σχολιάζει το Politico.

Δημοφιλή