6 επιτυχημένες εφαρμογές για android

Φτάσαμε 2015 και στο Google Play έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο εφαρμογές! Η απήχηση δεν είναι μεγάλη μόνο στους game developers. Εφημερίδες, τράπεζες, κολοσσοί παραγωγοί παιχνιδιών, υπηρεσίες videoκλήσεων και mail, χάρτες, μουσική... Όλα έχουν μετακομίσει στη δημοφιλή πλατφόρμα και προσφέρουν την υπηρεσία τους μέσω ενός πατήματος στο εικονίδιο της εκάστοτε εφαρμογής.
ScaarAT/Flickr

Θα ξεκινήσω αναφέροντας κάποια στοιχεία για το μεγαλύτερο mobile λειτουργικό στην ιστορία, το Android. Όταν πρωτοξεκίνησε το 2009 αριθμούσε στο κλείσιμο του χρόνου περίπου 15.000 εφαρμογές στο play store. Οι προγραμματιστές είχαν ψηλά το έγκριτο λογισμικό της Google όμως κανείς δε περίμενε τι θα επακολουθούσε τα επόμενα 6 χρόνια. Φτάσαμε 2015 και στο Google Play έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο εφαρμογές! Η απήχηση δεν είναι μεγάλη μόνο στους game developers. Εφημερίδες, τράπεζες, κολοσσοί παραγωγοί παιχνιδιών, υπηρεσίες videoκλήσεων και mail, χάρτες, μουσική... Όλα έχουν μετακομίσει στη δημοφιλή πλατφόρμα και προσφέρουν την υπηρεσία τους μέσω ενός πατήματος στο εικονίδιο της εκάστοτε εφαρμογής.

Διάβασα πρόσφατα πως πάνω από 600.000 εφαρμογές έχουν βαθμολογία κάτω από 3 αστέρια ενώ πάνω από 500.000 δεν έχουν λάβει καν βαθμολόγηση. Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν το προφανές: Πως υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές που είτε δεν έχουν πετύχει, είτε είναι χάσιμο χρόνου.

Εδώ και χρόνια έχω ξεχωρίσει πολλές αξιόλογες προσπάθειες και έχω εντυπωσιαστεί και δυσαρεστηθεί πάμπολλες φορές. Παρακάτω παρουσιάζω εν τάχει 6 εφαρμογές που θεωρώ ότι απλά αξίζουν την άριστη βαθμολογία και κριτική μας διότι έχουν κάτι καλό να προσφέρουν.

OSMOS

Θα συμπεριλάβω οπωσδήποτε το Osmos διότι πίσω στο 2011 αν θυμάμαι καλά ήταν το καλύτερο παιχνίδι που κυκλοφορούσε στο play store. Κέρδισε πάρα πολλά βραβεία ως «Παιχνίδι της Χρονιάς» ενώ αναδείχθηκε και editors choice στη Google και το Wired. Το περιβάλλον του παιχνιδιού είναι άριστα σχεδιασμένο. Οι ambient μουσικές ταιριάζουν απόλυτα με το σκηνικό. Στο Osmos το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Αποστολή μας σε κάθε επίπεδο είναι να απορροφήσουμε όλα τα μικρότερα μόρια ενώ εμείς μεγαλώνουμε όλο και περισσότερο στη πορεία.

Duolingo

Καινοτόμα γλωσσική εφαρμογή προσφέρει διασκεδαστικό σύστημα εκμάθησης γλωσσών και το όνομα αυτής: Duolingo. Το σύστημα εκμάθησης δε σε κάνει να βαριέσαι ποτέ και είναι ιδανικό για τα μικρά παιδιά. Όσο για το πόσο αποδοτικό είναι μπορείτε να ρωτήσετε εμένα: έμαθα 250 γερμανικές λέξεις σε μια βδομάδα με αποτέλεσμα να μπορώ να μιλήσω τα πολύ βασικά με Γερμανούς τουρίστες. Ούτε φροντιστήρια ούτε βιβλία, μόνο Duolingo!

Freeze

To Freeze είναι βασισμένο στους νόμους της φυσικής και της..περιστροφής. Στόχος του κάθε επιπέδου είναι να καθοδηγήσουμε τη μπάλα-μάτι στην έξοδο αποφεύγοντας τα εμπόδια που καραδοκούν. Το Freeze έχει χαρακτηριστεί ως συναρπαστικό και spooky λόγω της ηχητικής υπόκρουσης σε συνδυασμό με την ασπρόμαυρη σχεδίασή του. Θεωρώ πως είναι ένα κλασσικό παράδειγμα εθιστικού παιχνιδιού με άριστη σχεδίαση και game play. Οι πρώτοι 25 κόσμοι είναι δωρεάν ενώ οι υπόλοιποι ξεκλειδώνονται με αγορά, χρησιμοποιώντας επιτυχώς το freemium επιχειρηματικό μοντέλο.

The room

Δε γνωρίζω άνθρωπο που να μην αποθεώνει το The room. Ειδικά το δεύτερο επεισόδιο είναι αν όχι το καλύτερο παιχνίδι στο Android τότε το καλύτερο παζλ-μυστηρίου παιχνίδι που κυκλοφόρησε ποτέ. Βέβαια ακολούθησαν και εταιρείες κολοσσοί φέρνοντας στις μικρές μας οθόνες παραγωγές με ιστορία (βλέπε Broken Sword), αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Επί του παρόντος, τα γραφικά είναι τέλεια για φορητή συσκευή, το gameplay αξιοζήλευτο, οι γρίφοι έξυπνοι και σωστά υλοποιημένοι. Παίζοντας The room, ξεχνάμε ότι κρατάμε κινητό ή tablet και νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στην οθόνη ενός PC. Έπειτα από 126 χιλιάδες βαθμολογήσεις το The Room 2 συγκεντρώνει μέσο όρο 4.9 με άριστα το 5. Τρομερό. Αναμένουμε το 3ο επεισόδιο σύντομα.

Here

Οι χάρτες Here αποτελούν δημιούργημα της NOKIA. Τη θεωρώ αξιοπρόσεκτη εφαρμογή διότι προσφέρει τα εξής παρακάτω εντελώς δωρεάν χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουμε GPS: Αφού εγκαταστήσουμε την εφαρμογή υπάρχει η δυνατότητα λήψης των Ελληνικών χαρτών. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα λήψης Ελληνικών φωνητικών οδηγιών εντελώς δωρεάν. Η εφαρμογή μας πλοηγεί ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο αρκεί να έχουμε κάνει λήψη τους χάρτες και να έχει αποκτήσει «μνήμη» ώστε να είναι αποθηκευμένες οι πληροφορίες στη συσκευή. Μεταξύ άλλων προσφέρει επίσης δορυφορικούς χάρτες, χάρτες κίνησης και με πόσα χιλιόμετρα τρέχουμε σε πραγματικό χρόνο.

Viber

Σχεδόν όλοι οι χρήστες κινητού τηλεφώνου που γνωρίζω διαθέτουν εγκατεστημένο το Viber στη συσκευή τους. Το Viber έχει γίνει ότι και το Skype στους υπολογιστές τόσα χρόνια. Προσφέρει δωρεάν ανταλλαγή μηνυμάτων και κλήσεων μεταξύ των χρηστών του. Παρόλο που πολλοί χρήστες της εφαρμογής δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι, η αλήθεια είναι ότι το Viber έχει προσφέρει πολλά στην δωρεάν επικοινωνία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διαμοιρασμού φωτογραφιών, η αποστολή μαζικών μηνυμάτων και η χρήση πολλών εικονιδίων. Εφαρμογές σαν το Viber και το WhatsApp συνεισφέρουν στο σύνολο προσφέροντας δωρεάν απεριόριστη επικοινωνία που εξαλείφει την ανάγκη για αγορά μονάδων χρόνου ομιλίας.