Οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να εξαπατήσουν όταν πιστεύουν ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία

Οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να εξαπατήσουν όταν πιστεύουν ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία
Alamy

Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές θεωρίες που αναφέρουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εξαπατήσουν κάποιον στο τέλος μίας δραστηριότητας (ή γνωριμίας) και όχι στην αρχή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αρχικά η ηθική είναι πιο δυνατή ή ότι αρχικά δείχνουμε αυτοέλεγχο, ο οποίος ξεφτίζει όσο περνάει η ώρα.

Όπως αναφέρεται στο Reasearch Digest, o ψυχολόγος, Daniel Effron, προσπάθησε να εξηγεί αυτές τις υποθέσεις κάνοντας ένα ενδιαφέρον πείραμα.

Τοποθέτησε τους συμμετέχοντες σε ένα δωμάτιο και πέταξε ένα κέρμα 13 φορές, αναφέροντας ότι είναι μέρος ενός πειράματος που γίνεται για την τηλεκίνηση (την ικανότητα κάποιου να μετακινεί αντικείμενα με το μυαλό του). Πριν πετάξει κάθε κέρμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να μαντέψουν αν θα έρθει κορώνα ή γράμματα και στη συνέχεια μαγνητοφωνούσαν το αποτέλεσμα μόνοι τους σε έναν υπολογιστή.

Τους είπαν πως αν η πρόβλεψή τους ταυτιζόταν με τη ρίψη, θα κέρδιζαν 10 σεντς και εξαρχής τους είχαν πει ότι βασίζονταν σε εκείνους για να αναφέρουν με ειλικρίνεια τις επιτυχείς ρίψεις τους.

Οπότε, η εξαπάτηση εκ μέρους των συμμετεχόντων ήταν πιθανή και κερδοφόρα.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν σημάδια εξαπάτησης στον μέσο όρο των 847 συμμετεχόντων και όχι σε κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, οπότε όταν ένα γκρουπ είχε επιτυχία πρόβλεψης πάνω από 50%, η πιθανότητα ήταν να είχαν πει ψέμματα.

Η ομάδα του Έφρον είπε σε ορισμένους συμμετέχοντες ότι θα έχουν συνολικά 13 ρίψεις νομίσματος και σε εκείνη την περίπτωση διαπιστώθηκε ότι η έβδομη ρίψη είχε παρόμοιο ποσοστό επιτυχίας με τις υπόλοιπες 6, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπήρχε εξαπάτηση. Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, οι ερευνητές ανακοίνωσε ότι θα γίνουν συνολικά 7 ρίξεις νομίσματος και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά επιτυχίας στην έβδομη ρίψη ήταν πολύ μεγάλα. Αυτό σημαίνει ότι στην τελευταία ευκαιρία τους, οι συμμετέχοντες επέλεγαν να εξαπατήσουν ώστε να σημειώσουν τη σωστή πρόβλεψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερο τα στοιχεία, ακόμα και μετά το τέλος της έρευνας και διαπίστωσαν ότι κάποιος είναι τρεις φορές πιο πιθανό να εξαπατήσει, αν νομίζει ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του.