LIFE
15/06/2015 14:56 EEST

Οι αστακοί κατουρούν από το κεφάλι και άλλα 8 περίεργα πράγματα που δεν γνωρίζατε

Jamie Grill via Getty Images
USA, Massachusetts, Plymouth, Raw lobster

Όλοι έχουν δοκιμάσει αυτό το υπέροχο ζώο της θάλασσας γνωρίζουν πολύ καλά πόσο νόστιμο είναι, ειδικά όταν συνοδεύεται από κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια. Πέρα από αυτό, η γνώση που υπάρχει γύρω από αυτό το μαλακόστρακο σταματά στο γεγονός ότι ζει σε αλμυρό νερό, είναι κόκκινο και έχει δαγκάνες. Εάν κάνετε μία μικρή έρευνα γύρω από τον αστακό θα ανακαλύψετε ότι έχει πρόκειται για ένα περίεργο πλάσμα που έχει εκκεντρική συμπεριφορά. Σας εξάψαμε την περιέργεια; Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, διαβάστε τα παρακάτω 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον αστακό.

1. Ο θηλυκός αστακός «βγάζει τα ρούχα του» για να ζευγαρώσει. Προκειμένου να μεγαλώσουν, οι αστακοί βγάζουν ένα μέρος από το κέλυφός τους για να μεγαλώσει στη θέση του ένα μεγαλύτερο. Κατά τη διάρκεια αυτής της ευάλωτης περιόδου, ο αστακός αποφασίζει να ζευγαρώσει και κάθεται μαζί με τον αρσενικό αστακό για 10 με 14 μέρες ώστε να είναι προστατευμένη και να «βγει» το νέο κέλυφος. Μπορεί κρατήσει το σπέρμα του μέχρι και 2 χρόνια μέχρι να αποφασίσει να γονιμοποιήσει τα αβγά της και δεν είναι μονογαμικό ζώο. Ένας θηλυκός αστακός μπορεί να κουβαλάει μέσα του σπέρμα από διαφορετικούς συντρόφους, την ίδια στιγμή.

2. Οι αστακοί κατουρούν από το πρόσωπο. Για την ακρίβεια κάνουν την ανάγκη τους από ένα σημείο που βρίσκεται κάτω από τα μάτια τους. Επιπλέον, ουρούν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου για να επικοινωνήσουν, είτε όταν τσακώνονται είτε όταν ζευγαρώνουν.

3. Μέσα στον αστακό υπάρχει ένα πράσινο κομμάτι που είναι ο ιστός που δημιουργείται από τη διαδικασία πέψης του αστακού. Πολλοί το θεωρούν λιχουδιά αλλά μπορεί να περιέχει τοξίνες.

4. Οι αστακοί έχουν δύο στομάχια. Το ένα βρίσκεται στο κεφάλι τους και έχει δόντια και χρησιμοποιείται για να συνθλίβουν το φαγητό τους. Το δεύτερο βρίσκεται πίσω από το πρώτο και φτάνει μέχρι την κοιλιακή περιοχή, ώστε να βοηθά στην πέψη.

5. Οι δαγκάνες του αστακού είναι πολύ δυνατές. Προσοχή! Μία δαγκάνα από έναν αστακό που ζυγίζει 11 κιλά μπορεί να σπάσει το χέρι ενός άντρα.

6. Οι αστακοί μπορούν να αφαιρέσουν ένα άκρο τους αν είναι ανάγκη και να το ξαναφυτρώσουν. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους αφαιρούν και ξαναφυτρώνουν το κέλυφός τους 20 με 30 φορές κατά μέσο όρο.

7. Τον 17ο αιώνα οι αστακοί ήταν κάθε άλλο παρά είδος πολυτελείας. Για την ακρίβεια, συνήθιζαν να τους ταΐζουν στα γουρούνια και υπήρχε νόμος που απαγόρευε να το σερβίρουν σε υπηρέτες και φυλακισμένους για παραπάνω από 3 μέρες μέσα στην εβδομάδα.

8. Οι αστακοί είναι κανίβαλοι. Αν δεν βρίσκουν τροφή, θα φάνε ο ένας τον άλλον, χωρίς καμία ντροπή. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό ο κανιβαλισμός ανάμεσα στους αστακούς παρουσιάζει έξαρση και μερικοί βιολόγοι πιστεύουν ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

9. Οι αστακοί δεν ουρλιάζουν από τον πόνο όταν τους βάζουμε σε βραστό νερό. Δεν έχουν φωνητικές χορδές, οπότε κυριολεκτικά δεν μπορούν και να φωνάξουν. Ο ήχος που ακούν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βάζουν τον αστακό στην κατσαρόλα είναι ο αέρας που βγαίνει από το στομάχι τους.

Sponsored Post